Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две стайни растения, които предпазват от вируси

Снимка: Ваня Минева

В условията на пандемия всички търсим допълнителни начини да защитим себе си и близките си от инфекция. Някои обикновени стайни растения могат да помогнат за това, благодарение на летливите и етеричните си масла, които почистват въздуха от прах, патогенни бактерии и дори вируси.

Мушкатото – непретенциозният убиец на патогенни бактерии

Пеларгониумът - по-известно по нашите географски ширини като мушкато, има основателна причина да е обитател на первазите на нашите баби. Това класическо стайно растение не само радва през топлите дни с обилен цъфтеж, но и помага за защитата на семейството от вируси и патогенни бактерии.

Смята се, че мушкатото с червени цветове има максимални лечебни свойства, но белите, лилавите и розовите видове не по-лошо се справят със задачите за почистване на въздуха в помещението. Веществата, секретирани от растението, са толкова ефективни, че предпазват от стрептококи, стафилококи, грипни вируси и различни бактерии, които причиняват остри респираторни инфекции.

Гераниумът е едно от най-непретенциозните и жизнени растения. През зимата се чувства чудесно в нашите апартаменти с прегрял въздух, а през лятото саксиите могат спокойно да се прехвърлят на балкона. Грижата за него е много проста, дори новак може да се справи. Основното е да поставите растението на добре осветено място и редовно, но умерено да го поливате, съветват ботаници.

Като бонус, етеричните масла на мушкатото имат успокояващ ефект и помагат в борбата със стреса и безсънието, така че спалнята е идеалното място за него.

Лавровото дърво – подправка и лекарство

Сушените дафинови листа, една от най-популярните подправки, могат да се намерят в почти всяка кухня. Живото лаврово дръвче притежава не само отлични кулинарни характеристики, но и не по-малко изключителни лечебни свойства. Това благородно растение поради високото съдържание на фитонциди, танини и микроелементи, има мощно укрепващо действие върху имунната система.

Лавровото дърво има изразени противовъзпалителен и антибактериален ефект, заради което често се нарича естествен антибиотик. Летливите му етерични масла успешно се справят не само с бактерии и вируси, които причиняват настинки, но дори убиват туберкулозния бацил. Лавров храст често се поставя в детска стая за профилактика на сезонни вирусни заболявания и особено на остри респираторни инфекции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитрина Проданова и нейната "Книга антидепресант"

Димитрина Проданова племенница на алпиниста Христо Проданов, родена е в Карлово на 16 март 1973 година. Напуска родния си град в седми клас,за да учи в София, където и днес живее със семейството си. Споделя, че карловец никога не казва,че не е карловец, защото е израснала в сърцето на Стара планина, където според нея, духът се формира по по-различен..

публикувано на 04.10.24 в 16:10

Четвърта краеведска конференция подготвят в Благоевград

Четвърта краеведска конференция организират в Благоевград. Тя ще учи подрастващите на старите занаяти. Краеведи, етнографи, историци, изкуствоведи и библиотекари ще споделят опит и добри практики в областта на художествените занаяти, характерни както в миналото ни, така и в съвремието. „Целта ни е всички тези занаяти да обединим в сборник, който ще..

публикувано на 04.10.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Ипотечно кредитиране в България: Какви нови условия въведе БНБ?

От началото на седмицата влязоха в сила новите мерки, въведени от Българската народна банка (БНБ), с цел затягане на условията за жилищно кредитиране. Тези изменения са резултат от ускореното кредитиране в жилищния сегмент, което за август достигна най-високото ниво от 2000 г. насам. Съгласно новите ограничения, търговските банки вече не могат да..

публикувано на 04.10.24 в 11:24

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43
Методи Байкушев

Измененията в ОУП ще сложат ред в застрояването на Благоевград

Работи се по изменение на Общия устройствен план на Благоевград. Вече сме избрали екип , започваме поетапно изработване на задание за изменение на ОУП и работа по тези устройствени планове, които законът допуска общината да направи служебно, за да урегулира новите територии. Във финален етап сме на изграждане на визията, след това ще я представим и..

публикувано на 03.10.24 в 11:38

Тревожно! Повечето родители нямат емоционална връзка с децата си

Елена Терзийска е психолог, занимава се с детско-юношеска и училищна психологи, съветва и родители. За себе си споделя, че е посветена да оказва подкрепа на деца, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, които искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени. Поводът да се обърнем към нея е Международният ден на..

публикувано на 03.10.24 в 09:26

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53