Безспорен факт е качеството на българския мед. Страната ни е сред първите седем държави в ЕС по производство на този изключително ценен за здравето ни продукт. Безспорни обаче, са и проблемите на българските пчелари.
Неглижиране на бранша, ниски изкупни цени, нерегламентирани пръскания- това са основните им притеснения. Въпреки тежестите, пред които са изправени, занимаващите се с този сложен процес не губят желание да отглеждат пчелни семейства и да предлагат своя продукт на пазара.
Днес проверихме каква е ситуацията с търговията на мед и пчелни продукти на благоевградския кооперативен пазар.
Не са много производителите, които предлагат свой продукт на благоевградското тържище. Преди години занимаващите се с пчеларство са имали по-сериозно присъствие, ни разказва един от тях, запазил все още семейния занаят. Липсата на сигурност и големите финансови инвестиции, които изисква тази дейност, са сред причините за отлива, твърдят от бранша.
Освен нелекия процес по отглеждането на пчелните семейства, производството на мед е съпътствано и от други проблеми. Най-вече те са свързани с опазването жизнеността на пчелите, е становището на пчеларите. И ни напомнят, че без тяхното съществуване е застрашено като цяло съществуването на живот на земята.
Изключителна хигиена, добро отношение и загриженост – това са основните компоненти за един медопроизводител. Констатацията е на 84-годишният бай Крум, който вече седем десетилетия поддържа свои пчелни семейства. И си е изградил собствена философия, според която, имаш ли душа и сърце, лесно ще се справиш с трудностите
Качественият мед се прави с любов и малко магия, твърдят пчеларите. Тя пък идва от все още виреещите на нашата териотория многобройни видове билки, както и от качеството на въздуха.
Чуйте в звуковия файл репортажа на Бойка Браткова:Българи и сърби ще посрещнат заедно 1 март, празника, посветен на Баба Марта и Деня на самодееца в България, с голям концерт в сръбския град Бабушница. Организатори са Пътуващо читалище "Бащино огнище", Фондация „Македония“ и Домът на културата в град Бабушница. В събитието ще участват местни самодейци и музикантите от българския оркестър..
Оказва се, че хазартната зависимост става все разпространена и в по-малките населени места, където игралните зали и казината „никнат като гъби“. Липсата на доходна работа и нежеланието на младите хора да работят за малко пари, са една от основните причини да се наблюдава увеличена хазартна зависимост в България, която дори на места измества..
17-годишният Юлиян Димитров от кочериновското село Бараково спечели голямата награда в 11-ото издание на Националния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“ . Ученикът впечатли журито със своето есе на тема "Бих се родил отново". „…Бих се родил, за да прощавам, защото е правилно. Прошката е освобождение за самия теб...
Във времето на социалните мрежи и живот в онлайн пространството, звучи като шега четвъртокласничка от Благоевград да е прочела 229 книги, но е истина. Само можем да се усмихнем и да кажем има и такива деца. Тя е Йоанна Терзийска на 10 години е , учи в Средно училище с изучаване на чужди езици „Свети Климент Охридски“ в областния град. А..
Започна турнето с екоигри в 7 града в страната, сред които Перник, Кюстендил и Петрич. Състезанията се организират от платформата „Пукльовците“, която цели да стимулира директното общуване и взаимоотношения между децата. И това не къде да е, а в училища среда – там, където започва тяхното истинско социализиране. Това сподели в ефира на Радио..
Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училищетo . За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис..
Айше Емин от гърменското село Рибново събра в книга кулинарните съкровища на Родопите. Изданието съдържа 36 рецепти на традиционни и обичани ястия като салати, супи, печива, десерти. „Тази книга е изцяло в мой стил – рецептите са лесни за приготвяне, с достъпни продукти и пълни с любов. Вложих много старание, защото знам, че моите читатели заслужават..