Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Благоевград вече не е най-скъпият град в България

„След запазване на цените на храните в края на септември и началото на октомври, в края на миналия и началото на новия месец се наблюдава отново възходяща тенденция. Това е доста плавно поскъпване, в сравнение с пазара на услугите и  особено, в пазара на енергийните ресурси“ – съобщи за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).

При доматите има повишение на цената с над 11%, спрямо 2020 г., при краставиците има понижение със 7% за същия период. Поскъпнали са също –  зеленият пипер с 15%, картофите с над 28%, зелето с 50% и морковите с 48%, спрямо 2020 година.

При плодовете – ябълките са поевтинели с 12 %, спрямо 2020 годината, а бананите със 7 %. Портокалите и лимоните са почти на същите равнища, спрямо миналата година.

При основните хранителните продукти – при сирената и кашкавалите има повишение на цените с над 10%, спрямо същия период на миналата година. Яйцата са поскъпнали с 22%, олиото – с около 33%, брашното с 11%, захарта с 12%, което е следствие на световната тенденция. Същото се отнася и за маслото, което е поскъпнало с около 5%, спрямо нивата от миналата година. С 18% е по-висока цената на пилешкото месо, спрямо 2020 година, свинското месо е поевтиняло с 3%.

„Като цяло динамиката, която се наблюдава при хранителните продукти, е почти незначителна, в сравнение със сферата на услугите. Много мощната конкурентна среда води до сблъсък, до задържане и непроявяване на резки темпове на движение на цените. Аз си бих пожелал и другите пазари, като пазара на енергийните ресурси например, да е в същото конкурентно ниво, както е пазарът на храни. Тогава, може би, нямаше да наблюдаваме тази цени на тока и газа“ – коментира още Владимир Иванов.

Владимир Иванов съобщи още, че Благоевград вече не е най-скъпият град в България.

„Ако проследим цената на захарта – в Благоевград тя е на нива от 1.45 лв., във Варна е 1.50 лв. Така погледната класацията показва, че в момента има градове като Варна и Бургас, които водят класацията, но разликите са много малки. За мен буди интерес фактът, че фасулът в Благоевград продължава да бъде най-скъп. Бяхте шампиони в цената на ориза, сега сте доста по-добре. Брашното продължава да е скъпо в Благоевград. При сирената и кашкавалите също държите по-ниски цени, в сравнение с други градове. Засега, Благоевград се оформя като град в „златната среда“ – съобщи още председателят на ДКСБТ.

Според Владимир Иванов, цената на олиото продължава да държи цена около 3.20 лв. за литър на едро, но на тази цена може да се намери олио и на дребно в някой от по-големите градове. По отношение цената на олиото, в близко бъдеще не може да се прогнозира с точност какво ще се случи, заради цената не тока, който е основен ресурс при производството на олио. Очакванията са нивата да вървят надолу, защото реколтата от слънчоглед е добра, е търсенето намалява.

„Ако настъпи равновесие в пазара на енергийните ресурси, няма да има драстични промени в цените на храните, ще има плавни движения“ – прогнозира още Владимир Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пукльовците - екосъстезание с мисия

Започна турнето с екоигри в 7 града в страната, сред които Перник, Кюстендил и Петрич. Състезанията се  организират от платформата „Пукльовците“, която цели да стимулира директното общуване и взаимоотношения между децата. И това не къде да е, а в училища среда – там, където започва тяхното истинско социализиране. Това сподели в ефира на Радио..

публикувано на 26.02.25 в 14:50

НЕ на тормоза в училище! – „Денят на розовата фланелка“

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като  „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училищетo . За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис..

публикувано на 26.02.25 в 11:33

Айше Емин събра в книга кулинарните съкровища на Родопите

Айше Емин от гърменското село Рибново събра в книга кулинарните съкровища на Родопите. Изданието съдържа 36 рецепти на традиционни и обичани ястия като салати, супи, печива, десерти. „Тази книга е изцяло в мой стил – рецептите са лесни за приготвяне, с достъпни продукти и пълни с любов. Вложих много старание, защото знам, че моите читатели заслужават..

публикувано на 26.02.25 в 11:24

Ученици от Благоевград: Отворете сърцата си!

В седмицата на Прошки сме. Предстои и един от най-светлите християнски празници – Великден. Празниците са времето, в което се събираме с близките си традиционно на богата отрупана трапеза. Има обаче и хора, които нямат близки. Има хора, за които няма отрупана маса с различни блюда. За да направят точно тези хора щастливи и за да успеят поне малко..

публикувано на 25.02.25 в 15:00

Столични лекари преглеждат безплатно деца в Петрич

Детски лекари  от специалностите УНГ, ортопедия и травматология, урология, хирургия, кардиология, неврология, ендокринология, дерматология, обща медицина, образна диагностика, гастроентерология и офталмология ще преглеждат безплатно деца в Петрич. Инициативата е част от Програма „Детско здраве“, в която участват водещи специалисти от болница..

публикувано на 25.02.25 в 14:50

Малки журналисти на гости на Радио Благоевград

Кати, Мити, Петя, Калина и Никол, малките журналисти от школата по журналистика и медийно отразяване към Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград бяха гости в предаването „Неделя у дома“, където разказаха какво е за тях журналистиката. „Мен ме влече телевизията, защото искам да ме видят всички. Целият свят“, сподели..

публикувано на 24.02.25 в 14:56

Музейна работилница „Баба Марта“ отваря врати в Петрич

Музейна работилница, посветена на Баба Марта, отваря врати от 24 до 27 февруари в красивата сграда на Историческия музей в Петрич. Инициативата се провежда за втора поредна година, очаква се интересът към нея да бъде още по-голям от миналогодишния, тъй като заложените дейности в работилницата ще бъдат надградени. „Ще посрещнем дечицата с..

публикувано на 24.02.25 в 10:23