Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Герасим Балабанов-Геро между поезията и музиката, и не само

4
Герасим Балабанов-Геро

Повече са всъщност изкуствата, които изкушават Герасим Балабанов–Геро. Първото, към което е посегнал младият благоевградчанин е поезията – там е постигнал някакво ниво, както сам казва. При песните – първо се ражда мелодията с китара в ръка, след това идват и думите. "Но в музиката нямам амбиции за изпълнител. Просто ако някой харесва песните ми, може да ги изпее." – щедро ги предоставя Геро. 

280 страници с поезия се съхраняват в компютъра му, интернет е неговата среща с читателите. Публикува само във Фейсбук, макар че е имал намерение да издаде стихосбирка в комбинация с още един автор, но пандемията е осуетила това намерение, за сега. 

"И аз като всички, имам моменти в живота си, които са ме правили тъжен или отчаян, но важното е да вярваме, че всичко ще се оправи!". И въпреки този оптимизъм в думите на Геро, в поезията му има една скрита и не толкова скрита тъга, която всъщност е привлекателна. "Опитвам се с това, което пиша да направя света малко по-красив, не толкова всекидневен и недружелюбен." – споделя Герасим. 

Освен поезията и музиката, Геро посяга и към четките и боите, и към видеокамерата. "Обичам да правя портрети, да снимам, но операторското майсторство е голямо изкуство, имам доста да уча." – споделя Геро. Теглен от тази любов към видеоизразяването, записва да учи операторско майсторство в Югозападния университет. Преди време в мрежата бе споделен видеопроект, направен от режисьора Ставри Карамфилов "Хамлет", оператор е Герасим Балабанов-Геро. "Ставри Карамфилов е голям професионалист и аз много го ценя. Той е мой ментор и много ми помага с ценни съвети. Под негова редакция е една от онлайн стихосбирките ми." – казва Геро.

"Пандемията е голямо изпитание за нас, иска ми се светът, който ще построим след това, да бъде по-добър от този, който имахме за даденост! И пожелавам на хората да казват на тези, които обичат че ги обичат, това е важно!"

Разговора с Герасим Балабанов-Геро, негова поезия и откъси от песни, можете да чуете в звуковия файл – > 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Стаж в европейските институции? Програма „Робер Шуман“ дава такава възможност

Кандидатстването за стажантската програма „Робер Шуман“ на Европейския парламент тече с пълна сила. Основното изискване е кандидатът да е завършил университет, да не е работил или да е бил на стаж по-рано в институциите на ЕС и да има много добри познания по два от официалните езици на Европейския съюз. Единият от тях трябва да бъде от работните езици..

публикувано на 25.10.24 в 13:16

На фокус: Младите хора и тяхното психично здраве

По данни на УНИЦЕФ голям брой деца и младежи, включително и в България, се борят с тревожност, депресия и тъга . Темата за психичното здраве на младите хора не трябва да се пренебрегва, защото ако няма превенция срещу насилието и тормоза в училище, ако няма срещи със специалисти, относно факторите, влияещи за отключване на депресии, то..

публикувано на 25.10.24 в 12:52

Ива Борисова: Работим в полза на гражданите на Земен

Министерският съвет взе решение да прехвърли на Община Земен имот в местността „Орлово гнездо“, бившия детски лагер.  Имотът се намира в близост до Земенския манастир. Пустее повече от 20 години, но в срок от пет години ще може да бъде използван за изграждането на паркови зони, зони за отдих и спорт, за детски площадки и организиране на културни..

публикувано на 25.10.24 в 12:35

Футболът е велика игра, но какво стои зад това?

Община Благоевград и Детско-юношеската школа (ДЮШ) на ФК „Пирин“ организират кампанията под надслов "Аз съм добрият пример". Кампанията има за цел не само спортно-техническото развитие на младите спортисти, но и изграждането им като хора с високи морални и етични ценности. В Благоевград футболът е религия и това не е клише, а всичко започва..

публикувано на 25.10.24 в 10:16

Карина Терзийска от ЕГ Благоевград с награда от конкурс в Бургас

Десетокласничката Карина Терзийска спечели първо място в Националния литературен конкурс „Морето, което събира всичко далечно“.  Третото издание на конкурса вдъхнови 164 творци от 63 населени места, 109 поети и 55 разказвачи в две възрастови групи. Тази година участват и автори от Аржентина и Обединените Арабски Емирства. Гордост за Езиковата..

публикувано на 25.10.24 в 10:05

ДЮФА "Пиринска китка" - съхранител на националното културно наследство

ДЮФА „Пиринска китка“ е създаден през 1965г. под ръководството на хореографа Братой Братоев. Приемайки името „Пиринска китка”, като символ на богатия, многообразен и пъстър пирински фолклор, ансамбълът успешно изпълнява основната си мисия – приобщаване на децата към българския фолклор и неговото съхранение и разпространение.  Пиринска китка е..

публикувано на 24.10.24 в 18:43

Десислава Николова: При организацията на поредните избори има много проблеми

При организацията на поредните избори има много проблеми - това сподели в интервю за Радио Благоевград Десислава Николова, която е председател на „Млада България“. Експерти в различни области обединиха усилия в една нова гражданска инициатива - „Демократичен център“. Основната цел на тази нова организация, чиято поява бе обявена съвсем..

публикувано на 24.10.24 в 10:45