Ферери идва в България през 1990 година от Сицилия-Италия, и остава тук. Влюбен е в България, има много приятели, и отчита огромните промени от времето, когато е пристигнал в родината ни и сега . Усмихнат, сърдечен и добронамерен ми разказа емоционално за себе си: икономист по образование, професор по сомелиерство, за което е положил успешно 38 изпита. Член е на Италианската федерация на готвачите, на Международния институт на дегустаторите на кафе.
Сомелиерът е обучен професионалист с богати познания в областта на виното, който обикновено работи в изискани ресторанти и специализира във всички аспекти на дегустацията на вино.
Според Ферери България има много хубави вина, но няма традиции в сомелиерството и затова заедно с Националната лозаро-винарска камара организира курсове в български университет. Сомелиерът трябва да познава не само вината, но и храната, с която да ги комбинира. А това няма как да се случи ако не познава рецептата и какво включва тя – разказа ми Маурицио, който през 2012 година печели кулинарен конкурс под патронажа на Джорджо Наполитано, президент на Италия. От тогава президентът го нарича „посланик на италианския вкус по света“.
„Много важно е как ще се поднесе виното, как да се държи бутилката, в каква чаша, дори с какъв тирбушон ще се отвори и всичко трябва да става без напрежение пред клиента“-казва Ферери и уточнява, че бялото вино се сервира на 8 градуса, червеното 18, а розе 12 градуса. Според него е много важна и чашата, в която се сервира виното, защото тя дава възможност да се усетят истинските му аромати, и е много важна за сензорния анализ при дегустация. „Хубавото вино не може да бъде евтино, но не винаги скъпото вино е хубаво. Проблемът е, че докато не се отвори бутилката, не може да се разбере“ – допълва италианецът.
Маурицио определя себе си като разказвач на вкусове и уточнява, че в Италия през последните години това вече е и професия. Освен познанията си на сомелиер разказвачът на вкусове по интересен и атрактивен начин представя продуктите пред клиентите и прави истинско шоу.
„Трябва да възпитаваме своите вкусове, категоричен е Ферери и допълва, че това няма как да се случи ако сме свикнали да консумираме предимно шопска салата, мусака и скара “ . Убеден е, че както виното, така и храната трябва да се приготвят с много любов, което веднага се усеща и от клиентите.
Житейското правило на Маурицио Ферери е: „Никога не прекалявайте с вино, но в по-малки количества – така е здравословно!“За слушателите на Радио Благоевград Маурицио Ферери предложи една от любимите си рецепти за салата:
Нарязват се портокали и сирене на кубчета, добавя се повече зехтин и се поръсват с риган и черен пипер.
Интервю на Лалка Радкова с Маурицио Ферери можете да чуете в звуковите файлове, в галерията - да видите много снимки, а кратки видеа - тук - >
В свят, в който трудностите понякога изглеждат непреодолими, надеждата често идва от най-топлите човешки жестове. Група от сърцати дами от Разлог се обединяват в благотворителна кампания с една свята цел – да помогнат на болно дете да живее. Те са Мария Найденова, Нели Благоева и приятелки , а каузата този път е за малката Марина, която е едва на 4..
През последните седмици видяхме, че е необходим сериозен човешки ресурс, за да бъдат овладени горските пожари през летните месеци. Затова и в Благоевград се проведе безплатно обучение за доброволци. "По принцип ние правим обучения в доброволните формирования, но за първи път правим за хора, които имат желание да участват в пожари. Голям..
Тазгодишната реколта от мед вече е в бурканчетата. Пчеларите обаче съобщават за по-слаби добиви, заради студената пролет и високата смъртност при пчелите. „В крайна сметка има добиви, но броят на изгубените пчелни семейства в страната като цяло беше доста висок и съответно от тези семейства няма добив на пчелен мед. Оцелелите пчелни..
Седем дни в района на Пирин на територията на трите общини Кресна, Струмяни, Сандански бушува пожар. Черен дим и пушек обгръщаше планината и сгушените в Пирин села, страх се четеше в очите на всички. Огънят напредваше ежедневно. Доброволци, огнеборци, горски бяха на ръба на силите си, но не се отказваха, това бяха хората на първа линия...
На 1 и 2 август, петък и събота, в петричкото село Ключ ще бъде празнично, защото тогава ще се проведе традиционният събор, посветен на Илинден по стар стил и на Илинденско – Преображенското въстание. „Тази година отбелязваме 122 години от избухването на въстанието и да, Свети Пророк Илия си е закрилник на нашето село. Той е покровител на..
Благоевград е футболен град, всички знаем това и не е клише, че футболът тук е религия, но днес ще бъде и помощ. Днес вратите на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград ще бъдат отворени за благотворителен мач в подкрепа на малкия Йоан Методиев. От 19 часа на терена в демонстративен футболен мач ще се изправят ветераните на „Пирин“ и..
Това лято за първи път фестивалът за камерна класическа музика „Неотъпкана пътека“ ще се проведе в Добринище. От 30 юли до 9 август Гоце Делчев, Ковачевица, Добринище и Кърпачево ще бъдат домакини на Седмото издание на фестивала за камерна музика. „Организаторите харесаха Добринище и нашето читалище, кандидатстваха по проект и се надявам..