Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С хумор, любов и отношение към храната

14
Снимка: Биляна Славчева

Тънкости в кулинарното изкуство усвоиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Откритият урок се проведе в учебния ресторант към гимназията, който е един от най-професионално оборудваните не само в област Благоевград, но и в цялата страна. Това констатира Мастер шеф Елица Котева, която бе специално поканена за събитието. 
„Тя е страхотен готвач и кулинар, работила е в редица столични ресторанти, водила е и своя кулинарна рубрика в една от националните телевизии. Както тя се представи, не е учила в такова училище, но после животът я е сблъскал с тази професия и е останала в нея. Има огромна любов към професията и нашата идея беше точно такава, след откриването миналата година на нашия Учебен ресторант, който е професионално направен, в него да се провеждат учебните практики и учениците да прилагат това, което учат в реална работна среда“ – съобщи Димитрина Иванов,  директор на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Тя допълни, че подобни срещи, с известни майстори – готвачи, ще продължат и в бъдеще. 
Яйца по Бенедиктински и торта „Шарлота“ бяха ястията, които приготви заедно с част учениците Мастер шеф Елица Котева. Според нея, отношението към храната е едно от най-важните условия, за да се получи вкусно ястие. Но преди всичко, трябва да има баланс между теоретичните знания и практическите умения.
„Те в момента изобщо не осъзнават колко е важна теорията и това се опитвам да им кажа през цялото време. Идеята е, когато се направят грешки в кухнята, а всеки прави такива, да не се скриеш от шефа, а да направиш така, че да не стават грешки. Защото, тази грешка след това коства на мен и на други двама, да направим нещо много бързо, за да няма последствия“ – категорична е Мастер шеф Елица Котева.
Според нея, освен хуморът и любовта, отношението към храната е тайната съставка за вкусното ястие.
„Магията е в усещането, докато пипаш един продукт. Има я и любовта към професията, разбира се, но магията, с която пипаш продукта. Целият процес, от предварителното приготвяне на храната, технологичното време за готвенето и презентирането на храната, там е магията. Да усещаш храната и да имаш отношение към нея. Защото, както са казали старите хора – „няма нищо по-голямо от хляба“ – допълни Шеф Елица Котева.
Учениците, които присъстваха на открития урок по готварство са убедени, че подобни срещи са много полезни. Някой от тях вече са решили да се посветят на тази професия, защото от нея научават различни неща, които са им полезни в живота. 
Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

България е навсякъде, когато си учител с мисия

България е навсякъде, когато има кой да предава любовта към Родината и българския език. Това е благородната мисия за учителите с голямо сърце. Сред тях е Снежина Цветанова- познат глас в радиоефира, журналист,  който от няколко години не само се връща към учителството, но преподава на българчета, живеещи извън нашата страна. Тя..

публикувано на 04.12.24 в 15:00

Домашни решения с отпадъчната пластмаса

В търсене на решения с отпадъчната пластмаса графичният дизайнер Георги Балинов организира мини работилници за собственоръчно рециклиране на пластмаса, превръщайки боклука в полезни предмети. Всичко започва преди няколко години, когато Георги се запознава с движението „Ценна пластмаса“ и разбира, че много други хора по света рециклират..

публикувано на 04.12.24 в 14:41

Езиков приятел за деца мигранти

Езиков приятел за деца мигранти - това е новата инициатива, обединяваща български студенти, които да помагат на деца бежанци да учат български език. Проектът се реализира от екипа на „Мулти култи колектив“ и цели да подаде ръка на мигрантите, които идват да живеят в нашата страна. Това каза за Радио Благоевград председателят на..

публикувано на 04.12.24 в 14:22

"Ела си у дома": Платформа вдъхновява българите в чужбина да се завърнат

Платформата „Ела си у дома“ цели да върне над 1 000 000 българи от чужбина, като им покаже, че в България има възможности и бъдеще. Създателят на инициативата е Ленко Кабаиванов, социален предприемач и творец.  Той подчерта, че проектът е насочен към вдъхновяване чрез личен пример и практическа подкрепа. „Много хора искат да се върнат, но им..

публикувано на 04.12.24 в 10:45

Калоян Ханджийски: Пътят към добросъседство между България и Северна Македония минава през диалог

„Кризата в отношенията между България и Северна Македония може да бъде преодоляна единствено чрез диалог и взаимно уважение“, заяви Калоян Ханджийски в интервю за Радио Благоевград. Ханджийски е член на Клуба за българо-македонско приятелство и разказа за дейността на организацията, която вече две години събира на една маса политици, общественици и..

публикувано на 04.12.24 в 10:08

„Опаковано с любов“ – добрина, стопляща планинарските сърца

Младите планинари от Петрич продължават благотворителната си кампания „Опаковано с любов“. Една от последните им акции бе по повод Деня на християнското семейство, когато те дариха чаши за чай, купички и съдове за хранене на Хижа „Беласица“. Младите природолюбители вярват, че добрината, „опакована с любов“, стига далеч - до планинарските сърца и до..

публикувано на 03.12.24 в 14:36

Щедър вторник срещу черен петък - или за една теорема на доброто!

На 3 декември България се включва в #ЩедриятВторник - движение, което вдъхновява хората по целия свят да променят обществата със силата на щедростта. Да накараш някого да се усмихне, да помогнеш на съсед или непознат, да се застъпиш за кауза, да дариш – всеки има нещо, което може да даде на другите. Идеята за #GivingTuesday (Щедрия вторник) се..

публикувано на 03.12.24 в 11:20