Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гоце Делчев стартира проект за изграждане на социални жилища

Снимка: Георги Нейков, БНР

В Гоце Делчев беше дадено начало на проект „Реконструкция на съществуваща сграда за изграждане на социални жилища в град Гоце Делчев“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 година. След представянето на съответните дейности бе направена „Първа копка“ на обекта от кмета на общината Владимир Москов и председателят на Общинския съвет Димитър Балтаджиев. 

Проектът предвижда изграждане на 30 самостоятелни социални жилища чрез реконструкция на едно от зданията на бившата казарма в града, общинска сграда, която не се използва вече 20 години. Направено е подробно обследване на сградата, проверена е нейната устойчивост, налице са всички необходими характеристики. Впоследствие ще бъде благоустроено и дворното пространство, ще се осигурят паркоместа, ще се направи необходимото за хората с увреждания. 
„Предвиждаме за 2-3 години всичко да бъде благоустроено. С това ще се заеме Общината“, каза по време на обсъждането кметът Владимир Москов. Жилищата ще се предоставят на наемателите обзаведени. В реконструираната сграда могат да се настанят 73-ма обитатели. Желаещите ще бъдат картотекирани, след което комисия, в която ще влизат специалисти от социалните служби, ще разгледа документите им и ще прецени кои от кандидатите са най-нуждаещи се. Одобрените наематели ще подпишат договор за ползване на жилищата, в който ще са разписани техните права и задължения. Наемите ще бъдат по-ниски от пазарните. Освен наема, всяко домакинство ще заплаща цената на тока и водата, които е изразходило. А общината ще поеме текущите разходи по поддръжка на сградата. Един наемател може да ползва социалното жилище за срок до 3 години. През това време той ще има възможност да ползва програмите за заетост или да се преквалифицира, да си намери работа, така че да се стабилизира финансово. Ако откаже да се възползва от тези възможности или децата му не посещават училище, той трябва да освободи жилището.

В звуковия файл чуйте интервюто на Елеонора Тахова с кмета на Гоце Делчев Владимир Москов...


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Петрич празнува свободата си

Петрич празнува днес свободата си. Цветя и венци бяха положени на паметника на освободителя на Петрич - кап. Никола Парапанов. Вълнуваща музикално-поетична композиция „Свободата – мечтание, отдаденост, жертва“, подготвена и представена от ученици на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, засили чувството родова принадлежност и гордост. Поздравителни..

публикувано на 28.10.24 в 15:10

С научен форум ще бъде отбелязан Световният ден на философията в ЮЗУ

По повод Световния ден на философията Философският факултет на Югозападния университет и Регионалното управление на образованието в Благоевград организират научен форум. Той ще се проведе на 21 ноември 2024 година от 10 часа в зала 1207, Учебен корпус № 1 на Югозападния университет. С доклади и изследователски резултати ще участват преподаватели и..

публикувано на 28.10.24 в 12:34

Кандидат от ГЕРБ-СДС е рекордьор по преференции в област Перник

Христина Георгиева от ГЕРБ - СДС отново е рекордьор по преференции в област Перник, а опитът на местните структури на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да пренаредят листата и така да отнемат шанса на Бойко Рашков за парламента за малко не се увенча с успех. С 2452 преференции Христина Георгиева от ГЕРБ- СДС е сигурен депутат, заедно с..

публикувано на 28.10.24 в 10:46

ГЕРБ-СДС с убедителна победа на изборите в Перник

ГЕРБ-СДС е с нова убедителна победа в Перник на проведените предсрочни парламентарни избори. Второто място, както и на предходните избори е за „Възраждане”, а „ПП- ДБ” остават трети. Това сочат окончателните данни от гласуването вчера. 39.26 % е резултатът на победителите от ГЕРБ- СДС на проведените вчера предсрочни парламентарни избори в Перник. За..

публикувано на 28.10.24 в 10:39
Делян Пеевски

Партията на Делян Пеевски втора политическа сила в област Благоевград

По-висока избирателна активност от предишните предсрочни парламентарни избори отбеляза област Благоевград. До урните вчера са отишли малко над 40 на сто от имащите право на глас.  Най-много от тях са подкрепили ГЕРБ - СДС -  30%.   Второто място е за ДПС - Ново начало с около 21 на сто. Трети, с голяма разлика от първия и втория в областта са..

публикувано на 28.10.24 в 10:18

Ансамбъл „Пирин“ отбеляза 70 години от основаването си

С впечатляващ концерт-спектакъл световноизвестният Ансамбъл „Пирин“ отбеляза 70 години от основаването си. В препълнена зала 1 на НДК творците от емблемата на Пирински край за пореден път разкриха красотата на българския фолклор с умело съчетание на музика и танц. Над 3000 души успяха да се докоснат до българските традиции, родна идентичност и..

публикувано на 28.10.24 в 10:13

В Благоевград: Всеки втори протокол - с грешка

Над 50% са сгрешените протоколи в област Благоевград. На финалната права е предаването на изборните книжа в Благоевградска област. Последни в зала „22 септември“ предават материалите общините Симитли и Гърмен. Председателят на РИК Мартин Бусаров  обобщи предаването на протоколите като спокойно, без напрежение и при много добра..

публикувано на 28.10.24 в 09:11