Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пищен празник на бозата идната събота в Радомир

   За четвърти път в Радомир ще има празник на бозата. Събитието ще бъде под мотото “С боза, гозба и песен” и ще се проведе на 12 октомври. Инициативата ще стартира в 11:00 часа от музеен комплекс “Стойова къща”. Програмата ще продължи с възстановка на пазарен ден на стария пазар в града. Там жителите и гостите на града ще могат да си купят различни стоки, или просто да се спрат да разговарят, както едно време. За посетителите отново ще “отвори врати” емблематичната сладкарница на албанеца Али Сербез, където някога се е продавала пенливата течност. Там посетителите ще могат да побъбрят на кафе и сладко. В 12:00 часа на площад “Свобода” в града празничен концерт ще изнесе певицата Цветелина.

   С празника, който се превръща в ежегодна традиция, се поддържа духът на града като столица на гъстата и пенлива напитка. Радомир е бил известен като център за производство на боза в началото на XX век, припомня общинският пресцентър. Димитър Калгарийски от с. Чуковец е първият бозаджия в Радомирско, а първата бозаджийска работилница в града е изградена около 1880 г. Старите майстори бозаджии произвеждали течността от просено брашно, от ръж или пшеница, или смесена – от просо и ръж. С най-много бозаджии се гордеят селата Чуковец, Владимир, Житуша, Жедна, Кленовик, Извор и Дебели лаг.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нова находка в античния град Хераклея Синтика

На голяма статуя (над човешки ръст) се натъкна екипът на проф. д-р  Людмил Вагалински при проучванията сега в античния град Хераклея  Синтика, м. Рупите. Статуята, изработена от мрамор, е намерена в подземния канал на града. Работата по нейното пълно разкриване ще продължи в следващите дни, защото трябва да бъде изключително прецизна, за да не се..

публикувано на 03.07.24 в 16:44

"Празник на пеперудите" край Кюстендил

„Празник на пеперудите" започва на 5 юли в с. Полска Скакавица, край водопада там. Идеята на събитието е да бъде популяризиран един от най-красивите природни феномени по река Струма. Височината на водопада е около 50 метра, с което той се нарежда на трето място в България. "През 2010 години се ражда една прелестно пеперудена идея – да се направи..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Библиотеката в Кюстендил с лятна програма за децата

За поредна година Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров“ в Кюстендил започва инициативата "Лято е, ела в библиотеката“. Лятната програма е за деца от всички възрасти, а участието в нея е безплатно. Заявки за участие могат да правят и организирани групи. В юлската програма събитията ще се провеждат предимно във вторниците. На 9 юли предстои..

публикувано на 03.07.24 в 13:53

Освободиха заместник областния управител на Перник

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен зам. областният управител на Перник Владимир Русев. Новината потвърди самият Русев с пост в социалната мрежа.Той бе назначен на поста на 11 декември м.г.  Владимир Русев е член на Изпълнителният съвет на местната структура на „Да, България” и бе назначен за зам. областен управител на  Перник на..

публикувано на 03.07.24 в 13:47
Д-р Анатоли Митов

Оставки в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник

Началници на отделения в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник подават оставки заради готвена смяна на директора на здравното заведение д-р Анатоли Митов. В подкрепа на д-р Митов е стартирана подписка, медиците са готови и на протест. Оставки към момента са подали шефовете на АГО д-р Ивайло Лазов, на неврологично отделение д-р Даниела Стойчева и на Детско..

публикувано на 03.07.24 в 12:25

Обучение на ръководните екипи на ВиК Благоевград

Съвременна система с възможност за дигитално управление и контрол беше презентирана пред ръководния персонал на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград. Тя е предназначена за откриване на течове по водопроводните мрежи и намаляване на загубите на вода. Другият ефект при въвеждането на модерната техника е локализирането на местата с..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Седмокласник от 3 ОУ в Благоевград с максимум точки на матурата по математика

По-високи резултати имат седмокласниците в област Благоевград на матурите тази година в сравнение с миналата.  Това сочат данните на Регионалното управление на образованието/РУО/.  От явилите се близо 2800 ученици на матурите, 188 от тях имат резултат над 85,5 точки от максимума 100 побългарски език и литература /БЕЛ/, а 123-ма са със същия отличен..

публикувано на 03.07.24 в 11:07