Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Съединението в Благоевград

10
Снимка: Елеонора Тахова

136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се отбелязва с поредица прояви в цялата страна. 

В Благоевград от 10:30 часа, на пл. „Георги Измирлиев“, пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България, се проведе ритуал по полагане на цветя. На церемонията присъстваха представители на местната власт, културни институции, политически партии, граждани. 

“Съединението е първата стъпка към осъществяването на българския национален идеал“, каза за Радио Благоевград директорът на РИМ   Благоевград д-р Кирил Алексиев.

Благоевград посрещна празника и с нови знамена. Специално сформирана комисия е направила оглед на флаговете, разположени на ключови места в областния център и е набелязала точките, където е необходимо те да бъдат сменени. 

Празничното настроение в Благоевград продължава. В 11.30 в РИМ – Благоевград предстои да бъде открита изложба „100 години освобождение на Добруджа“.

В 19:30 часа, в Летния театър в квартал „Вароша“, музикален моноспектакъл „Завръщане“ ще представи певецът Тодор Трайчев – половинката от популярния преди години дует Мариана и Тодор Трайчеви. Той е обещал много песни, настроение и обич за и към публиката на Благоевград – градът, от който започва пътят му към голямата сцена. Входът за концерта е свободен. 

На 6 септември 1885 г. в Пловдив е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Това е не само най-мощната и категорична заявка за участието на българите в политическия живот на тогавашна Европа, но и първият акт след Освобождението, при който в една кауза се обединява цялата българска нация – от селяните, свещениците и учителите, през военните, до правителството и княза. Преди 136 години българите показват готовност за саможертва и решителност, мъдрост и дипломатичност, и ни дават най-ценната поука, че обединени сме по-силни. 

Видео от събитието можете да видите тук.

Директорът на Регионалния исторически музей в Благоевград д-р Кирил Алексиев за Съединението - видео.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Петрич представиха факти за живота на цар Самуил

Неизвестни факти от живота на Цар Самуил и  българската държава от ранното Средновековие бяха представени  на международна научна конференция в Историческия музей на град Петрич.  Научният форум се провежда под патронажа на Президента Румен Радев  и е по повод  хиляда и десетата годишнина от смъртта на великия български цар. Учени от Германия, Русия,..

публикувано на 06.10.24 в 12:37

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма в района на Перник е получен днес в РИОСВ - София, съобщават от екоинспекцията. На място незабавно е изпратен екип, изискано е и съдействие от Изпълнителната агенция по околна среда за извършването на полеви измервания и вземането на водни проби за физико- химичен анализ.  Сигналът е бил за кафяви води на..

публикувано на 06.10.24 в 12:30

Научна конференция, посветена на Самуилова България, ще се проведе в Петрич

Научна конференция, посветена на годишнина от смъртта на цар Самуил ще се проведе в Петрич. Конференцията е част от събитията, с които България ще отбележи 1010 години от гибелта на българския цар Самуил. "1010 години от смъртта на цар Самуил. Самуилова България: история и култура.“ е темата на научната конференция, която ще събере учени от страната и..

публикувано на 06.10.24 в 09:02

Туристически поход "По стъпките на Самуиловите войни" организират днес

Националният туристически поход „По стъпките на Самуиловите войни“ е част от събитията за отбелязване на 1010 –годишнината от смъртта на цар Самуил. Походът ще се проведе тази неделя. Организатор е сдружението „Млад планинар“. Община Петрич създава организация за превоз на  ученици и учители до НПМ „Самуилова крепост“, където е сборният пункт за..

публикувано на 06.10.24 в 08:18

Облачно време

Днес  ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. Ще духа слаб и умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 12° и 17 градуса. Максималните температури ще са между 16° и 21°, малко по – високи в югоизточните райони до 24°-25° градуса...

публикувано на 06.10.24 в 07:44

С богата програма Благоевград отбеляза 112 г. от Освобождението на Горна Джумая от османско робство

С панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско робство и полагане на цветя пред паметните знаци на майор Иван Павлович Орлински, Спас Георгиев, Хаджи Коте Чорбаджигошев и мемориала на Делчевия род, намиращи се в двора на храм „Въведение Богородично“, започна отбелязването на празника на Благоевград. Църковният ритуал бе..

публикувано на 05.10.24 в 19:29

Общински съвет Благоевград присъди званието ,,Почетен гражданин” на Благоевград

  На тържествена сесия Общински съвет Благоевград присъди званието ,,Почетен гражданин” на Благоевград  (посмъртно) на художника Стойне Шаламанов,  на Димитър Атанасов Динев – композитор, диригент, ръководител и активен деец на култура в Благоевград и областта.Заслужил гражданин на Благоевград“ получава актрисата от ДТ ,,Никола Вапцаров” –..

публикувано на 05.10.24 в 18:35