Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Джобкова: „Пчеларството е страст“

Семейство Джобкови от село Коларово се занимават от няколко години с пчеларство. Стартират с четири кошера, а днес техният брой е сто. Те решават да се занимават с отглеждането на пчели с основната идея, че искат да имат вкъщи качествен мед. Пчеларството обаче ги увлича и започват да увеличават своята продукция с всеки изминал ден. Кошерите им са разположени на територията на ПП „Беласица“.

Медът, който произвеждат, не е масовият мед, който всеки може да открие в магазина. Бутиковият кестенов мед, който пчелните семейства в този регион създават, е по-трудно достъпен и откриваем на пазара. Гергана Джобкова го описва като мед с по-различен вкус и полезно влияние върху организма: 

„Този мед като цяло има ниска киселинност, която не дразни стомаха. Затова го препоръчват при много стомашни проблеми. Другото, което е специфично – това е мед, който има огромно антибактериално и антимикробно действие, което е по-силно от това на останалите. Също така го препоръчват дори за открити рани. Дават го полезен за кръвоносните съдове, тъй като помага за регенерацията на белите кръвни телца. Полезен е и за сърцето. Всеки мед е полезен, няма лош мед, стига да е качествен. Ние си харесваме кестеновия мед, тъй като има свойства, които другите медове нямат.“ – разказа Гергана Джобкова.

Освен мед, семейство Джобкови извличат и други ползи от пчелите, като восък, клеева тинктура, прополис и прашец. Те също така произвеждат свещи и разработват козметика. В близко време ще започнат да работят в насока апитерапия с кошерен въздух. Според тях тя още не е известна в страната, въпреки полезните ѝ свойства и лесното ѝ осъществяване:

„Къщичката за дишане представлява обикновена малка дървена къщичка,  в която се вграждат три или шест кошера, което зависи от структурата на къщичката. Отгоре, вместо капаци, се слага мрежа. Самият обогатен  въздух, който се получава от вентилирането на меда и пърхането на пчелите, влиза в къщичката и това е полезно да се вдишва. В чужбина вече го правят масово. Съвсем наскоро колега, който е добър пчелар, направи такава къщичка в България. Младите хора, които са насочени към това здравословно хоби, вече са го видели и искат да го правят и тук. Въпреки това, все още е малко известно. Обикновеният човек вижда меда от пчелите, много рядко вижда всички неща, които пчелите ни дават“. – допълни Джобкова.

Тя сподели още, че хората в региона са свикнали с кестеновия мед и определи пчеларството като своя страст. Пчелите ѝ носят спокойствие. Гергана Джобкова се надява това нейно хоби в един момент да прерасне в успешен бизнес. 

Чуйте разговора:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24

Екскурзоводи настояват за туристическа полиция

По данни на Министерството на туризма сертифицираните екскурзоводи в България са около 1600.  „ Професията на екскурзовода е една изключително трудна професия. Отстрани може да изглежда лесно, но човек трябва да притежава много качества да има богата култура – задълбочени знания в историята, да познава географията. И не само “, каза Николай..

публикувано на 21.06.24 в 14:08