Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече 13-а година "Операция плюшено мече" връща Коледата на деца и възрастни от социални институции

И тази година хиляди деца, които растат в социални институции, ще имат своите изненади под елхата за Коледа. Мечтите им ще станат реалност благодарение на кампанията "Операция плюшено мече", която се реализира за 13-а поредна година. Тази година мотото е "Спаси Коледа 2020". Заради ситуацията с Ковид – 19 в тазгодишната инициатива са включени по-малко социални институции.

"Тази година заради пандемията очаквахме сериозен спад от дарители и затова започнахме кампанията с намален капацитет на бенефициенти, качили сме желанията на малко над 4000 деца. Обикновено качваме близо 10 000. Само за три дни тези всички подаръци бяха заявени и сега нашите екипи по региони започват да качват другите списъци. Приоритетни ни бяха резидентните грижи, там, където деца, младежи и възрастни живеят и хората се грижат за тях ежедневно. Надявам се, че ще се върнем към нормалната бройка от миналата година и ще успеем да зарадваме всички с подаръци", каза в интервю за Радио Благоевград основателят на кампанията Михаела Стойкова.

Организаторите уточняват, че хората от региона могат да станат дарители и в други региони на страната, където още има неизпълнени поръчки. Желанията на децата са написани в сайта на сдружението "Операция плюшено мече". Подаръците трябва да са нови, опаковани и надписани. 

"Тротинетка, кукла, раница, кола с дистанционно управление са само част от желанията на най-малките. Парфюми, книги, енциклопедии, слушалки, кецове и спортни дрехи са предпочитанията на тийнейджърите. Коледната ни кампания се реализира изцяло от доброволци. Това са хора, които всяка година отделят по три месеца, за да ръководят и организират всичко. Това е доста тежка и обемна работа и сме много благодарни, че те работят извънредно, през нощите, събота и неделя, по време на празници, преди и след работа, за да се случи всичко това. Координатор за Благоевград за поредна година е Славина Георгиева, за Кюстендил Стефани Божкова, а за Перник Мария Иванова", каза още Стойкова.

Дарителите не са само от България. 

"Подкрепят ни българи от САЩ, Великобритания, Италия, дори от азиатски страни. Изпращат пари на свои близки, които купуват подаръците. Получаваме пратки и от чужбина", допълни основателят на благотворителната кампания.

„Операция плюшено мече“ продължава до 7 декември. Подаръците ще бъдат раздавани в периода 14-24 декември. 

“Операция Плюшено мече" започна като гражданска доброволческа инициатива преди 13 години, с подаръци за 40 деца от един дом, а днес вече е сдружение в обществена полза, което не просто връща Коледата на 10 000 бенефициенти всяка година, но освен това развива уменията на талантливи младежи в неравностойно положение и им дава шанс за професионална реализация чрез целогодишната менторска програма “Скритите таланти на България”.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Михаела Стойкова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30