Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Улицата поема грижата за изхранването на българските ученици

Всеки родител иска детето му да расте здраво, умно и щастливо. Здравословното хранене за децата поставя основите на ценния им живот, осигурява техния растеж, физическо и психическо развитие. Ето защо е изключително важно менюто да е балансиран и да отговаря на всички нужди на детето, като се вземат предвид неговата възраст и индивидуалности. 
„Децата на България в предучилищна възраст се хранят много здравословно. Същите тези деца на 7 годинки прекрачват прага на училище и от там започват проблемите. Като че ли тези същите деца ние възрастните хора това ни е последна грижа и улицата поема грижата за изхранването на българските ученици. Храните, които не бива да даваме на нашите деца са храните с повече от 3 Е-та.  Това включва закуските, които са достъпни, евтини, намиращи се на всяка крачка, които са в лъскави пакети, които са снаксове, чипсове, които се наричат junk food. Другите храни, с които не бива да храним децата са тези от заведенията за бързо хранене, също така храните – имитиращи продукти, тези с много сол и захар. Децата на България масово използват пици, които са направени с имитиращи продукти. Те правят нашите деца пълнички, има риск от високо кръвно налягане и сърдечни проблеми в ранна детска възраст“, сподели за Радио Благоевград проф. д-р Донка Байкова специалист по детско хранене. 
Наше проучване показа, че учениците са наясно с рисковете при ежедневно хранене с така наречените junk food, но въпреки това именно тези храни са предпочитани от тях и семействата им:
„Чипсове, полуфабрикати, дюнери, картофи, пица... вкусно е, знаем, че е вредно, но е вкусно“, каза ученичка от Благоевград.
„Мен ме мързи да си готвя, а и не мога да готвя. У дома... пак си поръчваме храна от отвънка“, сподели друг ученик. 
Различни трикове пък използват родителите само и само да накарат децата да се хранят здравословно. Някои дори увиват зрънца грозде в станиол вместо бонбон, други пък режат кашкавала на звездички, но все пак ако ядете чипс през целия ден и наричате сутрешното си кафе „закуска”, не очаквайте детето ви да си създаде здравословни навици за храненето. Детето се учи от вас, наблюдава ви и ви копира. И не забравяйте, че само защото не обича броколи, не значи, че няма да се нахвърли на грах, например. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Планина без бариери за децата и младежите в неравностойно положение

Планината е за всички – без бариери. Това е на само призив, а дългогодишна мисия за Гергана Дойчинова и екипа на „Ела и ти“. След дарителска кампания бяха събрани нужните средства за закупуването на три специализирани колички.  С тях деца и младежи с увреждания, както и трудноподвижни хора, могат да стигнат до планинските върхове, разбира се, с..

публикувано на 18.07.25 в 14:51
Анелия Никова

Новият живот и родилната помощ

След протеста и контрапротеста заради сигнала на родилка за агресия в Майчин дом на дневен ред излезе наболял за обществото проблем за етиката между пациенти и медицински специалисти, като този случай отвори полюсни позиции и още въпросителни. Акушерството е трудна и отговорна, но същевременно и благородна професия, изискваща търпение и..

публикувано на 18.07.25 в 14:22

Пикник артистик: Време за вдъхновение и културен куиз под открито небе

Бретонски палачинки, кроасани, лавандулова лимонада и френски сирена, поднесени сред уютния и пъстър колорит на благоевградското село Рилци. Този културен мост между българската и френската култура подариха на благоевградската публика Маргарита Георгиева, заместник-председател на Алианс франсез, и Елена Арнаудова. С подкрепата на Община Благоевград те..

публикувано на 18.07.25 в 10:58

Горещниците и Илинден - народните поверия и обичаи

Дните 15, 16 и 17 юли са известни в българския народен календар като Горещници. Тези три дни са свързани с почитание към огъня. Вярвало се, че който работи през тези дни, то снопите му на нивата се запалвали сами, защото огънят слизал от небето. Считали, че който не празнувал Горещниците, къщата му изгаряла. Тези дни се съблюдавали..

публикувано на 18.07.25 в 08:56

Новите сортове тютюн се адаптират успешно в българските условия

Припомняме, че през пролетта на тази година една от най-големите световни тютюневи компании стартира пилотен проект у нас, осъществяван от Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и компанията за преработка на суров тютюн Сокотаб. Проектът включва експерименталното изпитване на три нови за България сортове едролистен тютюн, като..

публикувано на 17.07.25 в 11:58

„Ваканция в музея“ организират в Брезник

За поредна година Общинският исторически музей в Брезник, съвместно с Центъра за работа с деца в града, организират инициативата „Ваканция в музея“. Целта е децата да се забавляват, участвайки в различни дейности като рисуване, тъкане, изработване на глинени съдове и на традиционни местни печива. Идеята е по този начин малчуганите да добиват..

публикувано на 17.07.25 в 11:25

Етика в родилната зала

През изминалите дни една публикация на майка в социалните мрежи разбуни духовете и раздели обществото. Наскоро родила жена сподели в личния си профил във Фейсбук, че е получила грубо отношение и дори физическа агресия от лекарския екип, който е бил отговорен по време на раждането и. Последваха протести в защита на лекаря, както и контрапротест в..

публикувано на 17.07.25 в 10:46