Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Внимание! Фалшив зехтин в магазините!

В 2 от 13 проби зехтин са намерени несъответствия в качеството,  причината е умишлено фалшифициране на марките от страна на производителите“-коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“. Според него, това е първото доказателство за присъствието на Българския пазар на зехтини менте. Такива са изводите от направеното от Асоциацията изследване, на избрани 28 марки зехтин, продавани в търговската мрежа.

Богомил Николов

„Притеснителен е фактът, че в два от проверените продукта са открити съединенията хлороформ и тетрахлорметан, 11 пъти над нормата. Затова, потребителите трябва да знаят, че маслиновото масло, независимо къде е произведено, може да не бъде полезно за тяхното здраве и да подхождат информирано при избора в търговската мрежа“ - категоричен е Богомил Николов. По думите му, в домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника.Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо, а при качествените, се получават твърди образувания по целия стълб на течността.

Проф.Донка Байкова

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, при такава концентрация на химикали като хлороформ и тетрахлорметан в зехтина, има риск за здравето ни. Затова, тя препоръча да готвим със слънчогледово олио.  „Когато зехтинът е студено пресован, т.е. екстра върджин, би трябвало в него да има само маслен екстрат на маслини.Там не са допустими химически агенти, те могат да се използват при рафинираните масла, но ако бъдат засечени в зехтините, това означава, че са фалшиви“-коментира за Радио Благоевград специалистът по здравословно хранене.  „Екстра вържин зехтините не се подлагат на термична обработка. Разграждат се и всичките им хубави свойства се губят. Окисляват се, изчезват антиоксидантите, витамините и става продукт, който носи риск за стомашно-чревното здраве и не само“, предупреди проф. Байкова. Затова тя съветва, за салати и директна консумация, да се използва зехтин, но когато готвим – рафинирани масла. Защо не слънчогледово? То е подходящо“, каза още диетологът.

Подробностите можете да чуете в разговорите на Биляна Славчева с Богомил Николов и с Донка Байкова: 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Книгата „Духът на Хераклея“ - апотеоз на Петрич

Седем разказа, посветени на Хераклея Синтика, са поместени в книгата „Духът на Хераклея“, която скоро ще бъде и на книжния пазар. Нейни автори са петричанинът Димитър Яков и Илиан Ацев, който е потомственик на Аце войвода.  „Книгата е готова в електронния си вариант, почти готова и в хартиения. За първи път книгата ще излезе и в аудио разкази..

публикувано на 05.01.25 в 10:00

2025 година – началото на поколението Бета

От 1 януари 2025 година светът влезе в най-новата демографска генерация – Бета. Очаква се те да съставляват около 16 процента от световното население до 2035 година. „Това еволюционно развитие, според мен, тръгна преди 1 януари тази година. Просто така чисто статистически се отчита като дата, като начало. Тези дечица ще бъдат много..

публикувано на 05.01.25 в 09:15

Границите падат, възможностите растат: Как членството в Шенген ще повлияе на туризма и бизнеса?

Членството на България в Шенген ще има значително отражение върху туризма и бизнеса, като се очаква облекчаване на граничния режим и засилване на трансграничните връзки с Гърция и други съседни държави. Това коментираха в предаването „Събуди деня“ по Радио Благоевград туроператорът Здравка Чимева и адвокат Борис Харизанов, член на Българо-гръцката..

публикувано на 03.01.25 в 11:30

Наопаки: Младежи от Югозапада разглеждат света през различни гледни точки

Младежи от Югозападна България ще имат възможност да разгледат света „наопаки“ по време на работилницата „Наопаки: Светът през различни гледни точки“, чието първо издание ще бъде на 4 януари 2025 г. в Перник. Инициативата е организирана от Международния младежки център в града, като идеята е работилницата да се проведе и в Дупница, Благоевград и Гоце..

публикувано на 03.01.25 в 11:22

Джамалари гонят злите сили на 2 януари в село Ключ

От отколешни времена, на 1 и 2 януари в петричкото село Ключ, кукери гонят злите сили обикаляйки къщите на местните хора, наричайки им здраве и берекет. През последните три-четири години обаче, се е утвърдила традицията това да се случва на 2 януари. „Защо на 2-ри, а не на 1 януари? Ами защото, след посрещането на Новата година хората са..

публикувано на 02.01.25 в 13:51

"Синини"-те на Шанел Еркин

    „Синини“ на Шанел Еркин е опит за създаване на любовен пантеон от ежедневното.“ – това пише Георги Гаврилов за дебютната книга на Шанел Еркин.     Предлагаме ви да чуете разговора на Валентин Дишев с Шанел Еркин за тази книга:    Шанел Еркин е родена във Варна. Учи оперно и класическо пеене. Още от десетгодишна изнася образователни..

публикувано на 01.01.25 в 18:03

Георги Гаврилов: Винаги оптимист

   "Винаги оптимист. Никога нито за миг не съм преставал да вярвам в тази идея" - с тези думи на Георги Гаврилов завърши разговорът с него в поредното издание на "Арт  сезони". Разговор за годината на издателствата, по навик определяни като "малки", но редовно наместващи се сред "големите", когато става дума за отличени от журита и аудитория техни книги...

публикувано на 01.01.25 в 17:10