Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Рашков: Успяхме да намалим криминалния вот

2
Снимка: Елеонора Тропанкова

"С всеки следващ избор ние трябва да доказваме като държава, че изкореняваме това уродливо явление от живота в нашата страна - купуването и продаването на гласове", каза след работна среща в ОД на МВР-Благоевград служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който обаче критикува работата на Прокуратурата.

"На 11 юли, когато бяха предходните избори, аз изнесох факт за противодействие на Прокуратурата, по отношение на случаите, в които се провеждаха полицейски разследвания. Имаше такъв случай в Пловдив, където служителите успяха да установят както този, който беше изготвил списък на лица, на които да плаща за това те да гласуват за определена партия, също така на лицата, на които вече беше платено и които лица бяха разпитани в хода на полицейското разследване пред съдия и потвърдиха всички тези факти. Но Прокуратурата и до настоящия момент не желае да финализира това разследване, така че някой, който е виновен, да бъде изправен на съд. Сега един близък на този същия, който организираше тогава купуването и продаването на гласове, е в листата на ГЕРБ. Може би е случайно това, на 22 място в Пловдив", допълни Рашков. Той бе категоричен,че няма да допуснат човек да влияе на друг човек в личния избор кого да подкрепи на предстоящите избори. 

"Преди седмица имаме случай от Кърджалийско, където нашите служители задържаха под стража лице, което дори е заплашвало друг гражданин, че ако не гласува за ДПС, няма да получи дърва за огрев за този отоплителен сезон. Този човек беше задържан под стража, след което, странно как е научил, но се е появил кметът на населеното място, който е започнал да изисква този човек да бъде освободен. Ние няма да се съобразим с подобно поведение на политиците, колкото и някои да се опитват да отправят упреци, абсолютно неоснователни, срещу МВР, причината за което е ясна. Ние през периода до 11 юли успяхме да свалим криминалния вот до поносими размери", каза още Рашков.

Бойко Рашков не пожела да коментира изявления на Бойко Борисов, като ги определи като "просташки" и "хулигански".

"Не искайте да коментирам един човек, който е изгубил властта, който е провален политик и излага ежедневно държавата пред световните лидери. Той не трябва да се връща на власт, защото е вреден за държавата", категоричен бе служебният министър на вътрешните работи.

На въпрос защо Делян Пеевски е бил извикан в ДАНС Бойко Рашков отговори, че "не само Делян Пеевски трябва да бъде питан дали има или няма офшорни сметки, имущества и т.н. Има магистрати и политици от централно и местно ниво, които имат имоти в наша южна съседка, където или са на тяхно, или са на друго име, но такива имоти не са декларирани". 

Той определи като "странно" и връщането на Делян Пеевски като кандидат за депутат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Петрич празнува свободата си

Петрич празнува днес свободата си. Цветя и венци бяха положени на паметника на освободителя на Петрич - кап. Никола Парапанов. Вълнуваща музикално-поетична композиция „Свободата – мечтание, отдаденост, жертва“, подготвена и представена от ученици на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, засили чувството родова принадлежност и гордост. Поздравителни..

публикувано на 28.10.24 в 15:10

С научен форум ще бъде отбелязан Световният ден на философията в ЮЗУ

По повод Световния ден на философията Философският факултет на Югозападния университет и Регионалното управление на образованието в Благоевград организират научен форум. Той ще се проведе на 21 ноември 2024 година от 10 часа в зала 1207, Учебен корпус № 1 на Югозападния университет. С доклади и изследователски резултати ще участват преподаватели и..

публикувано на 28.10.24 в 12:34

Кандидат от ГЕРБ-СДС е рекордьор по преференции в област Перник

Христина Георгиева от ГЕРБ - СДС отново е рекордьор по преференции в област Перник, а опитът на местните структури на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да пренаредят листата и така да отнемат шанса на Бойко Рашков за парламента за малко не се увенча с успех. С 2452 преференции Христина Георгиева от ГЕРБ- СДС е сигурен депутат, заедно с..

публикувано на 28.10.24 в 10:46

ГЕРБ-СДС с убедителна победа на изборите в Перник

ГЕРБ-СДС е с нова убедителна победа в Перник на проведените предсрочни парламентарни избори. Второто място, както и на предходните избори е за „Възраждане”, а „ПП- ДБ” остават трети. Това сочат окончателните данни от гласуването вчера. 39.26 % е резултатът на победителите от ГЕРБ- СДС на проведените вчера предсрочни парламентарни избори в Перник. За..

публикувано на 28.10.24 в 10:39
Делян Пеевски

Партията на Делян Пеевски втора политическа сила в област Благоевград

По-висока избирателна активност от предишните предсрочни парламентарни избори отбеляза област Благоевград. До урните вчера са отишли малко над 40 на сто от имащите право на глас.  Най-много от тях са подкрепили ГЕРБ - СДС -  30%.   Второто място е за ДПС - Ново начало с около 21 на сто. Трети, с голяма разлика от първия и втория в областта са..

публикувано на 28.10.24 в 10:18

Ансамбъл „Пирин“ отбеляза 70 години от основаването си

С впечатляващ концерт-спектакъл световноизвестният Ансамбъл „Пирин“ отбеляза 70 години от основаването си. В препълнена зала 1 на НДК творците от емблемата на Пирински край за пореден път разкриха красотата на българския фолклор с умело съчетание на музика и танц. Над 3000 души успяха да се докоснат до българските традиции, родна идентичност и..

публикувано на 28.10.24 в 10:13

В Благоевград: Всеки втори протокол - с грешка

Над 50% са сгрешените протоколи в област Благоевград. На финалната права е предаването на изборните книжа в Благоевградска област. Последни в зала „22 септември“ предават материалите общините Симитли и Гърмен. Председателят на РИК Мартин Бусаров  обобщи предаването на протоколите като спокойно, без напрежение и при много добра..

публикувано на 28.10.24 в 09:11