🎂 Честит рожден ден, Радио Благоевград!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Светлозар Петров: Младите хора търсят работа, има предусещане за криза

| обновено на 27.10.20 в 19:31
2
Светлозар Петров

Светът в карантина със сигурност е нерадостно място - забрани, ограничения, адаптиране към нови обстоятелства. Епидемията от COVID-19 по света има мащабен ефект върху всеки един аспект от живота. Ограниченията в ежедневния живот във всички държави доведоха до закриване и на много компании и освобождаване на персонал - постоянно или временно. 

"Медицинската криза оказа своето влияние още през пролетта. А какви са икономическите последствия от нея предстои да видим. Пролетта и лятото имаше известни увеличения на безработицата в най-засегнатите сектори, например в туризма. След това отново имаше назначения. Към момента по-голямата част от производствените компании изглеждат като възстановили поръчките си и своя капацитет на работа. Продължава обаче да има проблеми в сектора на услугите", каза в интервю за Радио Благоевград Светлозар Петров - управител на JobTiger. По думите му в момента всички се учим да работим дистанционно, а бизнесът се учи как да управялва този процес.

Как да бъдем продуктивни, когато работим от вкъщи?

"Като че ли тук настъпи консенсус за основните правила как да сме продуктивни вкъщи. Трябва да си създадем ритуали, които наподобяват на работния ден. Т.е. ставане, кафе, отделяне на място за работа, да не се разсейваме с радио и телевизия", съветва Светлозар Петров.

През месец октомври се проведе единадесетото издание на изложението "Дни на кариерата", което даде възможност на студенти, млади и опитни специалисти, които търсят кариерно развитие в областта на информационните технологии и телекомуникациите да се срещнат с компаниите - лидери в секторите ИТ, Комуникации и Аутсорсинг и да открият своето ново работно място или възможност за стажантска програма. На 21 октомври се състояха и "Виртуални дни на кариерата", а събитието даде възможност на работодатели и търсещи работа от страната и чужбина да се включат напълно безопасно, независимо къде се намират по света.

"Ситуацията през пролетта наложи да пренесем Националните дни на кариерата виртуално. Виртуалната опция дава възможност на компаниите да свършат своята работа и дават на търсещите работа лица това, от което имат нужда. Всички обаче знаем, че живият контакт е нещо много важно и е предпочитан. Ситуацията ни позволи този месец да проведем и есенните Дни на кариерата в IT, комуникации и аутсорсинг. В тях обаче участваха, във всички градове на провеждане, приблизително 1/3 от обичайния брой компании, които се включват. Това е продиктувано от различни причини - от предпазливост на колегите, а някъде има и генерална забрана за участие в събития на живо...т.е. бизнесът се стреми да си пази хората. От гледна точка на студентите - посетителите запазиха бройката. Аз бих го отдал на това, че има предусещане за криза и не искат да пропуснат възможност да се срещнат с фирмите. Във виртуалното събитие нещата си протекоха по очаквания начин", добави Светлозар Петров.

В края на ноември, ако ситуацията позволява, предстоят нови събития на живо в бизнес секторите икономика, финанси, човешки ресурси, маркетинг, т.нар. Икономически дни на кариерата.

Цялото интервю на Елеонора Тахова със Светлозар Петров чуйте в звуковия файл...

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Образователната игра „Енергизирай това!“ е подходяща за всички възрасти

Екип от екологичното сдружение „За Земята“ създаде образователна игра, посветена на климатичните промени и  с амбицията темата за климата и енергетиката да бъде разказвана атрактивно и разбираемо.   Така се появи „Енергизирай това!“, като върху 4-метровото платно на играта участниците имат възможност да влизат в ролята на политици, директори..

публикувано на 11.12.23 в 10:53

Милена Статева: Проблемите с климата и жените имат съвсем реални измерения

Милена Статева е доктор по социол огия, социален психолог и процесен консултант. Тя е част от авторския екип на платформата “Климатека“, която и тази година организира лабораторията “Наука и журналистика за климата”. Темата за климатичните промени и насилието над жени е нова и не добре изследвана. „ Климатичните промени и насилието над..

публикувано на 11.12.23 в 10:42

Елисавета Каменичка: Оставих сърцето си в Радио Благоевград

„За Радио Благоевград първо бих казала, че това е обич. Оставих сърцето си в Радио Благоевград. Това е невероятен шанс, който имах, това е прекрасна част от моята съдба“. Каза в предаването "Неделя у дома" Елисавета Каменичка – директор на Радиото на Югозапада 14 години, до 2021. 25 години от професионалния път на Каменичка я свързват с..

публикувано на 10.12.23 в 17:47

Елица Наумова и две нови песни в унисон с предстоящите рождественски празници

Пъстра, изпълнена с енергия и позитивизъм - такава ще видите Елица Наумова-Ика в клипа към най-новия ѝ сингъл – „God is Good“. Елица е творческа личност, която изразява себе си с всички артистични способи, но музиката е нейният майчин език. Музикалният ѝ път започва с няколко сингъла, върху които работи съвместно с прекрасни артисти...

обновено на 10.12.23 в 16:06

Обществените нагласи към доброволчеството се променят

За добротворчеството и доброволчеството разговаряхме в ефира на Радио Благоевград с Александрина Димитрова, изпълнителен директор на Фондация „Сийдър“ и член на УС на Националната мрежа за децата. Засегнахме настоящата политика на организацията, която развиват на територията на община Кюстендил и посоката, която следват вече 15 години за..

публикувано на 08.12.23 в 14:35

Съдовият хирург д-р Борис Илчев ще преглежда в Сандански

Д-р Борис Илчев от Клиниката по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, ще преглежда в град Сандански на 9 и 10 декември 2023 г. Прегледите ще се извършват в МДЛ „Мед-Диа“ гр. Сандански, ул. „Осми март“ № 5, с предварително записан час на тел. +359 87 8589048.   Консултациите са насочени към пациенти със съмнения, или с..

публикувано на 07.12.23 в 14:36

Донка Найденова: Радио Благоевград е моята радост и моят лек в болката

Донка Найденова е сред емблематичните гласове в ефира на Радио Благоевград. Професионалният ѝ път в медията започва през 1986г. Първите си стъпки прави като репортер и част от новинарския колектив. Борбена, заредена с оптимизъм и огромен професионален хъс, Донка преминава различни етапи от своето професионално развитие. „В ефира на Радио..

публикувано на 07.12.23 в 13:13