Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Розово" ли е бъдещето на българското розово масло?

3
Зара Клисурова

 „Още преди години, когато маслодайната роза беше поставена като култура със субсидиране, беше обявена за нетрайна култура, което беше една голяма грешка. В последствие, тази грешка беше отстранена." – коментира за Радио Благоевград Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично – маслени култури в България.

Земеделският министър Десислава Танева и Зара Клисурова  По думите й, в момента, във финансово отношение, розовата култура не е добре оценена и в тази посока трябва да се работи заедно със земеделското министерство. Вече има и добри новини в това отношение, а именно, розопроизводството вече ще бъде субсидирано за използването на препарати за растителна защита.

„Работи се усилено, за да може и розовата култура да получи обвързано плащане, както плодовете и зеленчуците. Очакваме от Брюксел добри новини и в тази посока. След влизането в сила Закона за защита на маслодайната роза, от месец март тази година, очакваме да започне картотекирането на всички розопроизводители и преработватели, за да се търси държавна помощ за хората, които се занимават с този вид производство“ – уточни още Зара Клисурова.

Тя съобщи, че вече са разписани изискванията към производството и етикетирането на продуктите от маслодайна роза и производството на продукт със защитено географско указание "Българско розово масло". Предвидено е и създаването на Консултативен съвет по маслодайната роза към министъра на земеделието, храните и горите.

„Ако не продължим борбата, за да наложим тези продукти да получат своето достойно място, няма кой друг да ни помогне. Затова, бъдещето на българското розово масло, зависи единствено от нас самите. Предприели сме всички необходими мерки, провеждаме разговори със земеделското министерство, както и с останалите посолства в България, за да може, чрез рекламата на българските етерично – маслени култури, да осигурим по-добри пазари“ – категорична е Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично – маслени култури. 


Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Зара Клисурова:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28

Доц.Чайров от ЮЗУ с три патента в областта на лекарствата

Доц. д-р Радослав Чайров е зам.-декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедра „Химия“  в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Роден в Перник, но от 25 години е в Благоевград. Той работи в областта на модификацията на лекарствените средства. За него това е истинско предизвикателство. Има три патента в тази област.  Става доцент с много упорита..

публикувано на 07.05.24 в 15:39

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24