Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Европейци настояват за Еврокомисар за хуманно отношение към животните


Европейците са загрижени за животните и проучвания показват, че гражданите искат европейското законодателство да защитава всички видове животни в по-голяма степен. Над 16 организации в Европейския съюз инициираха Кампания за създаване на Дирекция и Еврокомисар, отговарящи за хуманното отношение към животните. Инициативата стартира с Петиция, адресирана до различни европейски институции, в която вече са се подписали над 45 хиляди европейски граждани.

Според Петя Алтимирска, председател на Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“, което е член на най-голямата европейска организация за защита на животните Eurogrup for Animals, целта на инициативата е да се фокусира вниманието на европейските институции към значимостта на темата за хуманното отношение към животните.

„Настояваме да се посочи изрично отговорността на Комисаря по хуманното отношение към животните в Генералната Дирекцията, която в момента изпълнява тази функция, а това е Дирекцията по здравеопазване и безопасност на храните, така че, когато се промени, ще стане Главна Дирекция по здравеопазване, безопасност на храните и хуманно отношение към животните. Съответно Комисарят, също ще стане и по хуманно отношение към животните“ – обясни Петя Алтимирска.

Петя Алтимирска

Според нея, това е много важно да се направи, защото, така ще се подчертае важността на този въпрос и ще се подобри отчетността на конкретните органи. Това може да бъде прехвърлено и върху институциите на национално ниво, тоест, институциите, които се занимават с хуманно отношение към животните, да имат по-сериозна отчетност и категорична позиция по тези въпроси.

Защитниците на животните на местно ниво приветстват тази инициатива и се надяват, законодателните промени да доведат до по-стриктно спазване на Закона за защита на животните, който вече съществува у нас, но не се прилага както трябва. В това е убедена Веселка Лазарова, председател на Сдружение „Спасителен център за кучета – Благоевград“.

Веселка Лазарова

„Ние приветстваме тази инициатива и се надяваме, тя да се реализира във времето. При действащия от 2007 г. Закон за защита на животните и създадената Зоополиция, според мен е чудесно да има една такава структура, която да може да упражнява контрол както върху изпълнението на Закона, така и върху работата на Зоополицията, която все още не е ефективна“ - категорична е Веселка Лазарова, председател на Сдружение „Спасителен център за кучета – Благоевград“.

Петицията можете да откриете на #EUforAnimals: www.euforanimals.eu


Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53

Кирил Ваклинов: Гърнето ври, нужна е нова политическа система

На България й трябва нова политическа система. Промяната на модела ще започне от горе надолу. Най-логично е властимащите да предизвикат подобни процеси, но не е невъзможно те да бъдат задействани от различни народни движения. Статистиката е брутална – 2,5 милиона пенсионери с минимални пенсии, до тях нареждаме над 1 милион българи, които живеят на ръба..

публикувано на 13.06.24 в 10:38

Ибрахим Кадриев: Спортни експерти обмениха опит в Сакария

40 спортни експерти, здравни работници и преподаватели по физическо възпитание и спорт се завърнаха преди дни от образователен обмен по програма Еразъм в град Сакария, Турция. „Обучението включваше практически и теоретични модули, всеки участник имаше възможност да придобие нови знания и умения в областта на адаптираните спортове“, разказа за Радио..

публикувано на 13.06.24 в 10:32

Ръка за ръка за Радост!

Благотворителен концерт в подкрепа на 19-годишната Радостина Гергьовска подготвят от инициативата „Донеси – Вземи“ и Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров-1866”. гр. Благоевград. От седем години младата жена е диогностицирана със заболеването множествена склероза. В края на месеца ѝ предстои вливане на стволови клетки в Турция. Това е..

публикувано на 12.06.24 в 20:05

Традиционен панаир в Склаве, но без гладиаторски битки в селото на Спартак

Традиционен панаир в санданското село Склаве ще има и тази година.  Няма да станем свидетели обаче на уникалната историческа възстановка с гладиаторски битки и пазар на роби в селото на Спартак заради липса на финанси. Местните хора са в подготовка те да се превъплътят във възстановчици, но все още не са готови за едно такова мащабно събитие..

публикувано на 12.06.24 в 12:08