Хлебопроизводители от Югозападна България изпълниха заканата си и повишиха цената на хляба и тестените изделия средно с около 10 ст. Така, разфасовката от 0.700 гр., вече струва около 1.40 до 1.50 лв.
Според дългогодишния хлебопроизводител от Благоевград Димитър Бакалов, основната причина за поскъпването на насъщния е увеличената цена на тока и горивата.
„Не само аз, а и всички производители увеличават цената на хляба и ще продължат да я увеличават занапред. Причините за увеличението са едни – вдигна се цената на брашното, на олиото, вдига се всичко, най-много се вдига цената на тока. Това е основната причина за увеличението и ако не се спре увеличението на тока, ще продължим и ние да вдигаме. Ние сме най-малките, които можем да вдигаме, всичко зависи от големите. Мелниците също са на ток, вече няма мелници на вода и камъни, за да сме независими, така че, всичко това вдига цената нагоре“ – коментира за Радио Благоевград хлебопроизводителят Димитър Бакалов.
Към причините за поскъпването на хляба той прибави и увеличението цената на брашното. Все още се работи с пшеница от миналата година, тазгодишната пшеница още не е влязла в мелниците. Очаква се цената на новата пшеница също да бъде увеличена, въпреки добрата реколта тази година.
„Добрата зърнена реколта не оказва влияние върху формирането цената на брашното и съответно на хляба. Защото почти всичко се изнася. България произвежда пшеница, но за изхранването на хората ни трябват около милион и 800 хиляди до 2 милиона тона. 2 милиона тона и половина отиват в животновъдството, другото се изнася. Така че колко ще бъде производството на пшеницата нас не ни касае, касае само големите производители“ – уточни още хлебопроизводителят.
Друг фактор за оскъпяването на хляба е повишаването на заплатите на хората, заети в хлебопроизводството. Ако не бъдат повишени заплатите и пенсиите, всичко, което е увеличено, ще бъде изядено от инфлацията, смята още Димитър Бакалов.
„С около 10 ст. вдигнахме цената на хляба сега, но следващите месеци това увеличение ще продължи. Всичко се увеличава, няма как ние да не вдигаме цените, нали трябва да оцеляваме и ние. В пъти намалих производството – няма студенти, няма хора, няма живот в този град. Имах 17 работници, сега имам трима. Ако така продължат нещата, никой не е застрахован от фалити и затваряне на обектите. От 30 години съм в този бизнес, през какви ли не кризи съм минал и сега да кажа, че ще фалирам – няма логика в това. Но, ако се наложи да преориентирам бизнеса, ще го направя“ – коментира още Димитър Бакалов.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Бакалов:
Членството на България в Шенген ще има значително отражение върху туризма и бизнеса, като се очаква облекчаване на граничния режим и засилване на трансграничните връзки с Гърция и други съседни държави. Това коментираха в предаването „Събуди деня“ по Радио Благоевград туроператорът Здравка Чимева и адвокат Борис Харизанов, член на Българо-гръцката..
Младежи от Югозападна България ще имат възможност да разгледат света „наопаки“ по време на работилницата „Наопаки: Светът през различни гледни точки“, чието първо издание ще бъде на 4 януари 2025 г. в Перник. Инициативата е организирана от Международния младежки център в града, като идеята е работилницата да се проведе и в Дупница, Благоевград и Гоце..
От отколешни времена, на 1 и 2 януари в петричкото село Ключ, кукери гонят злите сили обикаляйки къщите на местните хора, наричайки им здраве и берекет. През последните три-четири години обаче, се е утвърдила традицията това да се случва на 2 януари. „Защо на 2-ри, а не на 1 януари? Ами защото, след посрещането на Новата година хората са..
„Синини“ на Шанел Еркин е опит за създаване на любовен пантеон от ежедневното.“ – това пише Георги Гаврилов за дебютната книга на Шанел Еркин. Предлагаме ви да чуете разговора на Валентин Дишев с Шанел Еркин за тази книга: Шанел Еркин е родена във Варна. Учи оперно и класическо пеене. Още от десетгодишна изнася образователни..
"Винаги оптимист. Никога нито за миг не съм преставал да вярвам в тази идея" - с тези думи на Георги Гаврилов завърши разговорът с него в поредното издание на "Арт сезони". Разговор за годината на издателствата, по навик определяни като "малки", но редовно наместващи се сред "големите", когато става дума за отличени от журита и аудитория техни книги...
В края на 2024 всеки си прави равносметка за това, какви бяха неговите 366 дни от изминалата година. Как да изпратим своята година с всичко хубаво и негативно в нея, но с удовлетвореност, а не с отчаяние и горчивина? Как да ценим малките неща в живота, които ни правят щастливи, а може би не си даваме сметка за това? Как да провокираме късмета си..
2024 година е новата най-топла година в историята и първата, през която повишението на средната температура на Земята е над 1.5 °C , което е над определената граница от Парижкото споразумение за климата - сочат данните на службата по изменение на климата по програмата „Коперник“ (C3S). За Радио Благоевград ги съобщи Николай Петков от..