Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С хумор, любов и отношение към храната

14
Снимка: Биляна Славчева

Тънкости в кулинарното изкуство усвоиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Откритият урок се проведе в учебния ресторант към гимназията, който е един от най-професионално оборудваните не само в област Благоевград, но и в цялата страна. Това констатира Мастер шеф Елица Котева, която бе специално поканена за събитието. 
„Тя е страхотен готвач и кулинар, работила е в редица столични ресторанти, водила е и своя кулинарна рубрика в една от националните телевизии. Както тя се представи, не е учила в такова училище, но после животът я е сблъскал с тази професия и е останала в нея. Има огромна любов към професията и нашата идея беше точно такава, след откриването миналата година на нашия Учебен ресторант, който е професионално направен, в него да се провеждат учебните практики и учениците да прилагат това, което учат в реална работна среда“ – съобщи Димитрина Иванов,  директор на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Тя допълни, че подобни срещи, с известни майстори – готвачи, ще продължат и в бъдеще. 
Яйца по Бенедиктински и торта „Шарлота“ бяха ястията, които приготви заедно с част учениците Мастер шеф Елица Котева. Според нея, отношението към храната е едно от най-важните условия, за да се получи вкусно ястие. Но преди всичко, трябва да има баланс между теоретичните знания и практическите умения.
„Те в момента изобщо не осъзнават колко е важна теорията и това се опитвам да им кажа през цялото време. Идеята е, когато се направят грешки в кухнята, а всеки прави такива, да не се скриеш от шефа, а да направиш така, че да не стават грешки. Защото, тази грешка след това коства на мен и на други двама, да направим нещо много бързо, за да няма последствия“ – категорична е Мастер шеф Елица Котева.
Според нея, освен хуморът и любовта, отношението към храната е тайната съставка за вкусното ястие.
„Магията е в усещането, докато пипаш един продукт. Има я и любовта към професията, разбира се, но магията, с която пипаш продукта. Целият процес, от предварителното приготвяне на храната, технологичното време за готвенето и презентирането на храната, там е магията. Да усещаш храната и да имаш отношение към нея. Защото, както са казали старите хора – „няма нищо по-голямо от хляба“ – допълни Шеф Елица Котева.
Учениците, които присъстваха на открития урок по готварство са убедени, че подобни срещи са много полезни. Някой от тях вече са решили да се посветят на тази професия, защото от нея научават различни неща, които са им полезни в живота. 
Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Интерес от дамите при обучение за гасене на пожари в Благоевград

През последните седмици видяхме, че е необходим сериозен човешки ресурс, за да бъдат овладени горските пожари през летните месеци. Затова и в Благоевград се проведе безплатно обучение за доброволци. "По принцип ние правим обучения в доброволните формирования, но за първи път правим за хора, които имат желание да участват в пожари. Голям..

публикувано на 05.08.25 в 14:04

Пчеларите ще получат подпомагане заради по-слабата реколта от мед

Тазгодишната реколта от мед вече е в бурканчетата. Пчеларите обаче съобщават за по-слаби добиви, заради студената пролет и високата смъртност при пчелите. „В крайна сметка има добиви, но броят на изгубените пчелни семейства в страната като цяло беше доста висок и съответно от тези семейства няма добив на пчелен мед. Оцелелите пчелни..

публикувано на 01.08.25 в 11:33

Лицата зад големия пожар в Пирин

Седем дни в района на Пирин на територията на трите общини Кресна, Струмяни, Сандански бушува пожар. Черен дим и пушек обгръщаше планината и сгушените в Пирин села, страх се четеше в очите на всички. Огънят напредваше ежедневно. Доброволци, огнеборци, горски бяха на ръба на силите си, но не се отказваха, това бяха хората на първа линия...

публикувано на 01.08.25 в 09:44

Петричкото село Ключ се готви за традиционния събор на Илинден

На 1 и 2 август, петък и събота, в петричкото село Ключ ще бъде празнично, защото тогава ще се проведе традиционният събор, посветен на Илинден по стар стил и на Илинденско – Преображенското въстание. „Тази година отбелязваме 122 години от избухването на въстанието и да, Свети Пророк Илия си е закрилник на нашето село. Той е покровител на..

публикувано на 31.07.25 в 09:29

Едно дете се нуждае от помощ, всички на стадиона!

Благоевград е футболен град, всички знаем това и не е клише, че футболът тук е религия, но днес ще бъде и помощ.  Днес вратите на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград ще бъдат отворени за благотворителен мач в подкрепа на малкия Йоан Методиев. От 19 часа на терена в демонстративен футболен мач ще се изправят ветераните на „Пирин“ и..

публикувано на 31.07.25 в 09:24

„Неотъпкана пътека“ за първи път и в Добринище

Това лято за първи път фестивалът за камерна класическа музика „Неотъпкана пътека“ ще се проведе в Добринище. От 30 юли до 9 август Гоце Делчев, Ковачевица, Добринище и Кърпачево ще бъдат домакини на Седмото издание на фестивала за камерна музика. „Организаторите харесаха Добринище и нашето читалище, кандидатстваха по проект и се надявам..

публикувано на 30.07.25 в 11:27

Институциите на терен: Гасене, превенция и международна подкрепа

Министър-председателят Росен Желязков, заедно с екипа от Оперативния щаб, беше на терен в района с най-сериозния пожари в страната - този над село Илинденци, община Струмяни. Той подчерта значението на координацията между институциите и обяви, че човешкият фактор остава основната причина за възникване на огнената стихия.„Над 95% от пожарите се..

публикувано на 29.07.25 в 10:46