Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Любомира Димитрова: Можем да се храним здравословно и по време на празниците

Между два от най-големите празници в годината – Рождество Христово и Нова година, които по традиция посрещаме с пищни трапези и вкусни ястия, нека не забравяме, че храната е не само физическа необходимост, но и наслада за душата, която може да ни носи радост и удоволствие.

„Можем да се храним здравословно и по празниците. Първо трябва да помислим за менюто. Можем да готвим с по-малко мазнина, да заменим обикновения ориз с пълнозърнест такъв, плънките могат да бъдат от булгур например, който е с много нисък гликемичен индекс, абсорбира се бавно и не води до бързото покачване на кръвната захар. Има много здравословни алтернативи в приготвянето на празничните ястия. Един съвет, който мога да дам е, да не се слива обядът с вечерята, или закуската с обяда, тоест, да похапваме често, но по малко, за да не превръщаме празничното похапваме в един безкраен маратон по хранене“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова, консултант по спортно хранене, психолог и психотерапевт.
Според нея, трябва да внимаваме и с алкохола по празниците, защото нискокалоричен алкохол няма. Дозата, която е нормална за храносмилането при жените, е от 0.25 до 0,50 грама за дамите и до 100 града за господата.

„Но, това е трудно постижимо по време на празниците. Затова, нека не забравяме, че няма нискокалоричен алкохол, това е илюзия. Той е своеобразна калорична бомба. И никога не смесвайте алкохола с някаква енергийна напитка като кафе, кола или други подобни, защото комбинацията не е безопасна за нашето здраве“ – категорична е Любомира Димитрова.

Експертът припомни, че плодовете и зеленчуците са един прекрасен вариант за междинно похапване. По отношение на сладкишите, също имаме алтернативи – вместо тежките баклави, торти и други сладки изкушения, можем да си приготвим здравословни десерти като кисело мляко с мед и орехи, печена тиква с канела, парфе, сорбе, сладолед и други по-леки десерти.

Подробностите можете да чуете в разговора на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:

Любомира Димитрова припомни, че храната трябва да носи не само физическо засищане, но и духовна наслада, затова е много важно, как ще изглеждат празничната трапеза и ястията, които ще сложим на нея.

„Безспорно, вкусната трапеза гали окото, като Коледа и Нова година са прекрасни тематични празници, които позволяват съвсем обикновени блюда, да бъдат презентирани като украса на масата. Салатата можем да приготвим под формата на „Дядо Коледа“, както аз направих, или сега, какъвто е планът ми, като „Часовник“, който отброява часовете до 12ч. Пилешкото филе и месото, можем да сервираме като отрежем под формата на различни формички – като камбанки, например. Броколите, като предястие, задушени с кашкавал, можем да представим като елхичка, така че, трябва да развихрим въображението си, за да бъдат погалени окото и душата ни“ – посъветва още Любомира Димитрова.

Според нея, празничната новогодишна вечер можем да завършим с танци, които ще допринесат не само за по-доброто ни настроение, но и за по-бързото абсорбиране на храната.

След празниците, за разтоварване и пречистване на организма, можем да заложим на здравословна диета, която може да включва - разтоварващ ден с плодове и зеленчуци, както и консумация на топли крем супи, бульони и други течни храни. Този разтоварващ режим можем да приложим два – три дни.

Консултантът по спортно хранене препоръча още да се храним бавно, за да се насладим на храната и да не забравяме необходимото количество вода, която трябва да приемаме през деня, в зависимост от калорийния ни прием.

„Например, ако през деня сме приели около 2800 калории, трябва да приемем около 2,8 литра вода. Спрямо възрастта, необходимото количество вода се разпределя така - от 16 до 30 г. и от 31 до 54 г. се приемат приблизително 35 - 40 милилитра вода на килограм телесно тегло, а от 54 г. нагоре, милилитрите се намаляват“ – уточни още консултантът по спортно хранене и психотерапевт Любомира Димитрова.

Тя пожела на слушателите на Радио Благоевград много здраве, вкусни и усмихнати празници, да бъде светлина и една нова надежда през Новата година!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ангел Атанасов и Константин Червенков

Малкият гений от Гоце Делчев: Константин Червенков, който покорява света с абакуса

На 10 години Константин Червенков от Гоце Делчев вече е шампион по ментална аритметика – дисциплина, която превръща смятането в изкуство на концентрацията и въображението. До него стои учителят Ангел Атанасов – човекът, който показва как древният абакус може да бъде ключ към бързия ум и смелите мечти. По думите на преподавателя менталната аритметика..

обновено на 25.11.25 в 18:47

Ученици от Петрич с послание за повече доброта

Доброто е заразно, това ни доказват учениците от Трето ОУ „Гоце Делчев“ в град Петрич. Те отправиха послание за повече доброта чрез две инициативи- „Кутията на добрата дума“ и „Маратон на добротата“. „Идеята за кутията дойде преди месец от една книга, която е много любима на моя клас – „Кутията с добрини“, която е пълна с истории, които учат..

публикувано на 25.11.25 в 14:14

„Един грам живот“- филм с мисия или аларма?

„Един грам живот“ – филмът, който не те пита дали си готов. Той идва като сирена. Като аларма. Като онзи червен бутон, който никой не иска да натиска, но вече е натиснат. Продукцията, създадена по инициатива на Националната гражданска инициатива „Един грам живот“ и нейната основателка и копродуцент Мариела Кирова , заедно с Калин Таушанов..

публикувано на 25.11.25 в 10:02

За майсторлъка при кукерските костюми

Да си майстор на кукерски костюми не винаги се предава от поколение на поколение, но е път, по който се върви с обич и желание за съхраняване на традициите. Иван Иванов е магьосникът, под чиито ръце се раждат най-красивите кукерски костюми. Той е от сурвакарската група на квартал „Струмско“ в Благоевград. Къщата му вече се е превърнала в..

публикувано на 22.11.25 в 15:15
Ваня Кромбоа

Женската енергия на Пиринско се обедини в „Тя, промяната“

Женската организация „Тя, промяната“ към ПП „Продължаваме промяната“ вече има своя областна структура в Пиринско. Клубът беше учреден в Благоевград, като на събитието присъстваха десетки жени от региона. В инициативата се включиха дами от различни градове, професии и възрасти, обединени от желанието да споделят опит, да търсят подкрепа и да работят за..

публикувано на 21.11.25 в 10:28

„Македонски алманахъ“ от 1940 г. оживява отново в Благоевград

Първото фототипно издание на „Македонски алманахъ“ ще бъде представено на 27 ноември от 18:00 часа в зала „22 септември“ в Благоевград. Поводът е 85-годишнината от издаването на оригинала през 1940 година в Индианаполис, САЩ. „Македонски алманахъ“ е уникална илюстрована енциклопедия, отразяваща живота, стремежите и духовността на македонските българи..

публикувано на 21.11.25 в 10:19

Мит ли е твърдението, че мечките не се събуждат по време на зимния си сън?

Над 10, от общо 17 мечки в Парка край Белица в момента, вече спят зимен сън. Това е едно много важно състояние за здравето на животните, което е известно като хибернация. Тя трябва да протича в спокойна среда, което е основната причина за затварянето на мечото селище за посетителите от 16 ноември.  „Хибернацията е много интересно явление,..

публикувано на 20.11.25 в 14:31