Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Парадокс: По-добра реколта – по-висока цена на хляба

Тазгодишната зърнена реколта като количество, се очаква да се доближи до реколта 2019 г., когато добивите стигнаха своя пик с над 6 милиона тона пшеница. Качеството, особено на меките сортове хлебопекарна пшеница, се очаква да бъде изключително добро, защото се оказва, че дъждовете през април и май, са свършили своята благодатна работа.

„Рано е да се коментира като цяло реколтата, защото предстои усилената жътва, а и старата българска поговорка гласи, че „реколтата е тази, която е влезнала в хамбарите“, останалото е само прогноза“ – коментира за Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Тя е оптимист, че все пак, стопаните ще приберат качествено и вкусно зърно.

Марияна Кукушева

По отношение цената на зърното, експертът подчерта, че тя се определя от търсенето и предлагането в световен план и в Черноморския басейн, в който се намираме.

„Тази година, сделките „на зелено“ са със 60 до 80 лева по-високи за тон пшеница, спрямо миналата година по същото време. COVID пандемията, в световен план освободи много средства, които се насочиха в хлебопроизводството, което има бърза ликвидност и голяма печалба. Освен това, търсенето на пшеница в световен план изпреварва предлагането. Трябва да се имат предвид и митата, които наложиха големите държави като Русия и Украйна, за износ на зърно. Тоест, всички тези факти, както и много други показват, че цената на пшеницата, трайно ще бъде по-висока“ – уточни Марияна Кукушева. Според нея, това означава, че няма как и цената на хляба да остане в същите граници.

Към причините за това, тя прибавя и увеличената цена на електрическата енергия за производството със 100%, цената на газа, която се увеличава със 75 – 82%, в зависимост от договарянето. По-висока е и цената на транспорта, заради поскъпването на дизела, Тол таксите – всичко това показва динамиката в цената на хляба. Не на последно място, е и цената на човешкия труд, която се заплаща по най-високите стандарти.


„Към всичко това, като прибавим и прогнозата на ФАО за трайно покачване в световен план на цените на храните, разбирате, че в момента да твърдим запазване цената на насъщния, няма как това да се случи. Но в същото време, ние имаме един основен пазарен механизъм, който регулира цената на пазара и това е „дивата конкуренция“ между всеки бизнес оператор. В тази конкуренция, всъщност, е и качеството и здравословността на хляба. Така, че това е посоката, в която ще се движи неговата цена“ – коментира още Марияна Кукушева.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Марияна Кукушева:

Тя уточни, че хлебопроизводството не попада сред бенефициентите, които могат да се възползват от  мерките, които да намалят щетите от ковид пандемията. От една страна, хлябът е сред стоките, чието потребление не е намаляло по време на извънредното положение, напротив. От друга страна, много фирми не са издържали на кризата и се е наложило да прекратят своята работа. Повечето фалирали фирми са предлагали печива и закуски, или са били в “свия сектор“.

Марияна Кукушева коментира и един любопитен факт, за който почти никой не говори.

„Светът, Европа, а и ние, се намираме в „стакфлация“. Това означава – висока безработица, високи цени и ниско потребление. Очаквам, когато се сформира новата законодателна власт на България, отговорните институции да направят заедно с нас – бизнеса, такъв план за излизане от кризата, така че, времето на „стакфлацията“ да бъде намалено до минимум“ – допълни председателят на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пукльовците - екосъстезание с мисия

Започна турнето с екоигри в 7 града в страната, сред които Перник, Кюстендил и Петрич. Състезанията се  организират от платформата „Пукльовците“, която цели да стимулира директното общуване и взаимоотношения между децата. И това не къде да е, а в училища среда – там, където започва тяхното истинско социализиране. Това сподели в ефира на Радио..

публикувано на 26.02.25 в 14:50

НЕ на тормоза в училище! – „Денят на розовата фланелка“

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като  „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училищетo . За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис..

публикувано на 26.02.25 в 11:33

Айше Емин събра в книга кулинарните съкровища на Родопите

Айше Емин от гърменското село Рибново събра в книга кулинарните съкровища на Родопите. Изданието съдържа 36 рецепти на традиционни и обичани ястия като салати, супи, печива, десерти. „Тази книга е изцяло в мой стил – рецептите са лесни за приготвяне, с достъпни продукти и пълни с любов. Вложих много старание, защото знам, че моите читатели заслужават..

публикувано на 26.02.25 в 11:24

Ученици от Благоевград: Отворете сърцата си!

В седмицата на Прошки сме. Предстои и един от най-светлите християнски празници – Великден. Празниците са времето, в което се събираме с близките си традиционно на богата отрупана трапеза. Има обаче и хора, които нямат близки. Има хора, за които няма отрупана маса с различни блюда. За да направят точно тези хора щастливи и за да успеят поне малко..

публикувано на 25.02.25 в 15:00

Столични лекари преглеждат безплатно деца в Петрич

Детски лекари  от специалностите УНГ, ортопедия и травматология, урология, хирургия, кардиология, неврология, ендокринология, дерматология, обща медицина, образна диагностика, гастроентерология и офталмология ще преглеждат безплатно деца в Петрич. Инициативата е част от Програма „Детско здраве“, в която участват водещи специалисти от болница..

публикувано на 25.02.25 в 14:50

Малки журналисти на гости на Радио Благоевград

Кати, Мити, Петя, Калина и Никол, малките журналисти от школата по журналистика и медийно отразяване към Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград бяха гости в предаването „Неделя у дома“, където разказаха какво е за тях журналистиката. „Мен ме влече телевизията, защото искам да ме видят всички. Целият свят“, сподели..

публикувано на 24.02.25 в 14:56

Музейна работилница „Баба Марта“ отваря врати в Петрич

Музейна работилница, посветена на Баба Марта, отваря врати от 24 до 27 февруари в красивата сграда на Историческия музей в Петрич. Инициативата се провежда за втора поредна година, очаква се интересът към нея да бъде още по-голям от миналогодишния, тъй като заложените дейности в работилницата ще бъдат надградени. „Ще посрещнем дечицата с..

публикувано на 24.02.25 в 10:23