Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска виртуална класна стая се използва в десетки държави по света

От тази година платформата е една от официално одобрените от Министерството на образованието и науката в България

2
Снимка: vedamo.com

Създадената в София през 2013-а година образователна платформа "Vedamo" започва като фондация, но се превръща в бизнес с хиляди клиенти, половината в САЩ. През последната една година, покрай COVID-19, клиентите в световен мащаб се увеличават от пет до десет пъти.

"Ние сме млад, ентусиазиран български екип, който от самото начало е с кауза за равен достъп до образование и това е нашата мисия. В самия екип голяма част от хората сме учители. Имаме и софтуерни инженери, без които няма как. Отношението ни към образованието е ключово", каза в интервю за Радио Благоевград Светлана Савова, директор "Партньорства и продажби"​.

Платформата е комбинация от два елемента - виртуална класна стая, която е основният продукт на "Ведамо", и система за управление на обучението (learning management system), с каквито разполагат много училища и университети, включително в България. 

"2013-2014-а година, когато създадохме платформата, беше преломен период за България, в който голяма част от училищата нямаха компютърни кабинети. Т.е. нямаха устройства, на които да се ползва. Това по естествен начин предразположи ние да опитаме да излезем извън рамките на страната и да имаме повече последователи. Но през последната година тук има голям скок в използването на технологиите и в разбирането на хората. И въпреки че това, което се случи с пандемията, е ужасно, българите направихме една крачка в образованието, която нямаше да направим 40 години сигурно", каза още Светлана Савова.

Платформата вече е една от официално одобрените от Министерството на образованието и науката платформи за преподаване. Тя е разработена специално за нуждите на образованието и може успешно да се използва за всички учебни предмети и класове. А към днешна дата "Ведамо" се използва успешно в десетки държави по целия свят и работи на девет езика.

От създаването си до сега разработката печели редица национални и международни награди, а сега е сред финалистите в конкурса за наградите на БАИТ за 2020 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24

Как географските информационни системи помагат на ученици и преподаватели да изследват света

Преди дни бе даден старт на образователния конкурс „Изучаваме света с ГИС“, организиран по програмата „ГИС в училище“, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Конкурсът цели да насърчи преподаватели, ученици и студенти да използват иновативните възможности на Географските информационни системи (ГИС) за създаване на интерактивни..

публикувано на 26.09.24 в 10:01

„Разходка из миналото“ за 115 години на читалището в Разлог

115 години отбелязва Народно читалище - Разлог "15 септември 1909 г." с концерт-спектакъл „Разходка из миналото“. Участват самодейните колективи към читалището. Сценарият е на Велина Кулина. По идея на Иван Мишков. Разказвач е актрисата Жанет Керанова. “Разходка из миналото” съчетава театрално, танцово, музикално и певческо изкуство. „Полъхът..

публикувано на 26.09.24 в 09:46

Бих искала да насърча всички български общини да участват в конкурса „ЕкоОбщина”

Конкурсът „ЕкоОбщина – устойчив град и общество” стартира своето пето издание в България. Инициативата е на Посолството на Франция в България и на Френския институт в България в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), екологичното сдружение "За Земята", фондацията „Център за енергийна ефективност“- ЕнЕфект“..

публикувано на 24.09.24 в 10:52

„Усмивка за Цецо“ – благотворителна кампания в Дупница

Сдружение „Близо до теб“- Дупница организира благотворителна кампания „Усмивка за Цецо“. Целта е набиране на средства за спешно стоматологично лечение на 28-годишния Цветан Керемидаров от Дупница, който страда от тежко психическо заболяване. Майка му е починала наскоро и младежът живее само с баща си Спартак, който се грижи изцяло за него...

публикувано на 19.09.24 в 13:20