Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Гренцке: Моята кауза е да помагам на бездомните животни

8
Бойко Гренцке

Израснал в домове за сираци, два пъти осиновяван, но и два пъти изоставян от американските си осиновители, които все пак му дават фамилията си, 33 - годишният днес Бойко Гренце е посветил живота си на бездомните кучета. И понеже, не може да подслони у дома си всички кучета, с които го среща животът, а те са стотици, решава да създаде Център за пребиваване на временно пострадали животни „Оскар и Лора“- Благоевград, който се намира в бившите кравеферми край благоевградското село Зелен дол. Това се случва преди повече от 15 години.

А, дотогава, животът му преминава в сиропиталища – първо пребивава  Дома са сираци в Благоевград, където е изоставен от майка му, след това е преместен в Дома в село Петрово.

„Аз съм изоставен от майка ми, Камелия се казва, жива е, познаваме се. С добри намерения съм към родителите ми, не ги упреквам, че са ме изоставили, явно така са решили или така ги е накарал животът, всеки си решава, как да продължи напред в живота си“ – споделя Бойко Гренцке.

Спомня си, че първият опит за осиновяване от американско семейство е когато е бил само на три години, тогава получава и американската си фамилия - от Бойко Камелов Петров, става Бойко Роджър Гренцке. Но, осиновяването реално не се случва. По житейския си път обаче, среща добри хора, благодарение на които, днес е образован, добър и отговорен млад човек, с кауза в живота – да помага на бездомните кучета.

 Директорът на Дома за деца лишени от родителска грижа в Благоевград Евгения Йорданова, е един от тези добри хора, на които Бойко е благодарен за грижите, възпитанието и отношението.

„Тя ни направи такива добри хора и съм благодарен на такива хора като нея, защото, те ни направиха да сме такива добри хора. Въобще, съм благодарен на всички учители, които са били в Дома, че те са ме направили такъв добър човек“ – споделя още Бойко. 

Благодарение пак на добрите хора, той създава Център за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“, който се намира край благоевградското село Зелен дол. В момента там се обгрижват около 80  кучета, всичките са обезпаразитени, ваксинирани и нахранени. Целта е да бъдат осиновени, като от началото на годината досега, 30 бездомни животни са намерили нови стопани, повечето чужденци. Всяка сутрин, Бойко целува животните, които го посрещат в Приюта и признава, че това е обичта, която осмисля живота му.

 „Ако бях осиновен в Америка, сега аз нямаше да знам, че България съществува и може би нямаше да бъда този добър човек, отдаден на тази кауза“ - признава още Бойко Гренцке, който споделя, че е щастлив човек, благодарение именно на нелеката си съдба. Не поддържа контакти с американското семейство Гренцке, но ако има възможност да се свърже с тях, би искал да ги покани да дойдат в България и да видят с какво се занимава, ако може да бъдат приятели и те да помагат за неговата кауза.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Бойко Гренцке:

Голямата мечта на Бойко Гренцке е да изгради още един Център за бездомните животни, който да бъде към учредената миналата година Фондация „Център Оскар и Лора-2019“. Приютът ще се намира в землището на благоевградското село Логодаж, където има закупен парцел. Предстои да бъдат изградени помещения за животните – клетки, навеси, ограда, сондаж за водопровод и помещения за майки с малки кученца. Бойко се надява догодина Центърът да бъде готов, затова приканва всички, които биха могли да му помогнат да го направят, като се свържат с него на Фейсбук страницата на Фондация „Център Оскар и Лора-2019“ или на Центъра за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“ – Благоевград.

„Благодаря на всички, че до момента, заради Вашата подкрепа, съм такъв добър човек и продължаваме да се борим напред. Защото, животът за всеки е ценен и всеки ден трябва да благодарим на Господ, че сме живи и здрави, че сме станали от леглото и сме се събудили“ – коментира още Бойко Гренцке.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проф. д-р Людмил Вагалински: Находката от Хераклея Синтика е уникална

Екипът от археолози на проф. д-р Людмил Вагалински, които работят на подновените разкопки в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко, откриха цяла мраморна скулптура в човешки ръст. Статуята е открита още на третия ден от подновяването на разкопкитие на 3 юли 2024 година. Археолозите попаднали на нея в големия канал на античния град...

публикувано на 06.07.24 в 09:00

Инж. Валентин Чамбов: Стабилизирахме финансово ЮЗДП

„Преди една година поех отговорната задача да ръководя най-голямото горско предприятие в страната с най-много териториални поделения. Бях наясно със ситуацията, но бях изненадан от няколко предизвикателства, които се наложи бързо да преодолея. На първо място това бе тежкото финансово състояние на предприятието. На второ - организационната структура...

публикувано на 05.07.24 в 14:08

Баня празнува с видео послания и нова песен за селото

Баня ще отбележи своя празник на 6 юли. Видео-послания са изпратили десетки жители от селото, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. Това е инициативата ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която се прави за първи път.   “Кратките послания от мястото, на което се намират, ще докосне всички, за да бъдeм заедно и да обединим..

публикувано на 05.07.24 в 12:02

Перспективите след неуспеха на първия мандат

Какви са политическите перспективи пред страната, след като не бе избрано правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС? Има ли възможност 50-то юбилейно Народно събрание да излъчи редовен кабинет?  Какви са причините и последиците от трусовете в някои от парламентарнопредставените партии – ДПС, БСП и “Величие”?  Какви са актуалните законодателни инициативи..

публикувано на 05.07.24 в 11:23

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38