Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МБАЛ – Благоевград с високотехнологична апаратура за PCR диагностика за covid-19

   От днес МБАЛ – Благоевград разполага с нова високотехнологична апаратура за PCR диагностика за covid-19. Тя е дарение от народния представител и издател Делян Пеевски, който е един от най-големите дарители в страната в битката срещу заразата. Част от дарението са и 200 PCR теста.

  Системата отчита до абсолютна точност пробите, при това в реално време. Непосредствено след като започне да обработва материалите от теста, апаратът показва дали в пробата има коронавирус.

  „Благодаря на г-н Пеевски за дарението от името на МБАЛ – Благоевград, с тази апаратура за изследване на covid-19 ще помагаме на всички жители от областта. Ще спестим много време и разходи, защото до сега пробите се изследваха в София. Надявам се до две седмици машината да бъде пусната в действие, защото има технологично време за регистрация. Имаме вирусолог и  обучен екип. Максимално ще бъде натоварена лабораторията, ще бъдат изследвани не само хоспитализирани в болницата. Машината има огромен капацитет – два или три пъти да се зарежда на ден.“ – заяви при получаване на дарението д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ – Благоевград.

  Директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов заяви, че тази апаратура ще бъде изключително полезна за изследване на граждани от цялата област.  „Чрез това дарение на г-н Пеевски ще изследваме много хора от Благоевградска област, ще спестим време и разходи, ще помогнем и на колегите от Националната референтна лаборатория, които са изключително натоварени“.

   Дарената апаратура за PCR диагностика бе доставена в МБАЛ – Благоевград от народния представител Халил Летифов и Радослав Ревански, кмет на община Белица. „Подобна машина за изследване на covid-19 има в „Пирогов“. С нея се дават най-точните резултати при съмнителни случаи за коронавирус. Волята на г-н Пеевски е апаратурата да бъде използвана от целия регион, с нея ще се улесни бързото диагностициране на болните, лекарите ще имат свободата да действат по-бързо“ – каза Ревански.

  Очаква се първите PCR  тестове с новата апаратура в МБАЛ – Благоевград да бъдат направени след около две седмици.

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл – > 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проф. д-р Людмил Вагалински: Находката от Хераклея Синтика е уникална

Екипът от археолози на проф. д-р Людмил Вагалински, които работят на подновените разкопки в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко, откриха цяла мраморна скулптура в човешки ръст. Статуята е открита още на третия ден от подновяването на разкопкитие на 3 юли 2024 година. Археолозите попаднали на нея в големия канал на античния град...

публикувано на 06.07.24 в 09:00

Инж. Валентин Чамбов: Стабилизирахме финансово ЮЗДП

„Преди една година поех отговорната задача да ръководя най-голямото горско предприятие в страната с най-много териториални поделения. Бях наясно със ситуацията, но бях изненадан от няколко предизвикателства, които се наложи бързо да преодолея. На първо място това бе тежкото финансово състояние на предприятието. На второ - организационната структура...

публикувано на 05.07.24 в 14:08

Баня празнува с видео послания и нова песен за селото

Баня ще отбележи своя празник на 6 юли. Видео-послания са изпратили десетки жители от селото, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. Това е инициативата ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която се прави за първи път.   “Кратките послания от мястото, на което се намират, ще докосне всички, за да бъдeм заедно и да обединим..

публикувано на 05.07.24 в 12:02

Перспективите след неуспеха на първия мандат

Какви са политическите перспективи пред страната, след като не бе избрано правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС? Има ли възможност 50-то юбилейно Народно събрание да излъчи редовен кабинет?  Какви са причините и последиците от трусовете в някои от парламентарнопредставените партии – ДПС, БСП и “Величие”?  Какви са актуалните законодателни инициативи..

публикувано на 05.07.24 в 11:23

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38