Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на българския дух в Новоселяне


За втора поредна година бобовдолското село Новоселяне събра самодейни таланти от цялата страна. Малки и големи, чрез музика и танц демонстрираха, че наистина обединението ни прави силни. Това е и идеята за създаването на фолклорния събор, посветен на годишнината от рождението на Васил Левски.

А ако някои се чудят, къде точно се намира Новоселяне – мястото е в района на ТЕЦ – Бобов дол, в близост до основния път към Кюстендил.

И както повечето села у нас, и Новоселяне не е подминато от демографските процеси на обезлюдяване.

Но, макар и най-малкото населено място в община Бобов дол, днес  бе препълнено от хора. Около хиляда самодейци от цялата страна се изявиха на уникален фолклорен патриотичен фестивал.

Снимка

Народният събор е единствен по своята същност в страната – чрез пресъздаването на традициите и обичаите, да се преклоним пред делото на най-великия българин. Такава е и идеята на организаторите от местното читалище. Председателят, Йордан Антов и общественикът, Васил Ранчев са в основата на това богоугодно дело. По тяхна инициатива преди десетина години се започва и кампания за изграждането на паметник на Апостола на Свободата. Символът днес е единствен в община Бобов дол. И точно в Новоселяне му е мястото, защото този район е един от малкото в Югозападна България, за които има писмени данни, че Дяконът е отсядал там за да извършва своята апостолска дейност. Единственият Български таен революционен комитет в Дупнишка околия е създаден преди 152 години.

А днес на фестивалната сцена в Новоселяне се изявиха таланти от близо и далеч, малки и големи. С родопските кабагайди започна празникът на българския дух.

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията, а в звуковия файл - да чуете репортаж на Бойка Браткова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24

Как географските информационни системи помагат на ученици и преподаватели да изследват света

Преди дни бе даден старт на образователния конкурс „Изучаваме света с ГИС“, организиран по програмата „ГИС в училище“, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Конкурсът цели да насърчи преподаватели, ученици и студенти да използват иновативните възможности на Географските информационни системи (ГИС) за създаване на интерактивни..

публикувано на 26.09.24 в 10:01