Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патронажна грижа за жителите на Кюстендилско

Нова социална услуга – патронажна грижа, ще предоставя Община Кюстендил на територията на всички 71 населени места извън градския център. Тя ще обхване 186 души, съобщиха от общинския пресцентър. 

В рамките на проекта Община Кюстендил ще предоставя мобилни интегрирани услуги. Предвидени са дейности, които да защитават обществения интерес и нуждите на самотно живеещи хора в отдалечени труднодостъпни планински райони. Ще бъде създаден и център, който ще предоставя почасови мобилни интегрирани здравно – социални услуги на нуждаещи се лица, психологическа подкрепа и консултиране, като в него ще бъдат назначени 18 служители. Специалистите ще бъдат наети в рамките на 12 месеца. За оптимизация на персонала и качествено предоставяне на услугата ще бъдат формирани 8 екипа, 4 от които ще работят на територията на населените места извън градския център и 4 - в рамките на града. 

За достигане на отдалечените места на територията на община Кюстендил се предвижда да бъдат закупени четири леки автомобила, които да се ползват от екипите - за по-добра мобилност. 

От Общината изразяват надежда, че държавата ще намери методи, начини и средства да гарантира устойчивостта на тези проекти, които сега стартират в цялата страна, за да продължат и след тези 12 месеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Джевдет Чакъров: ДПС трябва да се върне към нормалното, колективните органи не работят

ДПС трябва да се върне към нормалното, от една година колективните органи на партията не работят, заяви председателят на Движението Джевдет Чакъров след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.  В следващите дни се очаква официална позиция на Доган с решения, взети след днешната среща в "Росенец" с изключения от парламентарната група на..

публикувано на 06.07.24 в 16:38

Катастрофа на АМ“ Струма“ при отклонението за Кочериново

Лек автомобил, който е пътувал в посока София, се е ударил в мантинелата и се е преобърнал. В резултат на удара е загинала шофьорката на леката кола, пострадал е пътник от автомобила. Катастрофата е станала малко преди 12 часа. На място работят екипи, а пътни полицаи оказват съдействие на пътуващите, каза за Радио Благоевград Катя Табачка, говорител..

публикувано на 06.07.24 в 13:24

Заровалии откриха паметна плоча на предците си

Наследниците на бежанци от село Зарово, Солунско в Егейска Македония днес откриха паметен знак на предците си, които след опожаряването на родното им място на 16 юни 1913 година го напускат   и се заселват в пределите на Горна Джумая, Илинденци , Крупник и в други краища на страната.  Отец Андон Шавулев отслужи водосвет и прочете заупокойна молитва..

публикувано на 06.07.24 в 12:27

Посрещат патриарх Даниил като предстоятел на Софийската епархия

От тази вечер започва тържественото посрещане на българския патриарх Даниил като Софийски митрополит. В митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София от 18 часа ще бъде отслужена патриаршеска вечерна служба, последвана от молитва на гроба на покойния патриарх Неофит, който се намира в притвора на храма. Българският патриарх Даниил ще бъде посрещнат..

публикувано на 06.07.24 в 11:48

Разложкото село Баня отбелязва своя празник

В първата събота на юли село Баня отбелязва своя празник. Изключителна интересна е идеята ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която цели да провокира всички банялии, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. „Скъпи наши съграждани, - написаха организаторите, - които сте толкова далече тялом, а всъщност толкова близо до нас, направете свое..

публикувано на 06.07.24 в 09:29

Наследници на родове от село Зарово откриват паметна плоча в Благоевград

Паметна плоча, посветена на 110-годишнината от преселването на българите от село Зарово, Солунско, в Горна Джумая ще бъде открита в Благоевград. Мемориалът е изработен от Инициативен комитет, учреден от наследниците на преселниците. Церемонията ще се състои на 6 юли от 10:30 часа до сградата на Младежки дом - Благоевград.

публикувано на 06.07.24 в 09:02

14-то издание на фолклорния фестивал “Рила ни гледа” в Дупница

 Във форума участват 53 вокални и танцови състави от страната и чужбина. Той се провежда на голямата сцена в парк “Рила” и е с конкурсен характер. Председател на журито е проф. д-р Даниела Дженева. След награждаването тази вечер е планиран рецитал на народната певица Гуна Иванова, организирана е и “Фолкотека под звездите”. Гостите могат да  посетят и..

публикувано на 06.07.24 в 08:39