Например, доста притеснително звучи фактът, че процентът мазнини при картофения чипс, продаван в България е 35 %, докато в Белгия, същият чипс, съдържа 30 % мазнини. Освен това, в България той е най-солен, докато в Чехия е с най-малко сол. При определени марки шоколад има установено по-малко съдържание на ядки и какао, както и повече подсладители при газираните напитки, сред които „арабска дъвка“ – сочат данните от изследването.
„Тази година, ние сме длъжни да обърнем внимание на потребителите към тези храни, най-малкото да не ги купуваме. Това е нашата отрицателна реакция. Защо? Защото, това са широкоразпространени и консумирани от нашето население храни и напитки. По-голямото количество захар в зърнените закуски – това са празни калории, водещи до свръхтегло и до затлъстяване, до нежелани метаболитни ефекти. Знаете, има едно подмладяване на диабет тип 2 при децата и учениците, преддиабетното състояние инсулинова резистентност. Има повече сол в чипса – това означава риск от ранно развитие на високо кръвно налягане, което в следващо развитие на живота, води до съдови инциденти – инсулти и инфаркти. България е на едно от първите места в света по тези заболявания. Мазнините – също се съдържат в големи количества в картофeния чипс например, за да ни накарат да го консумираме повече. Всичко това води до задържане на течности и повишено кръвно налагане, което е причина за множество съдови заболявания“ – коментира проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Според нея, установеното намалено съдържание намаленото на какао и ядки в шоколадовите изделия и не само подвеждащо потребителите, но и нездравословно. По отношение съдържаниието на „арабска дъвка“ в газираните напитки, проф.Байкова сподели, че това е акациев извлек, който не е вреден, но той не подобрява хранителната плътност на съответната напитка. Тази добавка липсва в напитките, продавани в западните страни. Производителите я използват, защото е по-евтина от захарта.
Затова, експертът съветва:
„Когато ни се яде нещо сладичко, по-добре е да хапнем продукт, съдържащ истинска захар или сладкарско изделие, отколкото някакво изделие с изкуствени подсладители, защото се установи, че те са изкуствено създадени рецептурни технологични добавки, които подобряват вкуса, цвета и цената на продукта, но те не са полезни за организма и здравето ни“.
Експертът подчерта, че няма как всеки от нас да се откаже от всички тези вредни продукти изведнъж, затова е важно те да не се консумират често и в големи количества.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова.
Във връзка с предстоящото въвеждане на изцяло нов модел за определяне на таксата за битови отпадъци, предвиден в последните изменения на Закона за местните данъци и такси, които ще влязат в сила от 1 януари 2026 г., Община Петрич стартира събиране на декларации от жителите на общината. Отпада досегашният начин за изчисляване на такса битови..
„Няма смисъл“ – песен създадена преди няколко години, но чак сега идва моментът тя да бъде представена пред публика. „Написахме го заедно с баща ми Краси Куртев (от "Акага"). Знаете, той имаше такъв възглед – да гледаме по-леко на живота", каза в ефира на Радио Благоевград Нео Куртев. Това е техният трети сингъл след "Как искам" и..
Семейните аптеки в България посрещат поредно предизвикателство във връзка с прехода към еврото. Процесът изисква допълнителни разходи за софтуерни актуализации, етикети и техническа поддръжка – разходи, които не се регулират от държавата. „Искаме да сме коректни и да сме в услуга на законодателните органи, да спазим изискванията, но има..
Нова придобивка ще радва жителите на село Слатино, община Бобошево. Утре от 10,30 часа официално ще бъде открит "Парк Слатино". “Зеленият парк e изграден изцяло с доброволния труд на жителите на селото, а парите идват от дарители”, обясни Весела Стоянова. Идеята дошла заради безопасността на децата, които нямало къде да играят. С помощта на..
Сравнително добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Стопани отчитат и наличието на значително по-малко болести този година заради високите температури, които не позволяват развитието на гъбични заболявания, от които най-много страдат растенията. „Няма много изгорели масиви в село Илинденци след..
Националният етнографски музей е част от една по-голяма институция, а именно Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Историята ни отвежда далече във времето назад, преди повече от едно столетие, в началото на 19 век, когато е създаден Народният музей в България с три отдела – етнографски, нумизматичен и..
След двегодишно прекъсване фестивалът “Беглика ” се завръща за 15-то си издание. Тази година организаторите поставят като основен фокус възстановяването на хармонията и баланса в семейството. Затова в богатата на събития и участници програма акцент е форумът „Солария“, в който млади родители ще представят идеи за развитието..