Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Избягвайте купуването на храни със завишено съдържание на вредни добавки


След известно затишие, темата за двойния стандарт при храните, продавани в Западна и Източна Европа, отново стана актуална, след като бе публикувано изследване на Европейската комисия, относно този проблем. От него става ясно, че при изследвани 20 продукта от 16 страни, включително и от България, има вкусови различия при 50% от продуктите в различните страни и то най-вече в съставките.

Например, доста притеснително звучи фактът, че процентът мазнини при картофения чипс, продаван в България е 35 %, докато в Белгия, същият чипс, съдържа 30 % мазнини. Освен това, в България той е най-солен, докато в Чехия е с най-малко сол. При определени марки шоколад има установено по-малко съдържание на ядки и какао, както и повече подсладители при газираните напитки, сред които „арабска дъвка“ – сочат данните от изследването.

„Тази година, ние сме длъжни да обърнем внимание на потребителите към тези храни, най-малкото да не ги купуваме. Това е нашата отрицателна реакция. Защо? Защото, това са широкоразпространени и консумирани от нашето население храни и напитки. По-голямото количество захар в зърнените закуски – това са празни калории, водещи до свръхтегло и до затлъстяване, до нежелани метаболитни ефекти. Знаете, има едно подмладяване на диабет тип 2 при децата и учениците, преддиабетното състояние инсулинова резистентност. Има повече сол в чипса – това означава риск от ранно развитие на високо кръвно налягане, което в следващо развитие на живота, води до съдови инциденти – инсулти и инфаркти. България е на едно от първите места в света по тези заболявания. Мазнините – също се съдържат в големи количества в картофeния чипс например, за да ни накарат да го консумираме повече. Всичко това води до задържане на течности и повишено кръвно налагане, което е причина за множество съдови заболявания“ – коментира проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

Според нея, установеното намалено съдържание  намаленото на какао и ядки в шоколадовите изделия и не само подвеждащо потребителите, но и нездравословно. По отношение съдържаниието на „арабска дъвка“ в газираните напитки, проф.Байкова сподели, че това е акациев извлек, който не е вреден, но той не подобрява хранителната плътност на съответната напитка. Тази добавка липсва в напитките, продавани в западните страни. Производителите я използват, защото е по-евтина от захарта.

Затова, експертът съветва:

„Когато ни се яде нещо сладичко, по-добре е да хапнем продукт, съдържащ истинска захар или сладкарско изделие, отколкото някакво изделие с изкуствени подсладители, защото се установи, че те са изкуствено създадени рецептурни технологични добавки, които подобряват вкуса, цвета и цената на продукта, но те не са полезни за организма и здравето ни“.

Експертът подчерта, че няма как всеки от нас да се откаже от всички тези вредни продукти изведнъж, затова е важно те да не се консумират често и в големи количества.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

При майсторите Стефан и Стефани в Земен

Атрактивно магазинче за сувенири привлича всеки, които се разхожда в центъра на планинското градче Земен. Стефан Тодоров и неговата дъщеря Стефани Рашева разработват свой бизнес. Въвличат и останалите от семейството да се занимават с изработването на предмети от дърво, желязо, рисуване върху стъкло, керемиди и други предмети. Стефани Рашева..

публикувано на 22.01.25 в 14:41

Професия акушерка – орисана да помага на новия живот

На 21 януари се отбелязва Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден (по стар стил, по нов празникът е на 8 януари). „ За професията на акушерката се изисква  любов и отдаденост към майките, бебетата и жените, много знания и умения “, сподели в ефира на Радио Благоевград  Ани Атанасова, специалист с дългогодишен стаж и опит в МБАЛ..

публикувано на 21.01.25 в 16:50

„Дъжд от Любов“ – новото музикално вдъхновение на Явор Велчев - Яви

Музиката на  „Дъжд От Любов” разказва история с поглед в бъдещето, където талант и дух се преплитат в жива и чиста музикална материя. Това сподели в ефира на Радио Благоевград независмият музикант Явор Велчев – Яви. Песента се ражда през 2011 г. в Антверпен, Белгия, на английски под името  „Love Shower”. Местни музиканти оставят своя..

публикувано на 21.01.25 в 16:35

Промените в Закона за ДДС ще изсветлят бизнеса с имоти

Физическите лица, които продават имоти в нови сгради, ще трябва задължително да се регистрират по ДДС. Това предвиждат внесените в парламента промени в Закона за данък добавена стойност . Промените са насочени основно към така наречените бартерни сделки на зелено, тъй като в момента масова практика е строителните компании да не купуват директно..

публикувано на 21.01.25 в 09:28

Красимир Герчев: „Старчевата“ е жива! Коренът ѝ е тук, в Разлог!

Деветият Международен кукерски фестивал „Старчевата“ събра в Разлог 24 групи от България и чужбина с над 2 500 участници. Атрактивният фестивал се проведе на централния площад „Преображение“, където дефилираха кукери от общините Тунджа, Ямбол, Благоевград, Симитли, Карлово, Павел баня, Елин Пелин, Земен, Перник, Кюстендил, Петрич и Разлог. В..

публикувано на 20.01.25 в 12:27

Инж. Богдан Милчев: Институциите трябва да вършат своята работа

При детайлен анализ на данните за 2024 година, свързани с безопасното движение в България, се  показва, че по време на снеговалеж, проливен дъжд и мъгла са загинали 10 души или 2 % от всички загинали по улиците и пътищата през годината. Докато, когато времето е било сухо, слънчево и благоприятно за движение са загинали 352 души или 73% от всички..

публикувано на 20.01.25 в 09:36

Параолимпиецът Михаил Христов: Може да съм без криле, но винаги в полет

"БЕЗ КРИЛА" е филм, вдъхновен от истинската история на лекоатлета, параолимпиец и трикратен шампион на скок дължина за хора с увреждания - Михаил Христов. Михаил на 14 години губи двете си ръце заради токов удар. След това става състезател по дълъг скок и печели световна титла за параолимпийци, а после измисля нов вид протези и започва да ги..

публикувано на 19.01.25 в 10:00