Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещерняци от Ракитово намериха продължение на пещерата "Ледникът"

Проучване на пещера "Леденика"
Снимка: БПД-Ракитово

Група пещерняци от БПД – Ракитово намериха продължение на пещерата “Ледникът”. Те са навлезли 250 метра навътре, а в следващите дни, в тясна и ниска галерия - на още 500 метра.

“За около 40 минути успяват да достигнат меандър с течаща вода (река), който е широк около 3 метра и висок 10 метра. Групата тръгва най-напред срещу течението на водата и там достигат до място, където огромна скала прегражда меандъра. Успяват да се изкачат на по-горно ниво от водата, ходят по „ребра“ и „тераси ”, спират и отбелязват, че се вижда продължение... Тъй като контролното им време изтича, излизат на обратно. Пещерата продължава и проучванията също, а задачите ни предстоят!” – съобщи Стойчо Зарев, който също участва в изследването.

Ето какво разказва той 4 дни по-късно, когато отново влизат в пещерата:

“След 90 метра лазене по корем стигнахме до реката, до която бяха стигнали на 26 януари Стимка Мирова и Дуейн Доран. Продължихме срещу течението и достигнахме до скалата, която прегражда меандъра. Проучихме около 40-50 метра от меандъра. Край не се вижда. Върнахме се към реката. Пропълзяхме под скалата и скоро достигнахме до водопада, който Стимка и Дуейн бяха видели отгоре. Той е около 4-5 метра висок и падащата вода образува голям и дълбок казан под него. Думите са безсилни да опишат недокоснатата от човешка ръка красота. Целият меандър е богато окарстен. Невероятни образования се разкриват за първи път пред човешки очи накъдето и да се обърнеш. Проучихме около 110 метра срещу течението на реката... В късния следобед излязохме уморени, мокри и щастливи. Пещерата задава все повече въпроси, така, че проучването продължава”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-високи пенсии от 1-ви юли

От днес - 1 ви юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава доходите на близо 2 милиона българи.  Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. По данни на Националния осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под линията на..

публикувано на 01.07.24 в 08:21

Общините Рила, Кочериново и Бобошево обявиха частично бедствено положение

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски обяви със своя заповед частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10:00 ч. на 1 юли 2024 г. Обявяването на частично бедствено положение се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община..

обновено на 01.07.24 в 08:14

Президентът връчва първия проучвателен мандат за кабинет

В изпълнение на конституционната процедура - първи проучвателен мандат за съставяне на правителство връчва тази сутрин държавният глава Румен Радев.  На "Дондуков" 2 номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, ще получи в 09:00 часа папката от държавния глава. Кандидатът за министър председател има седем дни, за да..

публикувано на 01.07.24 в 08:10

Горещо с до 38°

Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо. Горещо време с максимални температури предимно между 33° и 38°.

публикувано на 01.07.24 в 06:57

Фолклорен флашмоб на Ансамбъл „Пирин“

С емоционален фолклорен флашмоб магическите гласове на Ансамбъл „Пирин“ огласиха площадното пространство пред МОЛ „Ларго“  Под диригентството на Латинка Костова хорът на емблемата на Благоевград и с гост - солист - перкусионистът Иван Цонков, изненада в неделния ден жителите и гости на областния център с изпълнения от репертоара на ансамбъла,..

публикувано на 30.06.24 в 16:46

Първите думи на новия български патриарх: Да пазим православната вяра

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът: "Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да възхвалим Тебе, единия Бог, в Троица прославен". "Да пазим..

публикувано на 30.06.24 в 16:40

42.38% избирателна активност в село Теплен, към 16 часа

В село  Теплен се провежда балотаж на частичния вот за кмет на кметство, след като миналата неделя никой от тримата кандидати не събра повече от половината от гласовете на избирателите. До частични избори се стигна, след като ОИК – Хаджидимово прекрати правомощията на избрания на местните избори през есента на 2023 г. кмет, поради установяване, че не е..

публикувано на 30.06.24 в 16:23