Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформи в сферата на културата предлага кметът на Перник Станислав Владимиров

 Промените ще засегнат художествени колективи и състави, чиято издръжка, в т.ч. заплати и осигуровки,е от бюджета на Общината.

Около 1 млн.лв. са средствата, предназначени за културните институции и за Младежкия дом в бюджета на общината. Според кмета Станислав Владимиров сега те отивали основно за заплати без отсреща да има реален продукт. Парите се запазват, дори ще бъдат и повече, но те са дейности, не само за заплати, заяви кметът.

Станислав Владимиров:

„Ще се закриват бройки на хора, които по никакъв начин не могат да са полезни за културата в Перник, независимо дали са администрация, дали са актьори и т.н. Не е нормално четири години да няма нито една постановка и да има актьори на щат. Около 250 000 лв. са разходите за театъра всяка година.Четири години – това са милион. Ако дам милион на някоя фирма да ми построи тротоари и тя за четири години не е сложила и една плочка, то това си е за Прокуратурата направо. Нито закриваме театър, нито оркестри. На всички се дава терен – ето я сцената , ползвайте я и създавайте продукт, който да се продава. Общината с каквото може ще съдейства и ще помага”.

Предлаганите от кмета промени засягат основно общинския драматичен театър „Боян Дановски”, както и трите щатни оркестъра към Двореца на културата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. "Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и уставно избран от..

публикувано на 30.06.24 в 13:24

Обявиха частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски обяви със своя заповед частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10:00 ч. на 1 юли 2024 г. Обявяването на частично бедствено положение се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община..

публикувано на 30.06.24 в 12:09

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, и обяви, че..

публикувано на 30.06.24 в 11:36

24,91% избирателна активност в село Теплен, към 11 часа

Балотаж ще определи днес кой ще бъде кмет на кметство Теплен, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Хаджидимово.Миналата неделя никой от тримата кандидати не събра повече от петдесет на сто от гласовете. Общият брой на избирателите е 387. До избора на кмет на кметство Теплен се стигна, след като на 9 февруари тази година до ОИК – Хаджидимово..

публикувано на 30.06.24 в 11:34

Български пожарникари заминаха от Благоевград за Гърция

За трета поредна година български огнеборци участват в инициативата на европейската комисия за предварително разполагане на екипи в страни, които са изложени на по-висок риск от горски и полски пожари. Тази сутрин от Благоевград за Гърция замина първата група от 20 огнеборци. В средата на юли за южната ни съседка ще отпътуват още 20 пожарникари. Към..

публикувано на 30.06.24 в 11:34

Определиха най- едрата череша в Кюстендилско

Най-едрите череши са произведени в кюстендилското село Граница. Това определи журито по време на тазгодишното издание на Празника на черешата. Читалище "Просвета“ от село Граница представи най-едрата череша. Тя е с диаметър 37 мм и е от сорта "Сумит“.  Миналата година журито измери череша с диаметър от 38 мм, която също беше предоставена от овощните..

публикувано на 30.06.24 в 11:11

Ретропарад в Перник

За пети пореден път на 30 юни в Перник ще се проведе ретропарад. Събитието се организира от клуб "AvangarD Classic", с подкрепата на община Перник и под патронажа на кмета Станислав Владимиров.  Тази година Алеята на класиката ще бъде разположена в централния градски парк.  В станалото вече традиционно за града изложение ще се включат 150..

публикувано на 30.06.24 в 08:34