Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

59 са загинали и 1001 души са ранени в тежки пътни произшествия за първите два месеца на годината

Коронавирус и превишена скорост – и двете може да са смъртоносни, и от двете трябва да се боим, и заради двете трябва да спазваме правилата! 

Оказва се обаче, че точно по време на пандемията от COVID-19 не са малко тези, които привиждат опустелите пътища и улици като място за екстремни експерименти. България, където извънредното положение е в сила от 13 март, и много страни от Европа и света не правят изключение. 

Какво показва справката на Европейския център за транспортни политики, изпратена до медиите: 

* 19 април 2020 г., София: Дрогиран 22-годишен връхлетя с превишена скорост с мощния си джип чакащ на червен светофар автомобил и уби водача му – известния журналист Милен Цветков. Според първоначалната информация скоростта е била 80 км. в час.

* 10 април 2020 г., Долни Дъбник: 33-годишен с "Фолксваген Голф 3" самокатастрофира с превишена скорост в паркиран автомобил. Пробата за алкохол е положителна.

* 10 април 2020 г., село Опанец: 20-годишен губи контрол над автомобила си "Ауди" заради превишена скорост, забива се в бетонен стълб. Водачът е с опасност за живота, двамата му спътници са ранени.

* 10 април 2020 г.: Част от варненския квартал "Чайка" се буди посред нощ от силен удар. На прав и сух участък водач на лек автомобил е загубил контрол, завъртял се е и се е забил в спирката. Според разследващите причината е превишена скорост и употреба на алкохол.

* 16 април 2020 г.: От пресцентъра на ОД на МВР съобщават, че камери на пловдивската пътна полиция са заснели BMW, което е "прелетяло" с 210 км. в час по автомагистрила "Тракия".

* 336 случая на превишена скорост са отчетени за периода 23 – 29 март в Сливен и областта. През следващата седмица – от 30 март нарушенията на скоростта в региона вече са 486, като има и рекорд – при ограничение от 70 км. в час водач преминава със 175 км. в час.

* 12 април 2020 г., Рабиен (Полша): Водач на лек автомобил "Сузуки" връхлита с огромна скорост малко кръгово кръстовище и буквално излита, след което се приземява върху селскостопанска постройка на местното гробище. Водачът е в тежко състояние и според полицаите на мястото на инцидента е миришел силно на алкохол.

* В началото на миналата седмица европейският координатор по пътна безопасност Матю Болдуин сподели с тревога информация за зачестяването на инцидентите с превишена скорост по време на органиченията за придвижване, свързани с пандемията. И даде за пример моторист, засечен да се движи във Великобритания с невероятните 243 км в час.

Цитираната статистика е само част от фактическата обстановка, откакто България и светът живеят в условията на пандемия.

Затова Европейският център по транспортни политики алармира, че усилията за намаляване броя на тежките пътнотранспортни произшествия заради превишена скорост и употреба на алкохол и наркотични вещества трябва да продължат да са сред приоритетите на компетентните органи и на обществото. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ръст на обявите за IT сектора

За пръв път от началото на годината има ръст на обявите за работа за IT сектора, като повишението в броя им е с 50 или с два процента - Това показват данните от ежемесечния анализ на най-големия кариерен сайт у нас за месец юни. Лек ръст на предложенията през месеца се наблюдава и в сектор "Логистика и транспорт" - те са със 100 повече. Данните сочат,..

публикувано на 08.07.24 в 14:28

Корнелия Нинова: Държавата ни е в тежка криза

Разпад на държавността, нефункциониране на институции, а най-важната институция е парламента. Така народният представител от БСП за България, Корнелия Нинова, очерта в Благоевград ситуацията в държавата. Нинова поясни, че към момента невъзможността да се състави кабинет е нефункциониране на изпълнителната власт. "В тежка криза сме, и политическа и..

публикувано на 08.07.24 в 14:08

Започна подаването на заявления за прием в 8-ми клас

От днес до 10 юли се приемат заявления за участие в първи етап на класиране за прием в 8-ми клас. Заявленията могат да се подават в училището, в което ученикът е завършил 7-ми клас, със съдействието на друго училище или онлайн от всяко електронно устройство с достъп до интернет. Точно в 8:00 ч. започна приемът на заявления от  петчленната..

публикувано на 08.07.24 в 12:30

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет. "Генерираме отпадъци като количество колкото в община Дупница", каза кметът Калин Гелев. По данни на ГРАО..

публикувано на 08.07.24 в 11:28

Очаква се президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви в следващите дни кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На фона на напрежението в ДПС не е ясно дали от там ще номинират кандидат за премиер, който да получи папката от президента, или ще върнат веднага мандата..

публикувано на 08.07.24 в 10:51

Кампания за събиране на опасни отпадъци в Благоевград

Община Благоевград и "БалБок Инженеринг“ АД организират кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Тя ще се проведе в два последователни дни – 09 и 10 юли. Отпадъците ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване. На 09.07.2024 г от 10:00 до 12:30 часа на адрес: гр. Благоевград, ул. "Св. Иван Рилски“ и..

публикувано на 08.07.24 в 09:44

"Възраждане" - Перник на протест срещу назначението на новия зам. областен управител

Пернишката структура на "Възраждане" организира протест срещу назначението на младежкия лидер на ДПС в Перник Симеон Гебов за зам. областен управител. Зам. областният управител на Перник Владимир Русев е освободен от поста Протестът е насрочен за 16.30 часа пред сградата на областната администрация в Перник, каза общинският лидер на „Възраждане”..

публикувано на 08.07.24 в 09:33