Започна гроздоберът в района на санданския край. Стопаните от село Катунци са доволни от тазгодишната реколта и като качество, и като количество, „но за да стане хубаво вино, изключително важна е чистотата на съдовете“ – категоричен е един от големите винопроизводители от района Георги Коцев, който съобщи за Радио Благоевград, че в момента се бере гроздето от сорта „Мерло“. Прибрани са и някой от другите десертни сортове.
Много важна е хигиената на съдовете
„Както знаят повечето лозари, иска се една невероятна чистота на съдовете особено, ако още използваме дървени съдове. Виното е като млякото, ако една точка остане мръсотия, както казваме, значи цялата бъчва вкисва за нула време. И не само това, а има свойството през дъските да се предава и на другите бъчви. Затова, трябва невероятно почистване“ – обясни винопроизводителят.
Той препоръча почистването да става както по старата, така и по новата система. Първо се започва със смокинови листа, защото те имат свойството да „стържат“ дървото, а новият начин е почистване със сода. Много от стопаните вече предпочитат да използват пластмасови съдове – бидони, което им спестява доста усилия по отношение на почистването.
„Това е най-трудоемката и омразна работа за стопаните, но аз имам и дървени бъчви все още, защото виното в тях става по-хубаво“ – категоричен е Георги Коцев.
Качеството на гроздето тази година е много добро
„Тази година ни подминаха малко бедствията и болестите по лозята, така че, качеството на гроздето е много добро в нашия район. Природата си взима своето – дали ще бъде от мана, дали ще бъде от нещо друго, това е една естествена регулация в природата. Количеството е горе - долу нормално, качеството може да се каже, че е невероятно. Ето сега приключихме „Тамянката“ и санданския „Мискет“ – това са белите ароматични сортове за вино. Започнахме „Мерлото“, захарността му отива на 24 -25 градуса, което е нещо невероятно. Но имаме и помощници в брането на гроздето – „гроздарите“, тези мързеланковци пилците, чакат на нашия труд да се нахранят. Осите също, те усещат къде е най-хубавото и сладко грозде. Около 1 тон, тон и 200 кг от декар прибират в момента стопаните, в зависимост от кроенето и гледането на лозето“ – коментира още винопроизводителят от Катунци.
Каква е цената на гроздето тази година?
„Цената на гроздето от сортовете „Тамянка“ и „Мискет“ се движи около 1 лев за килограм.При по-добро качество, цената може да отиде и на 1.10, човек знае как да се пазари. Вече има търсене и от други региони на страната. Моето мнение е, че хората трябва да избързат с купуването, ако искат по-хубаво грозде, защото накрая остава по-калпавото. Вече имаме клиенти, които предпочитат направо да си купуват готово вино“ – коментира още Георги Коцев.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Коцев:
Планината е за всички – без бариери. Това е на само призив, а дългогодишна мисия за Гергана Дойчинова и екипа на „Ела и ти“. След дарителска кампания бяха събрани нужните средства за закупуването на три специализирани колички. С тях деца и младежи с увреждания, както и трудноподвижни хора, могат да стигнат до планинските върхове, разбира се, с..
След протеста и контрапротеста заради сигнала на родилка за агресия в Майчин дом на дневен ред излезе наболял за обществото проблем за етиката между пациенти и медицински специалисти, като този случай отвори полюсни позиции и още въпросителни. Акушерството е трудна и отговорна, но същевременно и благородна професия, изискваща търпение и..
Бретонски палачинки, кроасани, лавандулова лимонада и френски сирена, поднесени сред уютния и пъстър колорит на благоевградското село Рилци. Този културен мост между българската и френската култура подариха на благоевградската публика Маргарита Георгиева, заместник-председател на Алианс франсез, и Елена Арнаудова. С подкрепата на Община Благоевград те..
Дните 15, 16 и 17 юли са известни в българския народен календар като Горещници. Тези три дни са свързани с почитание към огъня. Вярвало се, че който работи през тези дни, то снопите му на нивата се запалвали сами, защото огънят слизал от небето. Считали, че който не празнувал Горещниците, къщата му изгаряла. Тези дни се съблюдавали..
Припомняме, че през пролетта на тази година една от най-големите световни тютюневи компании стартира пилотен проект у нас, осъществяван от Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и компанията за преработка на суров тютюн Сокотаб. Проектът включва експерименталното изпитване на три нови за България сортове едролистен тютюн, като..
За поредна година Общинският исторически музей в Брезник, съвместно с Центъра за работа с деца в града, организират инициативата „Ваканция в музея“. Целта е децата да се забавляват, участвайки в различни дейности като рисуване, тъкане, изработване на глинени съдове и на традиционни местни печива. Идеята е по този начин малчуганите да добиват..
През изминалите дни една публикация на майка в социалните мрежи разбуни духовете и раздели обществото. Наскоро родила жена сподели в личния си профил във Фейсбук, че е получила грубо отношение и дори физическа агресия от лекарския екип, който е бил отговорен по време на раждането и. Последваха протести в защита на лекаря, както и контрапротест в..