Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са русалиите и каква е тяхната роля в "Мръсните дни" между Коледа и Йордановден

Малко или много всеки от нас е чел или гледал обредите, които изпълняват коледарите, всички сме чували "Стани Нине, господине ...". Чували ли сте обаче за русалиите и каква е тяхната роля в народните вярвания и традиции? Както и коледарите, така и русалиите обикаляли по селата по Коледа. Или по-конкретно в така наречените "мръсни дни" или "поганни дни" - 12-те дни от Коледа до Богоявление. По време на този период според българския фолклор навън бродят всякакви нечисти сили, зли духове и караконджули. Русалииската дружина се състои обикновено от 20 до 30 неженени момци, които с танците си гонят злите духове, болести, магии и демони. Те винаги се движат по двама. Дружината е разпределена: Водач-балтаджия-юзбашия-войвода-съгледвачи-калаузи-кесиджия. В петричките русалийски по-съвременни дружини от края на 19-и и началото на 20-и век съществуват и други персонажи, а те са: Пепелаш, дявол, болен-здрав носи, дервиш, турчин, черкезин и мома. Тук трябва да подчертаем, че всички са мъже. В същото време обаче за разлика от коледарите, те са затворена общност, чиито обичаи днес са обвити в тайнственост. 

Димитър Яков от Петрич е потомствен русалия, който се запознава с обичаите едва 7-годишен. Още прадядо му Филип Яков е практикувал древните ритуали. За жителите на Петрич русалиите са един от символите на града, които векове наред продължават да съхраняват традицията. По думите му русалиите са хора с могъщи сили – те са лечители: „Изви се хоро около болен човек. Балтаджията изпълни чудно хороводно изпълнение, че аз изгубих дар-слово. След това даде на болния да отпие отвара от „цицарката“ си и пред очите ми възрастният мъж поруменя и се оживи, а беше легнал на одъра си. Балтаджията го прескочи три пъти“. Русалийската им премяна също е много пъстра, която съдържа доста детайли. В ръка русалията държи и играе с гола сабя (калъчка). Тези „калъчки” са били най-често трофей от убити душмани. Те са с невероятна резба и са изключително красиви и дълги. 

"Аз, чувайки гръмовния писък на зурната, титаничния тътен на тъпана, трябва да ти кажа, че нашите русалийски игри дават изключително положителна енергия на всеки един човек, а и не само на играещия, но и на тези, които го наблюдават. Това е нещо фантастично, което не се среща никъде. Русалийството е нашето уникално богатство, с което можем да се гордеем пред всички европейски народи“, казва още Димитър Яков.

За разлика от кукерите и други еманации като сурвакарите… русалиите не са отхвърлени от ортодоксалната църква, от православието – напротив. По време на русалийските празници, по време на ”поганните” (мръсните) дни - 12 дни от Коледа до Богоявление, те са изпращани и посрещани от свещеник в църквата, като при излизане от храма на Богоявление се извършва повторното им кръщене. Русалиите събират средства за нови черкви, училища и за други обществено-полезни дейности.Те са единствените екзорсисти на светата черква.

В звуковия файл чуйте интервюто на стажант-репортера Николай Манолев с потомствения русалия от Петрич Димитър Яков...


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24

Екскурзоводи настояват за туристическа полиция

По данни на Министерството на туризма сертифицираните екскурзоводи в България са около 1600.  „ Професията на екскурзовода е една изключително трудна професия. Отстрани може да изглежда лесно, но човек трябва да притежава много качества да има богата култура – задълбочени знания в историята, да познава географията. И не само “, каза Николай..

публикувано на 21.06.24 в 14:08