Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Алек Топов: Не отлагайте прегледите при очния лекар, закъснението понякога е фатално!

Световен ден на зрението

Д-р Алек Топов

Световният ден на зрението  – най-важният ден  в календара за здравето на очите тази година е 8 октомври 2020г. Той се отбелязва в цял свят ежегодно втория четвъртък на месец октомври, ето защо променя датата си, но каузата е винаги да се съхрани зрението.

Кога за последен път направихме профилактичен преглед на очите си и научихме ли се  да се грижим за очното си здраве?

„И преди да настъпи кризата с COVID-19, много от пациентите изпускаха правилното време, в което трябва да отидат на преглед. Да не говорим в този момент, в който пациентите отлагат до последно, за да посетят очния лекар. Кога трябва да се правят профилактичните прегледи? При децата – задължително до 1 година трябва да бъде направен първият профилактичен преглед. Когато детето проговори – на 4-годишна възраст също е добре да се провери зрението му. В училищна възраст проблемите със зрението започват най-често между 7 и 12-годишна възраст. При възрастните пациенти профилактиката трябва да се извършва след 40-та година задължително веднъж годишно. Трябва да се следи основно зрение, очни дъна и очно налягане. Ако има проблем с тях,  тогава се прави по-задълбочен преглед“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград-БНР д-р Алек Топов, началник на Отделението по офталмология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда – София.

Специалистът коментира и значението на навременното лечение и ранната диагностика на социално значимите заболявания на очите  -  катаракта, макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, глаукома, които влошават качеството на живот. „Тези заболявания влошават като цяло животът, както на пациента, така и на хората около него. При катарактата пациентът дори и малко да е закъснял, в България този вид хирургия е на световно ниво, все пак можем да се справим. Но аз  препоръчвам на пациентите дори някои да им е казал, че имат „перде“, както го наричат, да направят консултация със специалист. Останалите заболявания, диабетна ретинопатия, макулна дегенерация и особено глаукомата, трябва да се „хванат“ в началния стадии. Става ми изключително неприятно, когато някой пациент дойде в терминална фаза, когато ние няма какво да направим. Той ни гледа като спасител, но ние реално в много от случаите  не можем да помогнем“.

Макулната дегенерация се наблюдава изключително често при пациенти над 70-годишна възраст – в над 30% от пациентите има определена форма на макулна дегенерация и е много добре лекар да установи каква е тя и да се предприеме навременно лечение.

Каква трябва да бъде грижата за очното здраве във време на пандемия от covid-19? „Към този момент никой не може да каже с каква честота вирусът преминава през дихателните пътища и съответно през лигавицата на пациента. Това, че в момента сме в ситуация, която не е нормална за човечеството, аз не бих казал, че има нещо по-различно от това как да се грижим за очите си. Има ли проблем – трябва да се отиде на лекар, а не да се отлага. Пациентите се страхуват да не се разболеят, те могат да се разболеят от всякакво инфекциозно заболяване, но много по-страшно е да ходят не навреме на доктор“.

По думите на д-р Топов всички най-модерни терапии по света, свързани със зрението, се прилагат в България. В страната ни има над 50 частни и държавни очни клиники, в които се извършва всякакъв вид хирургия.

В звуковия файл можете да чуете разговора на Лалка Радкова с д-р Алек Топов:

     




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инж. Валентин Чамбов: Стабилизирахме финансово ЮЗДП

„Преди една година поех отговорната задача да ръководя най-голямото горско предприятие в страната с най-много териториални поделения. Бях наясно със ситуацията, но бях изненадан от няколко предизвикателства, които се наложи бързо да преодолея. На първо място това бе тежкото финансово състояние на предприятието. На второ - организационната структура...

публикувано на 05.07.24 в 14:08

Баня празнува с видео послания и нова песен за селото

Баня ще отбележи своя празник на 6 юли. Видео-послания са изпратили десетки жители от селото, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. Това е инициативата ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която се прави за първи път.   “Кратките послания от мястото, на което се намират, ще докосне всички, за да бъдeм заедно и да обединим..

публикувано на 05.07.24 в 12:02

Перспективите след неуспеха на първия мандат

Какви са политическите перспективи пред страната, след като не бе избрано правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС? Има ли възможност 50-то юбилейно Народно събрание да излъчи редовен кабинет?  Какви са причините и последиците от трусовете в някои от парламентарнопредставените партии – ДПС, БСП и “Величие”?  Какви са актуалните законодателни инициативи..

публикувано на 05.07.24 в 11:23

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03