Например, доста притеснително звучи фактът, че процентът мазнини при картофения чипс, продаван в България е 35 %, докато в Белгия, същият чипс, съдържа 30 % мазнини. Освен това, в България той е най-солен, докато в Чехия е с най-малко сол. При определени марки шоколад има установено по-малко съдържание на ядки и какао, както и повече подсладители при газираните напитки, сред които „арабска дъвка“ – сочат данните от изследването.
„Тази година, ние сме длъжни да обърнем внимание на потребителите към тези храни, най-малкото да не ги купуваме. Това е нашата отрицателна реакция. Защо? Защото, това са широкоразпространени и консумирани от нашето население храни и напитки. По-голямото количество захар в зърнените закуски – това са празни калории, водещи до свръхтегло и до затлъстяване, до нежелани метаболитни ефекти. Знаете, има едно подмладяване на диабет тип 2 при децата и учениците, преддиабетното състояние инсулинова резистентност. Има повече сол в чипса – това означава риск от ранно развитие на високо кръвно налягане, което в следващо развитие на живота, води до съдови инциденти – инсулти и инфаркти. България е на едно от първите места в света по тези заболявания. Мазнините – също се съдържат в големи количества в картофeния чипс например, за да ни накарат да го консумираме повече. Всичко това води до задържане на течности и повишено кръвно налагане, което е причина за множество съдови заболявания“ – коментира проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Според нея, установеното намалено съдържание намаленото на какао и ядки в шоколадовите изделия и не само подвеждащо потребителите, но и нездравословно. По отношение съдържаниието на „арабска дъвка“ в газираните напитки, проф.Байкова сподели, че това е акациев извлек, който не е вреден, но той не подобрява хранителната плътност на съответната напитка. Тази добавка липсва в напитките, продавани в западните страни. Производителите я използват, защото е по-евтина от захарта.
Затова, експертът съветва:
„Когато ни се яде нещо сладичко, по-добре е да хапнем продукт, съдържащ истинска захар или сладкарско изделие, отколкото някакво изделие с изкуствени подсладители, защото се установи, че те са изкуствено създадени рецептурни технологични добавки, които подобряват вкуса, цвета и цената на продукта, но те не са полезни за организма и здравето ни“.
Експертът подчерта, че няма как всеки от нас да се откаже от всички тези вредни продукти изведнъж, затова е важно те да не се консумират често и в големи количества.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова.

По повод 21 ноември - Денят на християнското семейство и младежта ОДК- Петрич организират благотворителен кулинарен базар. Средствата, събрани от инициативата, ще подкрепят две семейства в нужда, а в базара може да се включи всеки, който има желание, съобщи в ефира на Радио Благоевград директорът на ОДК- Петич Таня Димитрова. „Този свят..
Полковник Кирил Спаневиков, бригадир на Трето бригадно командване, беше гост в ефира на Радио Благоевград по повод 19 ноември – празника на Българските сухопътни войски. В разговора той подчерта значението на датата като ден, който припомня дългия път и приноса на сухопътните войски в изграждането на съвременната българска армия. Полк. Спаневиков..
Съдия Пенка Братанова започва втория си мандат като председател и административен ръководител на Окръжен съд – Кюстендил, след като получи пълното доверие на Висшия съдебен съвет. В интервю за Радио Благоевград тя говори за приоритетите, предизвикателствата пред съдебната система и посоката, в която институцията ще работи през следващите години...
Добрите сърца - това е съвременна история за помощта и подкрепата към едно 14-годишно момиче, останало без дом и родителска грижа. Деяна е отличничка, учи в елитно училище, но живее в общежитие, но без средства за оцеляването си. Останала без дрехи, обувки, без джобни за храна. Няма лаптоп и интернет, без мобилен телефон за връзка с приятели и..
Всеки понеделник, между 17 и 18 ч, пенсионерският клуб в петричкото село Коларово се превръща в творческа работилница за деца, където малчуганите могат да развиват въображението и творческите си заложби, чрез различни образователни занимания. Те се ръководят от педагога Снежана Любенова, която сподели, че идеята е съвместна – на родителите и на..
Общинска администрация – Сатовча обяви началото на поредната благотворителна кампания за набиране на средства за деца сираци и деца с трайни увреждания, която за шеста поредна година се провежда под надслов: “Нека доброто продължи!“. Новото тази година е, че със събраните средства вече ще бъдат подпомагани и деца с трайни увреждания до 18..
Д-р Надежда Савова-Григорова е обиколила света, изследвала е културите на 77 страни, месила е хляб в едни от най-опасните квартали на планетата и е открила, че навсякъде по света хората се усмихват еднакво, когато споделят хляб. Д-р Надежда Савова-Григорова е антрополог, пътешественик и писател, жена, която не просто изучава културите, а ги живее...