Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната награда за принос в музикалното изкуство "Акад. Марин Големинов" ще бъде връчена в Кюстендил на 28 септември

Снимка: www.raindance.org

Церемонията по връчване на Националната награда за принос в музикалното изкуство "Акад. Марин Големинов" за 2018 година, ще се състои на 28 септември, съобщиха организаторите от музикално сдружение "Марин Големинов" – Кюстендил. По време на церемонията ще бъде връчена и съпътстващата награда "Златен квартет" и официално ще бъде открит новия музикален сезон на сдружението за 2018/2019 г. 

Церемонията през тази година е посветена на 110-та годишнина от рождението на акад. Марин Големинов и 10-годишнината от създаването на музикалното сдружение, носещо името му, в Кюстендил. По този повод ще бъде открита и изложба под мотото "110 плюс 10". Балет "Арабеск" ще представи танцовата драма от Марин Големинов "Нестинарка". Връчването на наградата се организира от Музикалното сдружение "Марин Големинов", Министерството на културата, Съюза на българските композитори, НМА, община Кюстендил.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се", ПП-ДБ..

публикувано на 19.09.24 в 12:25
Съдебната палата в Кюстендил

Обвиняем за катастрофа със загинал остава в ареста

Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на мъж, на 26 г., привлечен като обвиняем за причиняване на смърт, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение, като деянието е извършено след употреба на канабис. В постановлението за привличане на Окръжна прокуратура е посочено, че на 16..

публикувано на 19.09.24 в 11:13
Димо Дренчев, водач на листста на

Димо Дренчев води листата на "Възраждане" в Перник

Димо Дренчев отново води листата на „Възраждане” в Перник. Партията на Костадин Костадинов е първата от парламентарно- представените, които регистрираха кандидатите си за народни представители в 14 МИР. Предстоящите избори са първите, в които „Възраждане” участва с пълна листа в област Перник. Осем са кандидат- депутатите. Освен включването на осми..

публикувано на 19.09.24 в 10:54

Радомир отбеляза Европейската седмица на мобилността

Община Радомир отбелязва Европейската седмица на мобилността със състезание за най- много изминати крачки. Надпреварата е под мотото „Движението е здраве”. Отброяването на крачките започна в 00:00ч. на 18 септември и ще продължи до 23:59ч. на 22 септември. Участниците трябва да използват фитнес тракер, смартфон приложение или друго устройство, което..

публикувано на 19.09.24 в 10:19

7,5% е безработицата в община Дупница

7,5% или 1 103 души от икономически активното население на община Дупница са без работа. Данните са от Бюрото по труда към края на август. В община Бобов дол безработицата е 5,8%, в Сапарева баня – 5,7%, в Рила – 7,8%, в Кочериново – 6% и в Бобошево – 7,5%. 246 души са се регистрирали на трудовата борса през миналия месец, а работа са започнали 133...

публикувано на 19.09.24 в 09:47

Тежка катастрофа край Гърмен – има загинал, трима тийнейджъри са ранени

Мъж е загинал при тежка катастрофа на пътя Гоце Делчев – Гърмен тази нощ, съобщиха от МВР. Малко след полунощ, в 00:33 ч., в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград е получено съобщение за възникнало ПТП. На място разследващите са установили, че е загинал мъж на 59 години. С леки наранявания са са двама..

публикувано на 19.09.24 в 09:44

НС решава дали да облекчи условията за референдуми

Депутатите решават дали да облекчат условията за провеждане на референдуми и дали да освободят председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Те ще изслушат и служебния вътрешен министър Атанас Илков. В дневния ред е включен и спорните промени в Закона за опазване на околната среда. Промените в Закона за прякото участие на гражданите в..

публикувано на 19.09.24 в 09:05