Оказва се, че така вкусните за малки и големи, препечени филийки, чипсове, пържени картофки, вафли и други лакомства, могат да се окажат рискови за нашето здраве. Съмнението затова се породи, след проведените нови тестове на над 500 продукта, проведени от 10 европейски потребителски организации, които показват, че е необходима по-добра защита за потребителите от съдържащото се в храните съединение акриламид.
„Проблем има и в България“-алармират от Асоциация „Активни потребители“, според чието проучване „всяка трета вафла у нас е канцерогенна“. Изпълнителният директор на Асоциацията Богомил Николов, коментира за Радио Благоевград, че най-рискови са обикновените бисквити и вафли, както и детските храни, тъй като „при 13% от тестваните бебешки храни има отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%”.
Според експертите, съединението акриламид се получава при производството на храни при температура над 120 градуса. „През 2018 година влезе в сила европейски Регламент, който оказва какви трябва да са стойностите на акриламида в храните, но те са с пожелателен характер“-коментира още Богомил Николов и посъветва производителите на храни да оптимизират производствата си така, че да намалят възможността за образуване на вредното съединение акриламид в продуктите.
Засега обаче, „българските производители не смятат да оптимизират рецептурните си технологии при производството на храните“-коментира за Радио Благоевград Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
Според нея, няма място за притеснения у потребителите, „защото това не е нещо ново и съединението акриламид, не се отделя през последните няколко години на човечеството“. Тя допълни, че е нормално всички потребители да знаем, „че всичко, което е загоряло, с тъмнокафяв цвят, всъщност, съдържа акриламид. Това са препечените печива, пържените картофи, кафето, чипса и много други“.
Според Кукушева, не е необходимо да променяме хранителните си навици, защото „първо-акриламида е доказано токсичен за животните, за хората, това все още не е доказано. Второ-човечеството е открило огъня още много отдавна за приготвяне на вкусна и здравословна храна, а всяко месо, изпечено добре на скара, всъщност съдържа акриламид“. Затова, тя посъветва потребителите, да пекат и пържат храните на по-ниски температури, под 120 градуса, за да се избегне образуването на рисковото съединение.
Подобни съвети даде и проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, според която, за да се избегне образуването на акриламид в храните, трябва да се предприемат съответните мерки. „Производителите трябва да произвеждат храните при по-ниски температури, макар и по-продължително време. В домашни условия, също трябва да готвим при по-ниски температури, под 120 градуса. Освен това, можем да накисваме във вода картофите, преди готвене, защото така, редуциращите захари ще отидат във водата. Съветът ми към домакините е, да приготвят храни, закуски и десерти в домашни условия, при по-ниски температури и да ограничат до минимум, купените от магазина лакомства за децата, които са рискови за здравето им като чипсове, вафли и бисквити“-съветва проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Подробностите можете да чуете в интервютата на Биляна Славчева с Богомил Николов, Мариана Кукушева и Донка Байкова:
За пореден път целта на конкурса „Хижа на годината“ е да се насочи общественото внимание в подкрепа на планинския туризъм и в поддържането на хижите и заслоните в нашата страна. Това заяви за БНР Радио Благоевград Полина Димитрова, част от екипа на инициативата. Тази година са номинирани над 70 туристически обекта, като номинациите в..
На 27 септември, събота, тържествено ще бъдат отбелязани 92 години от построяването на Хижа „Македония“ над Благоевград. Преди толкова много години е поставен първият камък в основите на туристическия обект. От тогава до днес с много любов, грижа и труд, „Перлата на Югозападна Рила“, както наричаме Хижа „Македония“, е пример за уют, гостоприемство..
На 5 октомври ще се проведе 12-тият Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“, който тази година е посветен на 1011 години от управлението на Цар Самуил. И тази година, традиционната инициатива ще събере туристи и родолюбци от цялата страна, които ще преминават по 5-километровият интерактивен маршрут „Път на Самуиловите..
Не бива да си затваряме очите пред водната криза. Това че през лятото област Благоевград се спаси от тежко безводие, не означава, че трябва да бъдем спокойни и да чакаме това да се случи и на нас. Това, което се случи в Плевен, трябва да ни послужи за пример как да работим в тази посока. Това заяви Георги Динев, областен управител на Благоевград, в..
На 21 септември в Белица ще се проведе VIII –то издание на празника на общината под надслов: „С любов и вяра в общите ценности“. Тогава ще бъдат отбелязани тържествено и 140 години от основаването на Читалище „Георги Тодоров 1885“ – история, която вдъхновява бъдещето и проправя "Път през поколенията". Подготвени са множество събития, които..
Брокерската професия се гради на доверие и затова е важно брокерът да бъде емпатичен, както към клиентите, така и към колегите си. В този контекст нашите усилия са насочени към създаване на устойчива бизнес среда, но без да имаме ясни правила, прозрачност и предвидимост, няма как да се изгради това доверие. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Вяра..
Речта на Урсула фон дер Лай е н представлява вид институционален механизъм за политическото управление , чрез който предс едателят на Е К, да кажем , отчита напредъка и очертава полити ческия дневен ред пред Е вропейския парламент. Това е първата такава реч от втория мандат на Усрула фон дер Лайен. Относно това кои са ключовите..