Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов инициативен комитет търси диалог с институциите за спешна консервация на находките край село Покровник

Новосформиран инициативен комитет ще търси диалог с община Благоевград и институциите за запазване на археологическите находки край село Покровник. Това обяви на пресконференция председателят му Лазар Андреев. Инициативният комитет се състои от 7 души, а исканията и действията, които ще бъдат предприети, са подкрепени в подписка от 1500 човека.

Членове на комитета са археолозите Красимира Лука и Павел Десподов, Румен Василев – бивш директор на Регионалния исторически музей в Благоевград, Здравка Чимева – управител на туристическа агенция, Кирил Атанасов и Иван Петров.

В момента сме в изходна позиция, с малката разлика, че обществото вече е информирано какво е намерено на трасето на ЛОТ 3.1 при Покровник. Римската вила датира от 4-и век и е втората по големина в България. Важно е да се знае, че ние не бойкотираме изграждането на магистралата. Ние искаме този обект да се запази и да се развива като туристическа дестинация, която да привлича туристи и да създаде възможност за развитието на икономиката в града и региона“, каза Лазар Андреев.

Кой може да каже, че този обект е маловажен? Този обект е обявен за паметник на културата през 1973-а година от един от най-добрите археолози в нашия край Димка Серафимова Стоянова. Сега изведнъж казваме „той не е ценен“. Защо? Не съм съгласен и че този обект не е част от „Скаптопара“. Обектът е обхождан през 60-те години на миналия век от специалисти-археолози. Тяхното мнение е, че градът не е локализиран на едно място, а се състои от няколко части. Отдолу има и друг културен пласт, който е по-стар. Тук са живели хора, траки, които са дали началото на културата на цяла Европа“, заяви Румен Василев – бивш директор на Регионалния исторически музей в Благоевград.

СнимкаПо думите му, по закон, трябва да се направи временна консервация на вече откритото - баня, гробница и църква, в противен случай ще се разрушат. От инициативния комитет очакват да се изгради подходяща инфраструктура и лесен достъп от бъдещата АМ „Струма” до ценните находки.

Ако отидем сега на обекта, в изкопаната пръст ще намерим страшно много керамика и неща, които не би следвало да бъдат изхвърлени“, допълни Василев.

Запазването и развиването на този обект е в интерес на всички. Ако Общината застане зад тази инициатива, ще помогне за по-добрия контакт с останалите институции. От гледна точка на туристическия бизнес – още, когато се заговори за тези разкопки, колегите от всички браншови организации поеха ангажимента да правят демонстрации... аз обаче се надявам да намерим общ език с Общината“, каза Здравка Чимева - управител на туристическа агенция.

От Инициативния комитет е подготвено писмо, което ще бъде изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, до Министерство на културата, до кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до АПИ, с настояване за спешна среща, за да стане ясно в най-скоро време бъдещето на археологическия обект.

СнимкаСнимкаБлагоевградчани искат още темата за разкопките край Покровник да бъде добавена като точка в дневния ред на предстоящата в края на месеца сесия на Общинския съвет, за да се кажат на глас какви са ангажиментите, които Община Благоевград ще поеме за запазването на този обект и развитието му като привлекателна туристическа дестинация.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията в Перник с кампания срещу домовите кражби

Активна кампания провежда полицията в Перник във връзка с обявения от Европейската мрежа за превенция общоевропейски Фокус ден за предотвратяване на домовите кражби. От началото на годината в региона са регистрирани 16 домови кражби. Те са със 7 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Сред дейностите, които провежда полицията за..

публикувано на 19.06.24 в 15:56
Венцислав Алексов - регионален говорител на МВР

С футболен турнир стартират честванията на празника на МВР в Перник

С турнир по футбол между подразделенията на ОДМВР – Перник стартират празничните прояви по повод професионалния празник на служителите от МВР- 5 юли и 145- годишнината от създаването на МВР. Турнирът ще продължи до 28 юни, когато ще станат известни победителят и класиралите се на второ и трето място отбори. "Освен футболен турнир, са организирани и..

публикувано на 19.06.24 в 15:28

Ивайло Златанов: Масово седмокласниците не са писали по втория модул

2801 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература в Благоевградска област днес.  „98 ученици не са се явили, което е 3,38 % от всички седмокласници, няма анулирани работи“, уточни началникът на РУО Ивайло Златанов. По думите му като цяло проблеми няма, няма и за разлика от минали години съсредоточаване на голям..

публикувано на 19.06.24 в 15:11

Катастрофа ограничава трафика по пътя Симитли-Разлог

Заради пътнотранспортно произшествие временно движението по пътя Симитли - Разлог се осъществява двупосочно в една лента, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура". От Областната дирекция на МВР в Благоевград каза за БТА, че катастрофата е в района на Градево и Предел и е между два леки автомобила. В колите са пътували само шофьорите им, които са..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

Кметът на Дупница подаде сигнал за опит за измама за 100 000 лв.

Опит за измама с бюджетни средства е бил засечен вчера в Община Дупница. Сигнал в Районната прокуратура е подаден от кмета Първан Дангов. По незаконен начин е направен опит за паричен превод на 100 000 лева по договор, като е посочена неистинска банкова сметка. Парите са блокирани от банкова институция и не е нанесена щета на бюджета. По случая е..

публикувано на 19.06.24 в 13:17

Смяна в редиците на Общински съвет - Благоевград

Общински съвет – Благоевград подкрепи предложението на кмета на общината, Методи Байкушев, относно актуализацията на Плана за интегрирано градско развитие на община Благоевград. Съветниците дадоха "зелена светлина" и на предложенията на Методи Байкушев да бъде изработен Подробен устройствен план за изграждане на 4 паркинга в Централната градска..

публикувано на 19.06.24 в 12:27

Време за матури: Притеснени седмокласници, но с кураж от частните уроци

Вариант 1 се падна на матурата по български език и литература след VII клас. 59 424 ученици са на Национално външно оценяване по български език и литература днес. 125-има ученици се явиха и в благоевградското Седмо СУ „Кузман Шапкарев“. Те са разпределени в 10 зали. Седмокласниците от Седмо училище бяха притеснени за изпита днес...

публикувано на 19.06.24 в 10:59