Например, доста притеснително звучи фактът, че процентът мазнини при картофения чипс, продаван в България е 35 %, докато в Белгия, същият чипс, съдържа 30 % мазнини. Освен това, в България той е най-солен, докато в Чехия е с най-малко сол. При определени марки шоколад има установено по-малко съдържание на ядки и какао, както и повече подсладители при газираните напитки, сред които „арабска дъвка“ – сочат данните от изследването.
„Тази година, ние сме длъжни да обърнем внимание на потребителите към тези храни, най-малкото да не ги купуваме. Това е нашата отрицателна реакция. Защо? Защото, това са широкоразпространени и консумирани от нашето население храни и напитки. По-голямото количество захар в зърнените закуски – това са празни калории, водещи до свръхтегло и до затлъстяване, до нежелани метаболитни ефекти. Знаете, има едно подмладяване на диабет тип 2 при децата и учениците, преддиабетното състояние инсулинова резистентност. Има повече сол в чипса – това означава риск от ранно развитие на високо кръвно налягане, което в следващо развитие на живота, води до съдови инциденти – инсулти и инфаркти. България е на едно от първите места в света по тези заболявания. Мазнините – също се съдържат в големи количества в картофeния чипс например, за да ни накарат да го консумираме повече. Всичко това води до задържане на течности и повишено кръвно налагане, което е причина за множество съдови заболявания“ – коментира проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Според нея, установеното намалено съдържание намаленото на какао и ядки в шоколадовите изделия и не само подвеждащо потребителите, но и нездравословно. По отношение съдържаниието на „арабска дъвка“ в газираните напитки, проф.Байкова сподели, че това е акациев извлек, който не е вреден, но той не подобрява хранителната плътност на съответната напитка. Тази добавка липсва в напитките, продавани в западните страни. Производителите я използват, защото е по-евтина от захарта.
Затова, експертът съветва:
„Когато ни се яде нещо сладичко, по-добре е да хапнем продукт, съдържащ истинска захар или сладкарско изделие, отколкото някакво изделие с изкуствени подсладители, защото се установи, че те са изкуствено създадени рецептурни технологични добавки, които подобряват вкуса, цвета и цената на продукта, но те не са полезни за организма и здравето ни“.
Експертът подчерта, че няма как всеки от нас да се откаже от всички тези вредни продукти изведнъж, затова е важно те да не се консумират често и в големи количества.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова.
В забързаното ежедневие, изпълнено с напрежение и стрес, често забравяме за една от най-естествените и лечебни човешки реакции – смеха. Именно с него работи една необичайна, но изключително ефективна практика – йога на смеха . В интервю за предаването „С усмивка в събота“ по Радио Благоевград сертифицираният треньор по йога на смеха Петя..
Жители на петричкото село Ключ посрещнаха Яновден, както местните наричат Еньовден, в навечерието на празника на слънцето и билките. В ранното неделно утро, те се събраха на поляната при Оджовата чешма, където са брали лековити билки, от които са изработили символичен венец за здраве. Идеята за това хубаво събитие е на кмета на село Ключ Македонка..
Възпитаниците на Петя Панчева се представиха отлично на Националната олимпиада по ментална аритметика в Пловдив. В International Fair Plovdiv участие взеха над 400 деца от цялата страна, а сред тях и 6 деца от Банско и Разлог. Те се представиха блестящо и показаха своите талант, остър ум и знания. Анастасия Бутилова, Георги Генчев, Иван Иванов и..
Школата по китара към НЧ „Никола Вапцаров“ – Благоевград с ръководител Тодор Язовалийски ще изнесе своя годишен концерт - една традиция, превърнала се в празник и своеобразен преглед на музикалните умения и изпълнителско израстване на младите китаристи . Използвайки китарата като универсален музикален инструмент, ще бъдат изпълнени множество..
Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година. По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма. Тази година празникът ще..
100 години отбелязва Читалище „Просвета” в село Пороминово, община Кочериново. Събитието ще бъде на 21 юни от 10 часа на площада в селото. Секретарят на културната институция Димитринка Маркова разказа за създаването му преди един век. „След хвърлянето на кръста на Йордановден преди 100 години хората решили събраните пари да ги вложат в..
От богословска гледна точка църквата явно си има своите аргументи по темата за нестинарството и ако аз съм критичен, това не означава, че не уважавам нашата света православна църква, защото тя е свързана с най-голяма степен с българската държавност. Има обаче едни неща, които в условията на светско общество, няма как да бъдат налагани със забрани. Това..