Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се отразява необичайно топлото време на овошките?

Природата започна да се събужда от зимен сън, още преди да е настъпила истинската зима. Затова сигнализират слушатели на Радио Благоевград от различни части на Югозапада. Така например, стопани от района на Долна Гращица, кюстендилско, петричко и благоевградско, съобщават за набъбване на пъпките на част от овощните насаждения. Пчелите също започнаха да облитат кошерите, допълват пчеларите.

Какъв знак е това и доколко е рисково за овощните насаждения?

Потърсихме мнението на експертите, в лицето на доц. Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил.

„Това не трябва да ни притеснява, имало и други години, в които по това време на годината, температурите са били дори и по-високи, от порядъка на 10-15 градуса. Така че, на този етап, не би трябвало да изпитваме някакви опасения и притеснения, специално за овощните култури“ – коментира за Радио Благоевград доц. Сотиров.

Овощните насаждения не са застрашени, засега

Според него, овощните култури засега не са застрашени от преждевременно развитие. Възможно е на определени места, в някой дворове, където растат овощни видове като кайсия, праскова и череша, в близост да някаква постройка, до стена, която акумулира допълнително температура, да предизвика по-ранно набъбване на пъпките, но това, на този етап не е фатално, тъй като в момента, дърветата са все още във фаза „дълбок покой“.

Рисково ли ще бъде евентуално застудяване на времето?

„По-скоро, ако оттук нататък, температурите продължат да бъдат така високи, те наистина ще предизвикат малко по-ранно развитие и вече опасенията ще дойдат в началото на месец март, когато ще трябва да започне цъфтежът“ – уточни още земеделският експерт.

На въпрос, какви са рисковете за напъпилите овошки, ако времето рязко застудее и завали обилен сняг, доц. Сотиров отговори, че ако се случи обещаното от синоптиците застудяване в края на седмицата, то ще вкара овощните насаждения в така наречения „принудителен покой“. Дърветата спокойно ще презимуват януари и февруари, едва през март може да се говори за някакви притеснения, при евентуално по-ранно развитие, цъфтеж и измръзване на овошките.

Времето е подходящо за зимна резитба на овошките

„Който не е извършил досега резитбата на овощните насаждения, сега е времето да го направи, защото времето е изключително благоприятно. Затова, съветвам стопаните да използват всеки един хубав, слънчев ден, да преминат към извършване на резитба, защото при влошаване на времето, това ще бъде затруднено“ – допълни още заместник-директорът на Института по земеделие в Кюстендил.

Доц. Сотиров напомни, че по принцип сега не е време за наторяване, то се извършва през ноември и декември. Ако, все пак не са го извършили тогава, възможно е и сега, въпреки че оптималното за тази дейност време е в края на февруари, началото на март.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Сотиров:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43
Методи Байкушев

Измененията в ОУП ще сложат ред в застрояването на Благоевград

Работи се по изменение на Общия устройствен план на Благоевград. Вече сме избрали екип , започваме поетапно изработване на задание за изменение на ОУП и работа по тези устройствени планове, които законът допуска общината да направи служебно, за да урегулира новите територии. Във финален етап сме на изграждане на визията, след това ще я представим и..

публикувано на 03.10.24 в 11:38

Тревожно! Повечето родители нямат емоционална връзка с децата си

Елена Терзийска е психолог, занимава се с детско-юношеска и училищна психологи, съветва и родители. За себе си споделя, че е посветена да оказва подкрепа на деца, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, които искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени. Поводът да се обърнем към нея е Международният ден на..

публикувано на 03.10.24 в 09:26

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02