Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стипендия помага на младежи в неравностойно положение, които желаят да учат във висше учебно заведение

За пета поредна година Сдружение "Милостив" стартира инициативата "Добротворчество" в помощ на младежи в неравностойно положение, които имат желание да продължат обучението си във висше учебно заведение. Стипендията е десетмесечна по 100 лева на месец и еднократно изплатени 200 лева за закупуване на учебници. Средствата ще бъдат дарени през октомври 2020 година на първите класирали се участници от списъка, които са приети (или продължават) да учат висше образование.

"Като организатори на инициативата вярваме, че всички деца имат право на добро образование, което да им даде шанс за достоен живот и осъществяване на уменията им. Основен критерий за това би трябвало да бъдат техните способности и желание да учат и се развиват, а не финансовото им и социално положение", казват инициаторите-доброволци.
За да участвате е необходимо да отговаряте на следните четири условия:
  • Да сте в затруднено финансово положение или в неравностойно положение (отглеждан от самотни родители, приемни семейства или специализирани институции, младеж с увреждания).
  • Да сте на възраст до 21 години включително (това условие не важи за младежи, които са получили стипендия Добротворчество през изминалите години).
  • Да ви предстоят кандидат-студентски изпити през 2020 г. или в момента да сте студент.
  • Да имате успех над много добър 4.50
Крайният срок за изпращане на документите за кандидатстване е 15 август 2020 година.

Необходимо е да изпратите e-mail на studenti.dobrotvorchestvo@gmail.com със следната информация:
1. Информация за контакт
Трите ви имена, електронен адрес (в случай, че е различен от този, от който пишете), телефонен номер за връзка с вас.

2. Мотивационно писмо
Писмото трябва да съдържа отговор на следните въпроси:

Защо искам да уча висше образование? Каква специалност искам да уча? Какво искам да работя като завърша и защо? С какво образованието ще ми помогне?

За младежите, които в момента са студенти, първите два въпроса се заменят съответно със: Защо реших да следвам във ВУЗ? Защо избрах да уча в съответната специалност?

Дължината на мотивационното писмо е необходимо да бъде между 500 и 1000 думи (около 1 - 2 стандартни страници) и то ще бъде публикувано на сайта milostiv.org. Ако вече сте изпратили мотивационно писмо от предишните години, когато сте кандидатствали за стипендия "Добротворчество", не е задължително да пишете ново писмо.

3. Документ за образование
Изисква се успех над много добър 4,50.

  • Ако сте завършили училище, но все още не сте студент е необходимо копие от дипломата си за завършено средно образование. Това е достатъчно, за да кандидатствате за стипендията, но след като бъдете приети за студент, ще е необходимо да ни изпратите и документ от университета, удостоверяващ, че сте приети да учите там.
  • Ако сте настоящи студенти ще е необходимо служебна бележка от университета за успех. Тази бележка може да ни бъде изпратена до 25-ти септември 2020 г.
4. Документ, удостоверяващ, че сте в затруднено финансово положение или в неравностойно положение
  • Ако сте живели или живеете в социален дом на държавна издръжка или при приемни родители е необходимо да ни изпратите служебна бележка, с която да докажете че живеете/сте живели там.
  • Ако сте социално слаби е необходимо да ни изпратите:
    • Копие от вашия акт за раждане и копие от акт за раждане на ваши братя/сестри под 18 години в семейството, в случай, че имате такива;
    • Служебна бележка за дохода на родителите за последните 6 месеца;
    • Ако има починал родител - Смъртен акт;
    • Ако някой от родителите е безработен - Служебна бележка от Бюро по труда, че лицето е регистрирано при тях.
  • За младежи с увреждания е необходимо копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК.
5. Фотокопие на попълнена и подписана Декларация за съгласие за обработване на лични данни.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Радослав Кирков от сдружение „Милостив“ чуйте в звуковия файл...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30