Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови два Центъра за настаняване от семеен тип изграждат в община Симитли

Две нови социални услуги предстои да бъдат разкрити в община Симитли – Център за настаняване от семеен тип,  в селата Брежани и Полена.  Непосредствено след успешно реализираната услуга в село Железница за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция, общинската администрация подготвя разширяването на спектъра от социални услуги, обхващащи най-рисковите групи – хора с деменция, деца и възрастни с психически и физически увреждания. "Подкрепата на възрастните хора и децата от най-рисковите групи винаги е била приоритет за Община Симитли" – каза в ефира на Радио Благоевград Ивайло Гоцев – директор на Заведенията за социални услуги в Общината. 

В края на миналата година са отпуснати 800 000 лева за новите центрове, а съвсем скоро са предоставени авансово още 130 000 лева за започване на ремонтите на сградите. Сградите, които ще се ползват са бившото училище в село Полена и Здравната служба в село Брежани. Те ще бъдат напълно ремонтирани и реновирани като практически ще бъде изградена съвсем нова среда, адаптирана за нуждите на хората със специални потребности. "Предвижда се и изграждането на асансьори, които ще осигурят достъпната среда за тези хора." – каза Ивайло Гоцев. Той потвърди, че в момента текат процедури за избор на фирми изпълнители. 

"В средата на годината се надяваме да имаме настанени вече първите домуващи" – каза Ивайло Гоцев и изрази удовлетворение и благодарност от съвместната работа с Агенцията за социално подпомагане. Освен, че хора със специални потребности ще намерят новия си уютен и грижовен дом, положителното е, че в селата Брежани и Полена ще бъдат разкрити и нови работни места.

Ивайло Гоцев можете да чуете в звуковия файл – > 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24

Как географските информационни системи помагат на ученици и преподаватели да изследват света

Преди дни бе даден старт на образователния конкурс „Изучаваме света с ГИС“, организиран по програмата „ГИС в училище“, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Конкурсът цели да насърчи преподаватели, ученици и студенти да използват иновативните възможности на Географските информационни системи (ГИС) за създаване на интерактивни..

публикувано на 26.09.24 в 10:01

„Разходка из миналото“ за 115 години на читалището в Разлог

115 години отбелязва Народно читалище - Разлог "15 септември 1909 г." с концерт-спектакъл „Разходка из миналото“. Участват самодейните колективи към читалището. Сценарият е на Велина Кулина. По идея на Иван Мишков. Разказвач е актрисата Жанет Керанова. “Разходка из миналото” съчетава театрално, танцово, музикално и певческо изкуство. „Полъхът..

публикувано на 26.09.24 в 09:46

Бих искала да насърча всички български общини да участват в конкурса „ЕкоОбщина”

Конкурсът „ЕкоОбщина – устойчив град и общество” стартира своето пето издание в България. Инициативата е на Посолството на Франция в България и на Френския институт в България в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), екологичното сдружение "За Земята", фондацията „Център за енергийна ефективност“- ЕнЕфект“..

публикувано на 24.09.24 в 10:52

„Усмивка за Цецо“ – благотворителна кампания в Дупница

Сдружение „Близо до теб“- Дупница организира благотворителна кампания „Усмивка за Цецо“. Целта е набиране на средства за спешно стоматологично лечение на 28-годишния Цветан Керемидаров от Дупница, който страда от тежко психическо заболяване. Майка му е починала наскоро и младежът живее само с баща си Спартак, който се грижи изцяло за него...

публикувано на 19.09.24 в 13:20