Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4.06.2019г., 04.00-06.00ч., "По първи петли" с Кети Тренчева

04.00 - 06.00 часа

Водещ: Кети Тренчева

   Българският манастир в  Атон „Свети Георги Зограф“  отбелязва своята 1100 годишна история. Макар и да не е от най-големите и най-богати манастири, той е един от най-посещаваните  места в Света гора.  За  живота на монашеското братство днес, за ктиторската мисия на родолюбиви българи и за опазването на  светата ни обител там ни разказва  банскалията  Костадин Хаджитодоров, който отдавна не брои  посещенията си в манастира, всяко от тях с  благотворителната мисия и грижа към монашеското братство.  В звуковия файл ще чуете и автентичен запис от служба в Зографския манастир, която той ни предостави: 


  Безспорно  един от най-интересните обекти на православното ни културно наследство е  добърската черква „Св.Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат“.  Черквата в ДобърскоТози обект заедно с уникалните  и опазени традиции в  селото, природните дадености, историческото му и географско значение в миналото - през Добърско е минавал поклоническия път от  Атон до Рилския манастир -  всичко това даде  шанс  за развитие на селския, планинския и културен туризъм. Има хипотеза, че този храм е  наследник на черква от 11 век.  След продължили близо 11 години спорове между държавата и БПЦ, духовниците успяха да докажат  своите права като стопани на храма. И те недвусмислено заявиха, че държат  храмът да  продължава да бъде и туристически обект, какъвто беше в продължение на  години като филиал на НИМ.  В звуковия файл можете да чуете проф.Петър Петров, това е човекът, който преди 46 години е спасил от заличаване ценните стенописи и олтара на добърската черква. 


 Пътят до  древния град на македонските царе Хераклея Синтика в Рупите най-накрая ще бъде построен.  Хераклея СинтикаПроектът го има от близо година, а миналата седмица министърът на финансите  осигури и средствата - близо половин милион лева.  Сума нищожна на  фона на безценните открития на археолозите, които продължават да разкриват  недрата на този мегаполис, чийто пръв управител най-вероятно е бил самият Александър Македонски. Процъфтяващ град, разрушен из основи от две мощни земетресения през 4 век . Самата пророчица Ванга често е говорела за него и за това нещастие, и то много преди да започне самото проучване на терена. Огромен туристически интерес регистрира този археологически обект, а посетителите влизаха в ролята на истински сървайвъри заради липсата на каквато и да било инфраструктура.  Изграждането на пътя ще обхване и отсечката до комплекс Ванга,  по който  в определени участъци две коли не могат да се разминат. В звуковия файл можете да чуете доц. Людмил Вагалински от НИАМ към БАН 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Студио спорт“ с Петрана Кимчева

Рубриката „Време за шампиони“: Разговор с  Димитър Малев – бронзов медалист по сумо от европейското първенство в Нови Сад. Рубриката „Децата и спорта“: Разговор с Велко Георгиев – треньор в ДЮШ „Пирин“  за силното представяне на отбора в А група на Зонално първенство София. Рубриката „Спорт за всеки“: Разговор с Мария Валеюва –..

публикувано на 18.05.24 в 08:20

"Арт сезони" с Юлия Караджова

За нощта на музеите разказва Здравка Димитрова – уредник в отдел „Връзки с обществеността” в РИМ Благовград В Перник наградиха участниците в националния литературен конкурс на името на Мария Смилова  – кореспонденция. Петя Хантова от Петрич представи в Народно читалище „Никола Вапцаров 1866” в Благоевград последната си книга..

публикувано на 18.05.24 в 08:15

"Сюжети от деня" с Иван Лазов

За предизборната обстановка в Югозападна България?  Разговор  с политолога Борислав Ангелов. Съответстват ли доходите с данните на НСИ за средната работна заплата за издръжката на едно семейство? Коментар на икономиста доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН. Анкета с жители на Благоевград. Община..

публикувано на 17.05.24 в 08:30

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Покушението над премиера на Словакия - мотиви, последици и международен отзвук - Милен Керемедчиев, дипломат. Според прогноза на управителя на БНБ, България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за конвергенция. Коментар на икономиста Румен Гълъбинов. Ще представим новата книга..

публикувано на 17.05.24 в 05:00

„Сюжети от деня“ с Агнес Манова

От 17 май влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Какви са реакциите? Питаме в анкета жителите на Благоевград. По темата за последиците от хазартната зависимост е разговорът с д-р Десислава Безинска - Шеинкова, доктор по психология от Югозападния..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

"Събуди деня“ с Мария Благоева

Как един учител от Рибново със своите ученици популяризира района, създавайки и облагородявайки туристически маршрути. Разговор с Ибрахим Кадриев. Историческият музей в град Гоце Делчев отбелязва „Нощ на музеите“. Разказва Петър Радев, уредник. Писателят Георги Връбчев с трогателно посвещение на Майка България . Разговор с..

публикувано на 16.05.24 в 04:00

"Сюжети от деня“ с Биляна Славчева

„Потребителска кошница“ Промениха ли се цените на храните след великденските празници и имаше ли нелоялни търговски практики в празничните дни? Ще чуем пазарния анализ на Владимир Иванов, председател на ДКСБТ, който ще коментира и конкретни потребителски казуси. В Благоевград ще се проведе кампания за изследване дишането на пушачите. Д-р..

публикувано на 15.05.24 в 08:30