Оказва се, че така вкусните за малки и големи, препечени филийки, чипсове, пържени картофки, вафли и други лакомства, могат да се окажат рискови за нашето здраве. Съмнението затова се породи, след проведените нови тестове на над 500 продукта, проведени от 10 европейски потребителски организации, които показват, че е необходима по-добра защита за потребителите от съдържащото се в храните съединение акриламид.
„Проблем има и в България“-алармират от Асоциация „Активни потребители“, според чието проучване „всяка трета вафла у нас е канцерогенна“. Изпълнителният директор на Асоциацията Богомил Николов, коментира за Радио Благоевград, че най-рискови са обикновените бисквити и вафли, както и детските храни, тъй като „при 13% от тестваните бебешки храни има отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%”.
Според експертите, съединението акриламид се получава при производството на храни при температура над 120 градуса. „През 2018 година влезе в сила европейски Регламент, който оказва какви трябва да са стойностите на акриламида в храните, но те са с пожелателен характер“-коментира още Богомил Николов и посъветва производителите на храни да оптимизират производствата си така, че да намалят възможността за образуване на вредното съединение акриламид в продуктите.
Засега обаче, „българските производители не смятат да оптимизират рецептурните си технологии при производството на храните“-коментира за Радио Благоевград Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
Според нея, няма място за притеснения у потребителите, „защото това не е нещо ново и съединението акриламид, не се отделя през последните няколко години на човечеството“. Тя допълни, че е нормално всички потребители да знаем, „че всичко, което е загоряло, с тъмнокафяв цвят, всъщност, съдържа акриламид. Това са препечените печива, пържените картофи, кафето, чипса и много други“.
Според Кукушева, не е необходимо да променяме хранителните си навици, защото „първо-акриламида е доказано токсичен за животните, за хората, това все още не е доказано. Второ-човечеството е открило огъня още много отдавна за приготвяне на вкусна и здравословна храна, а всяко месо, изпечено добре на скара, всъщност съдържа акриламид“. Затова, тя посъветва потребителите, да пекат и пържат храните на по-ниски температури, под 120 градуса, за да се избегне образуването на рисковото съединение.
Подобни съвети даде и проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, според която, за да се избегне образуването на акриламид в храните, трябва да се предприемат съответните мерки. „Производителите трябва да произвеждат храните при по-ниски температури, макар и по-продължително време. В домашни условия, също трябва да готвим при по-ниски температури, под 120 градуса. Освен това, можем да накисваме във вода картофите, преди готвене, защото така, редуциращите захари ще отидат във водата. Съветът ми към домакините е, да приготвят храни, закуски и десерти в домашни условия, при по-ниски температури и да ограничат до минимум, купените от магазина лакомства за децата, които са рискови за здравето им като чипсове, вафли и бисквити“-съветва проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Подробностите можете да чуете в интервютата на Биляна Славчева с Богомил Николов, Мариана Кукушева и Донка Байкова:
Благоевград е страхотно място за професионална реализация за младите хора. В това е убеден Георги Кръстев, който е родом от София, но избира да прави кариера в Благоевград. Той работи в голяма местна транспортна компания и всяка сутрин пристига на работа в областния център, а вечер се прибира обратно при семейството си в столицата. „Тук се чувствам..
Треньорството и планинарството са и хоби и професия за Димитър Наков. Той е бивш треньор на детско-юношеската школа на „Пирин“ Благоевград, с „А“ лиценз, а преди това е играл като футболист за множество български отбори, напуска школата по своя инициатива през август 2024 годсин. В момента прави индивидуални тренировки на деца от школата на родния..
За поредна, четвърта, година жители и гости на благоевградското село Логодаж очакват превърналия се в традиционен фестивал на селската домашна лютеница. В края на август в двора на селското училище неповторимите логодажки баби демонстрират пред малки и големи гости къде се крие тайната в приготвянето на най-вкусната домашна лютеница...
Жителите на община Кочериново отново имат проблем с водата. Хората се опасяват, че може да се повтори ситуацията и протестите заради безводието от миналата година. „От няколко дни водоподаването в село Стоб е намалено, а в неделя нямаше през целия ден и не бяхме уведомени“, каза д-р Венцислава Венчова. Според Венцислава причини като вецовете..
По повод Световния ден на фотографията младата и талантлива фотографка Дара Цинзова от Разлог за първи път представи своя самостоятелна изложба в родния си град. Паната вече са наредени на площад „Преображение“, но заради трагичния инцидент с 8-годишното дете от Разлог, нямаше официално откриване. „Между Разлог и света“ включва..
Фестивал за късометражно документално кино "Късо кино в дълъг бус" ще гостува в три града от Югозападна България- Кюстендил, Сандански и Петрич. "Късо кино в дълъг бус" е проект на студентско читалище "Св. Климент Охридски 1997" - София, обединяващ фестивал за късометражно документално кино и менторска работилница за обучаване на млади таланти...
Стартира записването за Новата учебна 2025-2026 година в школите към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Записването става с попълване на заявление и декларация по образец. Документи могат да се подават и онлайн. Дейностите са разнообразни и обхващат богата палитра от изкуства. „Новото тази година са няколко..