Ферери идва в България през 1990 година от Сицилия-Италия, и остава тук. Влюбен е в България, има много приятели, и отчита огромните промени от времето, когато е пристигнал в родината ни и сега . Усмихнат, сърдечен и добронамерен ми разказа емоционално за себе си: икономист по образование, професор по сомелиерство, за което е положил успешно 38 изпита. Член е на Италианската федерация на готвачите, на Международния институт на дегустаторите на кафе.
Сомелиерът е обучен професионалист с богати познания в областта на виното, който обикновено работи в изискани ресторанти и специализира във всички аспекти на дегустацията на вино.
Според Ферери България има много хубави вина, но няма традиции в сомелиерството и затова заедно с Националната лозаро-винарска камара организира курсове в български университет. Сомелиерът трябва да познава не само вината, но и храната, с която да ги комбинира. А това няма как да се случи ако не познава рецептата и какво включва тя – разказа ми Маурицио, който през 2012 година печели кулинарен конкурс под патронажа на Джорджо Наполитано, президент на Италия. От тогава президентът го нарича „посланик на италианския вкус по света“.
„Много важно е как ще се поднесе виното, как да се държи бутилката, в каква чаша, дори с какъв тирбушон ще се отвори и всичко трябва да става без напрежение пред клиента“-казва Ферери и уточнява, че бялото вино се сервира на 8 градуса, червеното 18, а розе 12 градуса. Според него е много важна и чашата, в която се сервира виното, защото тя дава възможност да се усетят истинските му аромати, и е много важна за сензорния анализ при дегустация. „Хубавото вино не може да бъде евтино, но не винаги скъпото вино е хубаво. Проблемът е, че докато не се отвори бутилката, не може да се разбере“ – допълва италианецът.
Маурицио определя себе си като разказвач на вкусове и уточнява, че в Италия през последните години това вече е и професия. Освен познанията си на сомелиер разказвачът на вкусове по интересен и атрактивен начин представя продуктите пред клиентите и прави истинско шоу.
„Трябва да възпитаваме своите вкусове, категоричен е Ферери и допълва, че това няма как да се случи ако сме свикнали да консумираме предимно шопска салата, мусака и скара “ . Убеден е, че както виното, така и храната трябва да се приготвят с много любов, което веднага се усеща и от клиентите.
Житейското правило на Маурицио Ферери е: „Никога не прекалявайте с вино, но в по-малки количества – така е здравословно!“За слушателите на Радио Благоевград Маурицио Ферери предложи една от любимите си рецепти за салата:
Нарязват се портокали и сирене на кубчета, добавя се повече зехтин и се поръсват с риган и черен пипер.
Интервю на Лалка Радкова с Маурицио Ферери можете да чуете в звуковите файлове, в галерията - да видите много снимки, а кратки видеа - тук - >
България е на първо място по желание на младите хора да започнат свой бизнес според данни на Евробарометър. У нас има развита предприемаческа култура, нарастващ брой стартъпи в технологичния сектор и в биотехнологиите. Предприемачеството е начин на мислене и отношение към света, а успешният предприемач трябва да бъде любопитен, да търси решения на..
Регионалният съвет за развитие – Самоков обяви конкурс по повод 1 ноември – Деня на народните будители. В конкурса могат да участват ученици на възраст от 13 до 18 години. Задачата е да бъдат издире ни цитати, мисли и откъси, посветени на Самоков. Най-добрите предложения ще бъдат изписани върху пейки в Самоков и Боровец. Жури ще оцени..
По данни на СЗО повече от един милиард хора по света са с увреждания. И макар да имат някакъв дефицит, те са хора като всички нас - мечтаят, обичат, харесват или не харесват, творят. А изкуството е начинът, по който хората с увреждания най-лесно могат да се впишат в обществото, каза в студиото на Радио Благоевград Вера Павлова, ръководител на..
Българската журналистика е единственият европейски партньор на Асоциацията на корейските журналисти – сътрудничество, което вече десет години изгражда мостове между култури, професионални стандарти и приятелства. По повод юбилея делегация на Съюза на българските журналисти, водена от председателя Снежана Тодорова, посети Южна Корея. За смисъла на..
От 20 октомври до 10 ноември тази година се открива прием на заявления за кандидатстване по държавната помощ de minimis за подпомагане на земеделски стопани, произвеждащи оранжерийна продукция (като домати, краставици, пипер, ягоди и малини), както и на производителите на картофи, тютюн, култивирани гъби и маслодайна роза. Това реши на свое..
На 2 октомври, когато отбелязахме Световния ден на селскостопанските животни, сдружение КАЖИ (Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията) стартира национална кампания срещу разрастването на една от най-големите птицеферми в страната, намираща се във великотърновското село Дебелец. Инвестиционният проект предвижда капацитетът на комплекса да..
Вече 3 детски градини от общо 13 имат своята биоградинка в Благоевград. „Целта е освен малчуганите да се докоснат до градинарството, да се засили връзката детска градина - деца – родители“, обясни планинският водач Маргарита Ангелова. Идеята е създадена от директорката на ДГ 10 "Мак" Галина Арабаджиева, където ходи дъщеря и Йоана. Маргарита има..