Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока. В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“.  

„Троловете са най-голямата напаст – както в социалните мрежи, така и в Интернет пространството като цяло. Основната им цел е да създават хаос и да тровят атмосферата. Щетите от тяхната дейност могат да варират от психически тормоз до измами в личен план, или съсипване на бизнес и кариера. Полето на действие на троловете е най-разнообразно. Те могат да ни примамят да водим глупави и безсмислени дискусии в социалните мрежи или да публикуват умишлено обидни и противоречиви мнения.  Всички сме срещали фрази „не съм расист, но не харесвам цигани“, или нещо подобно. Т.е. тролингът  е форма на кибер тормоз. Това са хулиганите на социалните мрежи, които тровят всичко – от Фейсбук и Инстаграм до нашите имейли“ –  така коментира темата тролове  гл. ас. д-р Силвия Петрова, преподавател в ЮЗУ „Н. Рилски“-Благоевград в месечното издание на рубриката „Капанът фалшиви новини“.

Гл. ас. д-р С. Петрова

Можем да ги познаем по това, че  те са потребители, най-често с нови профили в социалните мрежи, които комуникират  като използват съобщения, които са извън темата – емоционални съобщения, за да вбесят хора или цели групи и да започнат онлайн война. „Някои тролове се „разхождат“ в Интернет пространството, търсейки „битка“, в която да се включат, докато други щурмуват на глутници  профили или форуми, за да разрушат дискусията и да прокарат собствените си теми. Много често получават и заплащане за това.“

Има „фабрики за тролове“ по цял свят, има и много статии напоследък, жуналистически разследвания или откровения от хора, които са попаднали в такава структура. „За България не бих могла да кажа със сигурност, но като хвърлим един поглед върху пространството в социалните мрежи, виждаме, че е пълно за съжаление с такива профили“.

Троловете се използват за политически цели в цял свят  – използват се фалшиви профили, за да се омаскари съответния противник. „Това сякаш се превръща в новата актуална професия. Троловете буквално могат да съсипят нечия кариера, бизнес, те могат да съсипят и личния ни живот като ни въвлекат в измама за връзка, в илюзията, че имаме връзка с приятел или романтична половинка в интернет и след това буквално да попаднем в капан. Този тип тролинг на фалшивите профили може да го разгледаме като форма на фишинга. Фалшиви профили, които се опитват да ни събудят доверието и в крайна сметка да ни ограбят, изнудват и т.н. „

Основен белег на троловете е да не се представят с истинските си имена. 


По какво можем да ги разпознаем? 

„Ако разгледаме профилите им в социалните мрежи ще видим снимки на залези, котета, цитати, мъдрости, т.е. няма никаква лична информация за този човек. Или ако има снимки, те са с лошо качество. Троловете нямат много приятели в интернет, списъкът е кратък и те се активират по  определени теми, които са актуални в момента – най-често политически. Ще ги различим по това, че ако се опитаме да ги заговорим в лични съобщения – не отговарят.“

Какви трябва да бъдат действията ни срещу троловете?

„Първото основно правило е да не ги „храним“, т.е. да ги игнорираме. Това може да означава да излезем от разговора, да ги блокираме, да ги докладваме. В никакъв случай не трябва да се хващаме на въдицата на троловете.  Това понякога е трудно, защото те използват актуални теми, опитват се да ни разгневят, да ни ядосат, но основното, което трябва да помним е да не им се даваме. Може да пожелаем да „воюваме“ с тях чрез клавиатурата си, те се хранят от нашия гняв, разочарование, или от нашата досада. Това означава, че колкото повече се ядосваме, толкова по-силни стават те. Добре е да се предприеме промяна в настройките за поверителност на личния профил в социалните мрежи и докладване поведението на съмнителен профил в сайт или на платформата, на който е коментирал. Това е най-разумната реакция, а най-предпазливата е да не приемаме покани за приятелство от хора, които не познаваме в реалния живот, или поне не са приятели на наши приятели. Защото това може да ни вкара в капана на фалшивите профили.“


Има известна разлика между троловете, които тровят дискусиите като се опитват да ни ядосват, и фалшивите профили на измамници в социалните мрежи, които се опитват да ни влязат под кожата и по този начин да вземат лични данни от нас.

„Това са профили, на които има снимка на красив мъж или жена,  често нямат лична информация, или е трудно проверима. Например в категория образование са написали: завършил съм университета на живота. Този тип фалшиви профили коментират най-често лични статуси, отколкото обществени теми. Те търсят личен контакт, харесват статусите ни, т.е. статусите на потенциалната жертва и пускат съдържание със сходни интереси, навлизат в личното пространство на човек и се опитват да изградят лична връзка. Възможно е да поискат лични интимни снимки от жертвата си, които след това да използват за изнудване“.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с  гл. ас. д-р Силвия Петрова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37