Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беласица – планината на водопадите

Беласица е планината с най-много водопади на единица площ в България. Те са се образували по поречията на реките, спускащи се по стръмните и северни склонове. Всички се намират на територията на Природен парк „Беласица“. 

Един от най-недостъпните в момента е Лоповският водопад. Той е каскаден водопад, който се намира в местността „Лопово“, на 1250 метра надморска височина. Общият пад на каскадата е около 60 метра. Най-доброто време за посещение на водопада е през пролетта, когато е най-пълноводен, но и през останалото време си заслужава да бъде видян. Неизменен спътник на каскадата са тисовите дървета наоколо, които са защитен вид. 

Дирекцията на Природен парк „Беласица“ препоръчва посещението на водопада да се осъществява само с планински водачи, тъй като достъпът до него е труден, съобщиха от Пресцентъра на парка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Избори за ЕП и НС

   Днес, 9 юни, гласуваме за ЕП и НС. По данни на ЦИК малко над 400 са кандидатите за Европейския парламент и 6 100 за народни представители. От тях близо 2 000 са жени, а над 4 000 мъже. Те ще се борят за гласовете на повече от 6 500 000 избиратели. Изборният ден започва в 7.00 и приключва в 20.00. Ако пред секциите има желаещи да гласуват,..

публикувано на 09.06.24 в 06:36

Слънчево време

На 9 юни времето отново ще бъде слънчево. След обяд над планините в западната половина от страната ще се развие купеста облачност и на отделни места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, предимно южен вятър. Горещо време с максимални температури предимно между 31° и 36° градуса.

публикувано на 09.06.24 в 05:33

Спортист от Разлог е сред тримата най-силни мъже на България

13 медала и три купи бяха раздадени на състезателите след напрегната борба. Петър Найденов грабна почетното третото място на силовия многобой „STRONGMEN“. След тежка контузия, състезателят от Разлог получи бронзов медал и купа. Силните мъже от цяла България мериха сили в пет кръга, а последният – „мъртва тяга“, където тежестта достигна 340 кг, реши..

публикувано на 08.06.24 в 19:42

Спешни замени на над 300 души в СИК в област Благоевград

8 от 14-те общини в област Благоевград днес поискаха спешни промени в съставите на Секционните избирателни комисии.  С решение на РИК над 300 души  са били освободени като членове на съответните секционни комисии на териториите на общините Благоевград, Петрич, Гоце Делчев, Якоруда, Банско, Струмяни, Симитли, Сандански.  Причината за поисканата смяна..

публикувано на 08.06.24 в 18:48

Доставят изборните книжа в Перник

До 18 часа днес се очаква да приключи доставянето на изборните книжа до секционните избиратели комисии в област Перник.  Извозването им става по предварително изготвен график, като в най- голямата община Перник , където и броят на секциите е най- голям за целта са сформирани шест лъча. По график се доставят и машините. Обектите, в които се помещават..

публикувано на 08.06.24 в 15:12

С колички от търговска верига се извозват изборните материали в Благоевград

С колички от търговска верига се извозват изборните материали от община Благоевград до автобусите. Заради обема и тежестта на изборните книжа, община Благоевград беше предвидила метални колички.  Служителите на общински инспекторат са ангажирани в помощ на секционните комисии.   Продължават масовите смени в съставите на СИК, алармират от..

публикувано на 08.06.24 в 13:35

„Медицински надзор“ установи нарушения в зъболекарския кабинет в Благоевград, в който почина 61 годишна жена

В хода на проверката инспекторите на ИАМН са констатирали следните факти и обстоятелства: Нарушениe на Наредба № 50 от 26 ноември 2010 г. за утвърждаване на Медицински стандарт „Орална хирургия”, в частта на т. 10. „Изисквания за интердисциплинарни консултации и дейности при лечение на хирургично болни т. 10.1. Задължителни консултации:… 10.1.2...

публикувано на 08.06.24 в 11:48