Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Европейската младежка награда "Карл Велики"

От 2008 г. насам Европейският парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“ на Аахен ежегодно отправят покана към младежите от всички държави–членки на ЕС, да представят проекти, ръководени от млади хора и насочени към младите хора, които показват активно участие в развитието на Европа.

"Ако сте на възраст между 16 и 30 години и работите по проект с европейско измерение, младежката награда „Карл Велики“ е шанс да развиете инициативата си.” – това каза Биляна Църноречка, пресаташе в бюрото на ЕП в България, и уточни: “Проектите могат да бъдат представяни индивидуално, или за предпочитане – групово. Допускат се кандидатури на всички официални езици на Европейския съюз. Подадените за конкурса проекти трябва вече да са започнали и да са приключили между 1 януари 2020 година и 31 януари 2021 година, или все още да са в ход.“

Проектите следва да насърчават разбирателството в Европа и в света; да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да предоставят образец за подражание за младежите, които живеят в Европа и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейците като една общност. Те могат да се съсредоточават върху организирането на различни младежки прояви, младежки обмен или интернет проекти с европейско измерение.

Предимство ще имат тези, които са изготвени съвместно от млади хора от няколко държави-членки. Специално внимание ще бъде обърнато на проекти, които се изпълняват на доброволни начала.

Подборът на победител за присъждането на Европейската младежка награда „Карл Велики“ ще бъде извършен на два етапа:

Първи етап: национални журита, съставени от най-малко двама членове на Европейския парламент и един представител на младежка организация, ще изберат един победител на национално равнище от всяка една от 28-те държави членки до 16 март 2021 година.

Втори етап: европейското жури, съставено от трима членове на Европейския парламент, от председателя на Европейския парламент и от четирима представители от Фондацията за международната награда „Карл Велики“ в Аахен, ще извършат подбор на победителя от подадените 27 проекта от националните журита до края на април 2021 г.

Наградата за най-добър проект е 7500 евро, втората награда е 5000 евро, а третата – 2500 евро.

Ако здравната ситуация позволява, наградите на победителите ще се връчат на церемония в Аахен през май 2021 г., на която ще бъдат поканени представители на всички проекти, избрани на национално ниво.

Крайният срок за кандидатстване е 22 февруари 2021 година, като подборът на националните проекти трябва да стане до 16 март 2021 година. Предвижда се церемонията по награждаването в Аахен да се проведе на 11 май 2021 година.

Формулярите за кандидатстване трябва да се попълнят онлайн на уебсайта на Eвропейската младежка награда „Карл Велики“ (www.charlemagneyouthprize.eu).

Развитието на кампанията може да се следи и в социалните мрежи.

Репортаж на Райна Ванчева можете да чуете в звуковия файл – > 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03

Спортът обедини децата на Благоевград в благотворителна кауза

Игрището на 5 СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград днес посрещна деца от футболни школи в града, които се включиха в благотворителни мачове за събиране на средства за лечението на 16-годишната Радост от София и 7-годишния Марти от с. Новачене.  По случай своя 10-и юбилей, благотворителната софийска организация "Футбол с кауза" се довери на местната..

публикувано на 29.06.24 в 12:22

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15