Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еднократните помощи за ученици от 1-ви и 8-и клас може да се дават в натура

Еднократните помощи за учениците от първи и осми клас, ще могат да се предоставят и в натура по преценка на социалните служби. Това предвиждат подготвени промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца.

Ако социалните преценят може да бъде закупувани облекло, обувки, учебни пособия и други пособия, необходими на детето за посещаване на училище. Това ще става в случай, че се установи, че родителите не полагат грижи за детето или не използват по предназначение парични средства.

Ако 50 на сто от помощта е отпусната в натура и през втория срок няма основания за това, вторият транш ще е паричен. Съответно е възможно и обратното.

Запазва се плащането на два транша, както и това, че ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия семейството трябва да възстанови парите. 

От началото на новата учебна 2021/2022 г. всички записани в училище деца от първи и от осми клас имат право на еднократна помощ без доходен критерий на семейството. Средствата от есента ще са с 50 лв. повече от досегашните или 300 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан

Започва подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан. Паралелно се разглеждат възможностите и за други варианти за евакуация. Към момента са идентифицирани всички наши сънародници, желаещи да бъдат изведени от Ливан.  Това беше решено на свиканата от премиера Димитър Главчев среща в..

публикувано на 29.09.24 в 15:09

МВнР: Пътуванията до Държавата Израел и пребиваването там - единствено при неотложност

Пътуванията до Държавата Израел и пребиваването в страната следва да бъдат предприемани единствено при случаи на неотложност. Това съветва Министерството на външните работи (МВнР) на своята интернет страница. Всички граждани, пристигащи и напускащи Държавата Израел чрез летище "Бен Гурион", следва да се информират предварително чрез своята авиокомпания..

публикувано на 29.09.24 в 13:15

МС и ЦИК уточниха въпроса за съхранението на машините за гласуване

След допълнителни уточнения между Министерския съвет и Централната избирателна комисия беше изяснен въпросът за съхранението на машините за гласуване.  В понеделник, на база на искане на ЦИК, служебният кабинет ще приеме решение, въз основа на което ще бъде обезпечено наемането на помещения за съхранението на техническите устройства за машинното..

публикувано на 29.09.24 в 12:07

Премиерът свиква среща за извеждането на българите от Ливан

Служебният премиер Димитър Главчев свиква днес среща в Министерския съвет с участието на представители на министерството на външните работи, министерството на транспорта и съобщенията, на секретариата на Съвета по сигурността и службите. Тема на срещата са мерките на българската държава за безопасното извеждане на сънародниците ни от Ливан...

публикувано на 29.09.24 в 11:34

Краен срок за подаване на коригиращи данъчни декларации

Крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича утре - 30 септември. Законът позволява при откриване на неточност в подадената вече данъчна декларация за доходите от предходната година, до 30 септември еднократно да се подаде коригираща декларация. Тази възможност е валидна както за физическите лица, които трябваше да декларират..

публикувано на 29.09.24 в 10:18

Жълт и оранжев код в страната - валежи, вятър и понижение на температурите в неделя

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне да се увеличава и ще завали дъжд. След обяд валежите ще обхванат Централна, а към края на деня и Източна България. Там те ще са значителни, ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Ще прегърми и на места в Западна България. Вятърът от..

публикувано на 29.09.24 в 07:35

При необходимост председателят на Народното събрание ще свика извънредно парламента

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание с конкретни теми и точки, то може да бъде свикано, каза днес в Кюстендил председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града по повод Празника на плодородието. Председателят на Народното събрание Рая Назарян заяви в Кюстендил, че ако се наложи тя може отново да свика..

публикувано на 28.09.24 в 16:29