Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редовно заседание на ОбС – Банско

Днес (17 декември) в 9.30 ч  в  Банско се провежда редовно заседание на общинския съвет. В дневния ред са включени за разглеждане 40 точки. Предстои да бъде разгледана Годишна програма за развитие на читалищната дейност в Община Банско за 2022г., както и утвърждаване на списък с ученици от Община Банско, изявени в областта на науката, изкуството и спорта, предложени за стимулиране съгласно Общинска програма „Децата на Банско“.
На последното за годината заседание съветниците в Банско ще разгледат и предложение за издаване на заповед на кмета на общината Иван Кадев за делегиране на права на Директорите на общинските училища за управление, стопанисване и отдаване под наем, с цел реализиране на собствени приходи от имотите и вещите – общинска собственост, предоставени им за ползване и стопанисване.
В началото на седмицата общинският съветник от Добринище Иван Сакарев публикува в профила си в социалната мрежа официално становище по едно от предложенията за днешната сесия –  доклад за  зониране на Добринище съгласно ЗМДТ. Иван Сакарев, който е и екс кандидат за кмет на Добринище се обяви  против, тъй като това по думите му ще доведе  до промяна на данъците за част от жителите на града.
Кметът на Добринище Петър Галчев бе категоричен, че е настъпило време нещата да се урегулират, и тъй като Добринище се развива, като туристически център растат и разходите за сметоизвозване, снегопочистване, поддържане и др., което е обвързано и с повече разход на ресурси. Ето защо предложението е да се премахнат досегашните две зони и се въведе единна зона за всички жители на града, да няма като досега първа и втора зона и съответно едните да заплащат по-високи ставки за местни данъци.  Предстоят дебати на заседанието днес, окончателното решение ще вземат общинските съветници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

112 години от Освобождението на град Гоце Делчев

Община Гоце Делчев ще отбележи с празнична програма 112-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство.  Програмата ще започне на 14 октомври /понеделник/ с откриване на изложбата “Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия”. Изложбата ще бъде в Общинския исторически музей, а откриването е в 17.30 часа...

публикувано на 09.10.24 в 15:14

Приемат се заявления за празничния базар по случай Деня на Перник

От днес се приемат заявления за празничния базар на открито в Перник по случай Деня на града – 19 октомври, съобщават от общината. Масите на търговците ще бъдат разположени на кестеновата алея в градския парк и на алеята между Синдикалния дом и река Струма. Разрешените за продажба стоки са детски играчки, сувенири, масова бижутерия, захарни и тестени..

публикувано на 09.10.24 в 14:07

Оранжерия за краставици гори край Благоевград

Пожар гори в ораженрия за краставици, собственост на съпруга на зам-кмета на община Благоевград Боряна Шалявска.  Оранжерията се намира в близост до Бирената борса в града.  Два екипа на противопожарната служба в Благоевград са на място и гасят огъня.  Частично е изгоряла дървена постройка и земеделска техника. Очевидец на пожара разказа за Радио..

публикувано на 09.10.24 в 13:14

Задържаха перничанин за продажба на дрога

32-годишен перничанин е задържан в момент на продажба на дрога. Преди ареста му са били задържани и осем души, пазарували от него, съобщават от пресцентъра на ОДМВР в Перник. Дилърът е известен на полицията. Той е осъждан и в момента е в условията на пробация за друго провинение. В полицейското му досие освен за наркотици фигурират данни и за ползване..

публикувано на 09.10.24 в 12:27

Демонстрационно гласуване с машини в 8 общини в Кюстендилско

В Кюстендилска област в 8 общини ще има демонстрации за гласуване с машини за изборите на 27 октомври.  Устройствата ще са на разположение на общинските администрации по график, обявен от РИК. В най-малката община в България -Трекляно, се гласува само с хартиена бюлетина. Демомашини ще има между 12 и 17 октомври в община Бобов дол, а от 12 до 17..

публикувано на 09.10.24 в 11:02

Югозападните общини обединяват сили, за да подобрят услугите към гражданите

На работна среща в Благоевград, проведена по инициатива на Сдружение на Югозападните общини Aswm Bulgaria , кметовете от Югозапада се обединиха около тезата, че е необходимо цялостно преразглеждане на всички процеси в управлението на отпадъците, така че гражданите да получат по-качествена услуга, която да обхваща събирането и транспортирането на..

публикувано на 09.10.24 в 09:58

ЦИК определи правилата за довереното изграждане на изходния код за машините

Централната избирателна комисия определи правилата и условията, по които да се извърши довереното изграждане на изходния код за машините за гласуване на предстоящия парламентарен вот. Генерирането на "изходен код" е задължително условие, за да се гласува с устройства и е разписано в Изборния кодекс. При процедурата право да присъстват имат..

публикувано на 09.10.24 в 09:29