Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Национална благотворителна кампания „Да помогнем на най-уязвимите“

Стартира кампания в помощ на пациентите с онкологични заболявания и отделенията за лечението им. Националната благотворителна кампания „Да помогнем на най-уязвимите“ ще осигурява защитни средства и тестове за пациенти и медици.

  Кампанията е организирана от Сдружение „Спри рака“ с подкрепата на Портал на пациента – www.portalnapacienta.bg  Мисията е да се съберат средства за дезинфектанти, защитни средства – маски, шлемове, ръкавици, облекла, както и тестове за covid-19. Те се закупуват и предоставят на онкологични отделения и комплексни онкологични центрове.  Защото пациентите с рак са особено уязвими, а covid-19 засяга преди всичко хора със слаба имунна система, каквито са онкологичните пациенти.

  „Преминалите, и в момента лекуващите се от онкологични заболявания, са  много специфична  група и са с понижен имунитет. Не бива радикално да прекъсват лечението си без консултация със специалист. Хората, страдащи от тези заболявания от страх да не се заразят с Covid-19 прекъсват лечението си, което може да се окаже фатално за бъдещото развитие на болестта им. Именно заради това стартирахме тази Национална кампания – тя не е само за набиране на средства, тя е и информационна кампания. Ние предлагаме на пациентите и лекарите информация за това какво се случва, какви са начините да се избегне тази опасност, която притеснява хората, но да продължат лечението си. За съжаление Американската асоциация на онкоболните смята, че бройката на тези пациенти значително ще се увеличи“  –  заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград Росица Касабова, председател на Сдружение „Спри рака“. Тя съобщи, че за два дни са получили 250 литра дезинфектант, който днес ще бъде доставен в пет клиники, както  маски и шлемове. Събраната сума е над 5 000 лева. „Благодаря на гражданите и на фирмите, които са много отзивчиви, защото при нас и малкото е много“ – каза Касабова и уточни, че всеки, който иска да помогне, може да го направи на банковата сметка на Сдружение „Спри рака“, която е публикувана на Фейсбук страницата на сдружението и на уеб сайта:

BG11DEMI92401000169397.

Интервюто на Лалка Радкова с Росица Касабова можете да чуете в звуковия файл – > 

Росица Касабова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Спортът обедини децата на Благоевград в благотворителна кауза

Игрището на 5 СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград днес посрещна деца от футболни школи в града, които се включиха в благотворителни мачове за събиране на средства за лечението на 16-годишната Радост от София и 7-годишния Марти от с. Новачене.  По случай своя 10-и юбилей, благотворителната софийска организация "Футбол с кауза" се довери на местната..

публикувано на 29.06.24 в 12:22

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24