Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музите на 13“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Фотоизложба „Музите на 13“ бе представена днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“. В изложбата са включени 27 колажа от снимки, представящи най-внушителните моменти от изданията на Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в Созопол. Автор на фотографиите е Венцислав Кръстев. 

Вече 13 години фестивалът обединява различните видове изкуства – танцово, театрално, изобразително и дава поле за изява на деца и младежи от 5 до 35-годишна възраст“, отбеляза проф. д.изк. Анелия Янева – преподавател по „Съвременна хореография“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и председател на журито на ММФИ “Музите”. 

Снимка

Председателят на сдружение „Музите“ Христина Кръстева благодари за партньорството на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Тя разказа за предишните издания на фестивала и подчерта, че изложбата включва най-внушителните моменти от събитието, което се провежда всяка година от 5 до 15 юли в Созопол, под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. 

В изминалите издания на фестивала талант са показали близо 2 000 участници от 19 държави. Част от колажите, представени в Югозападния университет „Неофит Рилски“, ще бъдат разположени във фоайето на зала „Яворов“, където днес от 19:00 ч. ще бъде представен спектакълът „Мистерии в танц и движение“. 

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Банско чества 112 години от Освобождението на града

Банско чества днес 112 години от Освобождението на града от турско робство. Празничната програма през днешния ден започва от храма „Света Троица“, а от 10:30 часа ще бъдат почетени личности, свързани с Освобождението на града, с поднасяне на венци и цветя пред паметници и паметни плочи. От 11:00 часа ще има възпоменание пред паметника „Банско..

публикувано на 05.10.24 в 09:41

Чествания край село Ключ по повод 1010 години от смъртта цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост", край петричкото село Ключ ще се проведат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил.  17-годишното управление на цар Самуил, провъзгласен от папата за император на българите през 997 година, е белязано от тежки и непрестанни битки с Византия..

публикувано на 05.10.24 в 09:07

Отбелязваме 112 години от Освобождението на Горна Джумая

С тържествена програма в Благоевград ще бъдат отбелязани 112 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Честванията ще започнат в 10.00 часа с панихида за загиналите и полагане на цветя пред паметната плоча на майор Орлински и мемориала на Делчевия род, в двора на храм „Въведение Богородично“ в кв. „Вароша“. Поради прогноза..

публикувано на 05.10.24 в 07:40

Застудяване и валежи от дъжд

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Локални, временно интензивни и значителни по количество валежи ще има през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя - и в Източна. По преминаването на фронта от запад на изток ще има и гръмотевици. Максималните температури ще са от 19°-20° в западните до..

публикувано на 05.10.24 в 07:37

"Защо датата 5 октомври е важна за Благоевград?"

Във фоайето на Регионалния исторически музей в Благоевград официално бе открита изложба с мото "Защо датата 5 октомври е важна за Благоевград?". Инициативата е на сдружение "Съзнание" с председател Христина Спасова. Музеят е домакин на експозицията и участва с ценни експонати от фонда на културната институция. Изложбата е съвместна с Градската..

публикувано на 04.10.24 в 20:06
Акция на

РИОСВ София проверява „Кудин дол” в Перник

РИОСВ София е извършила проверка на сгуроотвал „Кудин дол” в Перник по сигнал за силно запрашанане. За проблема алармира и кметът на Перник Станислав Владимиров.  Установено е , че на площадката, предназначена за временно съхранение на производствени отпадъци от дейността на ТЕЦ „Република“, се съхраняват прахообразни отпадъци, от повърхността се надига..

публикувано на 04.10.24 в 19:51

Пленер по живопис в Перник

Художници от България, Сърбия и Турция участват в започналия в Перник Междунроден пленер по живопис. Артпроявата е на тема „Перник- дух и колорит” и по традиция предшества празника на града, който се отбелязва на 19 октомври.  Артсъбитието води началото си от 1998 година и от няколко години се провежда край бреговете на язовир „Слаковци”. Тазгодишното..

публикувано на 04.10.24 в 18:14