Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на Зеления пояс отбелязват в Беласица на 24 и 25 септември 2019

| обновено на 24.09.19 в 09:49

Българска фондация "Биоразнообразие", Дирекцията на Природен парк „Беласица“, Дирекцията на Национален парк „Езеро Керкини“ (Гърция), Сдружение „Планетум“ (Северна Македония), кметството и читалището на село Габрене организират Дни на Зеления пояс на 24 и 25 септември в района на планината Беласица – място с уникална природа и биоразнообразие, богата история, съхранени традиции и култура.

На 24 септември от 10.30 ч. ще се състои партньорска среща между представители на Дирекциите на Природен парк "Беласица", Национален парк "Езеро Керкини", неправителствени организации от България и Северна Македония, в която ще се включат и представители на местни институции от Община Петрич и Подгорието. На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района.

Публичното тържествено отбелязване на Дните на Зеления пояс ще започне от 16 часа на 24 септември в село Габрене. Организаторите са подготвили разнообразна програма, включваща туристическа разходка през места, където все още могат да се видят останки от Желязната завеса; посещение на етнографската колекция към читалището на село Габрене и пъстър празник в читалище "Просвета - 1928", село Габрене, който ще бъде официално открит от 18 часа. Песни, танци, вкусни местни специалитети, презентация и филм за Зеления пояс, както и интересни истории от близкото минало, очакват гостите и жителите на Подгорието чак до вечерта.

На следващия ден (25 септември) ученици от Петрич и Струмица със специални интереси в областта на биоразнообразието ще посетят Национален парк „Езеро Керкини“, за да научат повече за редките защитени видове в парка и местните забележителности.

Дейностите са част от честванията, които се провеждат за четвърти пореден път в цяла Европа и са посветени на инициативата Европейски Зелен пояс. В миналото „Желязната завеса“ разделя Европа на Източна и Западна. Строго охраняваната гранична зона е дала шанс на природата да се развива, необезпокоявана от човешко присъствие, в резултат на което се формира уникален екологичен коридор с дължина над 12 500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по протежението на брега на Балтийско море, през Централна Европа и Балканите до Черно море.

Днес тези територии са част от Европейския Зелен пояс – символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. Своеобразната „линия на живота” свързва ценни природни местообитания и открива възможности за развитие на местните общности.

Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение на подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без такса за предоставяне на контейнер за строителни отпадъци 

Без такса за предоставяне на контейнер за строителни отпадъци и извозването им за физически лица от октомври т.г. Това предлага кметът на Благоевград – Методи Байкушев.  Днес предложението за отпадане на таксата от 54 лв. за контейнер и извозване от ОП „Чистота - Благоевград“ за домакинствата на територията на общината е публикувано за обществено..

публикувано на 27.08.24 в 18:23

Овладян е пожарът край пернишките села Расник и Вискяр

Овладян е пожарът, който пламна вчера край пернишките села Расник и Вискяр, съобщиха от ОДМВР- Перник. Продължава битката с огъня край пернишкото село Расник Пламъците са изпепелили стотици декари сухи треви, смесена гора и иглолистни насаждения, като точният размер на щетите тепърва ще бъде оценяван. В битката с огъня се включиха огнеборци от..

публикувано на 27.08.24 в 17:48

Гасенето на пожара в Рила над с. Бистрица продължава

Днес следобед е осигурен булдозер от Общината в Дупница, за да бъде направена просека от североизточната част на пожара, за да се ограничи разрастването му, каза говорителят на полицията Катя Табачка.  В гасенето и днес е включен хеликоптер от авиобаза Крумово, който само до обяд е направил около 10 облитания, казаха от полицията.  Вода се..

публикувано на 27.08.24 в 17:46

Ръст на разплатените средства от европейските фондове в Благоевградска област

Ръст при разплатените средства по проекти, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) 2014-2020, отчитат от Областен информационен център – Благоевград. По време на пресконференция днес управителят на центъра Бисер Младенов представи актуална информация за изпълнението на европейските програми на територията на..

публикувано на 27.08.24 в 15:47

Кино под звездите в парк „Македония“ в Благоевград

Лятно кино под звездите кани любители на филмовото изкуство на 28 и 29 август в 20:30 часа в парк „Македония“ в Благоевград. В първата вечер се предвижда комедията „Опасни шматки“ на режисьора Николай Павлов с участието на Кирил Ефремов, Силвия Петкова, Елени Декидис, Ивайло Драгиев, Ивайло Захариев, Венци Куцаров, Дарин Ангелов, Маргарита..

публикувано на 27.08.24 в 15:32

Водата в пернишко село е негодна за пиене

Негодна за пиене е водата в пернишкото село Люлин, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Перник. При направените пробонабирания в населеното място са установени отклонения от нормите при някои от микробиологичните показатели. Работи се по установяване на източника на замърсяване. Днес за жителите на селото ще бъде осигурена водоноска, съобщи..

публикувано на 27.08.24 в 14:04

Община Перник иска поемане на нов заем

Общинското ръководство на Перник иска съгласието на местния ОбС за поемането на краткосрочен общински дълг от централния бюджет в размер на 2 200 000 лв. Парите са нужни за финансиране на неотложни разходи за текущи ремонти. Докладната, която е внесена в ОбС е подписана от зам.-кмета Мирослав Стоицев. Ползването на временния безлихвен заем се налага..

публикувано на 27.08.24 в 13:59