Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блажка Димитрова от "Нулев отпадък": Природата в момента си почива от нас


"Отнасяйте се добре към Земята. Вие не сте я наследили от своите родители, а сте я взели назаем от своите деца.'' се казва в една кенийска поговорка. За 50-и път днес се отбелязва Международният ден на Земята. Тазгодишната тема на кампанията е "Действия срещу изменението на климата - огромното предизвикателство на нашето съвремие". 

Блажка Димитрова е от младите хора в България, които са посветили живота и вдъхновението си на обществени каузи. Една от тях - да преподава философията на "нулевия отпадък", както в училища пред подрастващите, така и в големи фирми - пред бизнеса. Автор е на книгата "Живот с нулев отпадък в България", посветена на практични съвети относно живота без отпадъци. В нея Блажка е събрала целия си опит по темата, като дори е включила и личните си рецепти за козметични продукти, почистващи препарати и домашно приготвена храна. Създател е и на Сдружение "Нулев отпадък" България, което днес празнува втория си рожден ден.

"Все повече стават хората, които се вълнуват от по-екосъобразния начин на живот, както и от философията на нулевия отпадък. По отношение добрите статистики за рециклиране в България трябва да бъдем внимателни. Данните са подвеждащи и има още много да се работи и много да учим. В световен мащаб само 9% от пластмасата е рециклирана, което е изключително малък процент. Добрата новина е, че много нови машини влизат в компаниите за оползотворяване на отпадъка и успяват да рециклират все по-големи количества и все по-неочаквани материали, като стиропора, например", каза в интервю за Радио Благоевград Блажка Димитрова.

По думите й пандемията се отразява добре на природата, която "в момента си почива от нас".

(Цялото интервю на Елеонора Тахова с Блажка Димитрова чуйте в звуковия файл...)

„Човечеството вече живее на екологичен кредит, а всички ние сме тези, които можем да променим това“, казва управителят на Сдружение „Нулев отпадък“ България. Тя и нейните колеги са приели присърце идеята да пазят природата и въобще всичко, което ни заобикаля и да живеят така, че да пазят максимално ресурсите около нас. Редовно правят и обучения, в които обясняват как да живеем с „нулеви“ отпадъци и защо е важно да спазваме петте прости принципа на „zero waste”, а те са:

1. Refuse – Отказвам това, от което нямам нужда.

Задавате ли си въпроса „Наистина ли имам нужда от това?“, когато правите някаква покупка?

2. Reduce – Намалявам употребата на нещата, от които имам нужда.

Има едно движение, обобщено под думата „Reducetarian“. Идеята му е да започнем да се борим с консуматорската си природа, като намалим употребата на всичко – от храна, през дрехи, до техника.

3. Reuse– Използвам многократно нещата, от които имам нужда.

Дрехите! Не можем без тях, нали? Сериозен проблем на много жени е трупането на дрехи, чанти и обувки, които залягат в гардероба и се носят веднъж или два пъти.

4. Recycle – Рециклирам всичко, което не попада в предишните три групи.

Кутии от мляко, опаковки на хранителни продукти, капачки, стъкло, хартия, метал и куп други неща, които ежедневно изхвърляме в кофите за боклук. Повечето от тези неща можем да рециклираме успешно.

5.Rot – Компостирамe всичкия органичен отпадък от кухнята. Наличието на компост е идеален източник на чиста тор.

Еврокомисията предупреди, че ако не се предприемат спешни мерки, през 2050 година в океаните ще плуват повече пластмасови отпадъци, отколкото риба. Редица държави вече подеха борба срещу ненужните опаковки.

"Повечето видове пластмаса се рециклират само веднъж. Хартията може да бъде рециклирана между 5 и 7 пъти, а стъклото и алуминия могат да бъдат рециклирани безкрайно много пъти. Затова помислете следващия път, когато тръгнете да си купувате нещо в пластмасова опаковка", допълва Блажка Димитрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24

Екскурзоводи настояват за туристическа полиция

По данни на Министерството на туризма сертифицираните екскурзоводи в България са около 1600.  „ Професията на екскурзовода е една изключително трудна професия. Отстрани може да изглежда лесно, но човек трябва да притежава много качества да има богата култура – задълбочени знания в историята, да познава географията. И не само “, каза Николай..

публикувано на 21.06.24 в 14:08