В дните на изпитанието COVID-19 се оказва, че е много важно с какво, как и колко се храним, защото храната може да бъде наш съюзник срещу опасния вирус, но и фактор, който ще ни накара да се чувстваме не само по-здрави, а и по-щастливи в тези напрегнати дни. В това са убедени експертите по хранене и диететика, един от които е проф. Донка Байкова.
Според нея, в тези летни дни можем да си създадем хранителен режим, който да ни помогне и да редуцираме теглото, но не за сметка на здравето.
В интервю за Радио Благоевград тя сподели, че е хубаво в диетата ни да присъстват всички сезонни зеленчуци и плодове с „цветовете на светофара“. Това са оранжеви, червени и морави плодове и зеленчуци – домати, моркови, арония, малини, праскови, кайсии и други сезонни. Зеленолистните, които изобилстват през това време на годината – лапад, коприва, спанак, магданоз и копър, уханни билкови подправки, с които ежедневно трябва да подправяме ястията си.
„Ако сме малко по-информирани, можем да намерим на кооперативния пазар тези разноцветни плодове и зеленчуци и да не пропускаме факта, че именно този кооперативен пазар, трябва да бъде аптеката ни през настоящия сезон“ – коментира проф. Байкова.
Тя припомни, че през този сезон трябва да използваме пълноценно полезността на ултравиолетовите лъчи на слънцето, които са активизатори на кожния витамин D, един имунен стимулатор с антиоксидантни функции, с мощен противовъзпалителен ефект, много полезен и в случая срещу COVID-19.
Проф. Донка Байкова обърна особено внимание на млечно-киселите продукти, които имат доказани полезни качества и са чудесно средство за превенция на различни заболявания, включително и срещу коронавируса.
„ Японски изследователи доказаха и показаха по време на тази пандемия, че именно киселото мляко, но и останалите млечни продукти, са много важни по отношение превенцията на тази коварна вирусна инфекция. Защото, млечно-киселите продукти притежават един много ценен пробиотичен комплекс, това са живи микробиални клетки, щамове, които са полезните, те образуват едни колонии, които са първата бариера в организма срещу инфекциите“ – обясни проф. Байкова и препоръча редовна консумация на българско кисело мляко, сирене, айрян, както и на консервирани продукти през зимата, които имат също много полезни качества.
Експертът по хранене и диететика обърна сериозно внимание и на калорийния прием, който може да ни помогне да контролираме теглото, но не за сметка на здравето.
„Ако, драстично намалим енергийната стойност на калорийния прием през деня, ние попадаме в рискова група за отключване на коронавирусна инфекция, защото имунната ни защита рязко се срива. Приемането на калории между 500 и 1200 е много рисково за организма и води до репродуктивни и други сериозни проблеми, особено при младите хора. Затова една нискокалорийна диета, но много балансирана откъм белтъци, мазнини и въглехидрати, е един чудесен вариант за редукция на теглото“ – уточни още проф. Донка Байкова, която напомни да пием достатъчно количество вода, особено през летните месеци. А за подобряване на тонуса и настроението, експертът препоръча да консумираме повече риба, морски дарове, мед, както и малко черен шоколад.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова:
Усукването на бели и червени конци е запазена традиция в България. Първият ден на пролетния март месец е посветен на мартеницата и Баба Марта. Има много поверия и предания за образа й, каза Тоьо Христов от Националния етнографски музей. Баба Марта е женски митичен персонаж от българския фолклор. В народните вярвания тя е..
В самоковското село Драгушиново Тодоровден се отбелязва и с приготвянето на курбан от речни раци - т. нар. "рачник". Историята на рачника е тясно свързана с историята на черквата „Св. Теодор Тирон“ в селото. Храмът е съграден през далечната 1868 г. и на няколко пъти е отнасян от бурните води на Искъра. Това разказа кметът на селото Георги..
За десета поредна година фолклорният фестивал „Зимна приказка в Пирин" дава сцена на самодейци от цялата страна, както и от Сърбия, Северна Македония и далечно Мароко. Събитието, което е чакано, се организира от Български фолклорен център „Нестия". В читалищата на Банско и Добринище на 7 и 9 март ще се съберат десетки народни изпълнители,..
Четвърти бойкот на големите търговски вериги е обявен за днес. За втори път ще има бойкот и срещу банките. Според организаторите на събитието, при последния бойкот на 27 февруари, големите хранителни вериги са „бойкотирали „бойкота на българите“ с промоциите, които пуснали в тези дни“. В останалите дни без бойкот, цените са били повишени видимо...
Финансовата децентрализация за общините, финансовото обезпечение на инфраструктурните проекти по места и готовността на местните власти за въвеждане на еврото. Това са част от темите, поставени от кметовете на общото събрание на Националното сдружение на общините в България. „България е една от малкото държави, в която няма финансова децентрализация..
През месец март отбелязваме прехода от зима към пролет и събуждането на природата с връзването на мартенички. Легендата зад мартениците и Баба Марта е богата на символика, която отразява вярванията на древните и тяхната дълбока връзка с природата. Но освен тази символика съществуват и много забавни народни приказки за баба марта и сърдития й..
Българи и сърби ще посрещнат заедно 1 март, празника, посветен на Баба Марта и Деня на самодееца в България, с голям концерт в сръбския град Бабушница. Организатори са Пътуващо читалище "Бащино огнище", Фондация „Македония“ и Домът на културата в град Бабушница. В събитието ще участват местни самодейци и музикантите от българския оркестър..