Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Васил Левски – отвъд митовете, легендите и заблудите“

Така се нарича най-новата книга на историка Иван Лалев. Авторът събира в нея реални факти за живота и дейността на Левски, някои от тях малко познати или пък непознати. „Книгата е провокативна“ – сподели музейният специалист и бивш директор на музея в Ловеч. Десетилетия наред Иван Лалев изследва въпроси, свързани с влиянието на масонството, причините за залавянето на Апостола и ролята на поп Кръстьо.

Чуйте звуковия файл: 

Стотици деца от цяла България изпратиха своите послания към Апостола на свободата в инициативата на Националния военно-исторически музей „Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес?“. В музея съхраняват една от най-ценните реликви, останали от Дякона. Вторият кичур от косите на Васил Левски е съхраняван първо от майката на Апостола, след това от сестра му Яна, която ги предава на Министъра на министерството на просвещението. „През 1864 г. Левски решава да свали расото и да се посвети на Отечеството. Затова отрязва косите си и ги дава на своята майка“ – разказва Деяна Костова от музея. През 1973 г. експерти извършват анализ на златните къдрици. Направени са важни открития по отношение на кръвната група на Васил Левски – нулева. В музея се съхранява медальонът кръстче на Апостола, в който специалистите откриват малка снимка на Васил Левски и под нея коси. Други ценни експонати са тасче за вода и револвер „Гасер“ М1.

Чуйте звуковия файл: 

СУ “Васил Левски“ в село Коларово, община Петрич, отбелязва с възпоменателен ритуал 147 години от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски. Преподаватели и ученици се гордеят със своя патрон и всяка година подготвят програма, включваща различни инициативи. И тази година е така, каза в интервю за Радио Благоевград преподавателят по история Мария Паскова. В подготовката се включват всички учители и възпитаници на учебното заведение, както и родители. Викторина, посветена на живота и делото на Васил Левски, положи началото. Бяха представени изработени от учениците табла и макети. Пред монумента на Апостола в двора на училището децата сведоха глава в знак на признателност. Традиция е учениците да изричат колективно клетвените слова, написани и произнесени от Левски. Финалът беше шествие с българския трикольор и рецитал. „Васил Левски оставя един много голям завет в нашата история, учениците осмислят значението му като личност, децата харесват различни мисли на Дякона, но най-популярна е фразата: „За чиста и свята република“, чието послание към поколенията е да бъдат патриоти. Сигурна съм, че младото поколение става все по - патриотично. Младите хора винаги ще помнят личности като Васил Левски“, споделя Мария Паскова. За възпитаниците на СУ “Васил Левски“ незабравими ще останат някои от неговите завети, превърнали се във верую на българите-патриоти.

Чуйте звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24

Екскурзоводи настояват за туристическа полиция

По данни на Министерството на туризма сертифицираните екскурзоводи в България са около 1600.  „ Професията на екскурзовода е една изключително трудна професия. Отстрани може да изглежда лесно, но човек трябва да притежава много качества да има богата култура – задълбочени знания в историята, да познава географията. И не само “, каза Николай..

публикувано на 21.06.24 в 14:08