Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С хумор, любов и отношение към храната

14
Снимка: Биляна Славчева

Тънкости в кулинарното изкуство усвоиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Откритият урок се проведе в учебния ресторант към гимназията, който е един от най-професионално оборудваните не само в област Благоевград, но и в цялата страна. Това констатира Мастер шеф Елица Котева, която бе специално поканена за събитието. 
„Тя е страхотен готвач и кулинар, работила е в редица столични ресторанти, водила е и своя кулинарна рубрика в една от националните телевизии. Както тя се представи, не е учила в такова училище, но после животът я е сблъскал с тази професия и е останала в нея. Има огромна любов към професията и нашата идея беше точно такава, след откриването миналата година на нашия Учебен ресторант, който е професионално направен, в него да се провеждат учебните практики и учениците да прилагат това, което учат в реална работна среда“ – съобщи Димитрина Иванов,  директор на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Тя допълни, че подобни срещи, с известни майстори – готвачи, ще продължат и в бъдеще. 
Яйца по Бенедиктински и торта „Шарлота“ бяха ястията, които приготви заедно с част учениците Мастер шеф Елица Котева. Според нея, отношението към храната е едно от най-важните условия, за да се получи вкусно ястие. Но преди всичко, трябва да има баланс между теоретичните знания и практическите умения.
„Те в момента изобщо не осъзнават колко е важна теорията и това се опитвам да им кажа през цялото време. Идеята е, когато се направят грешки в кухнята, а всеки прави такива, да не се скриеш от шефа, а да направиш така, че да не стават грешки. Защото, тази грешка след това коства на мен и на други двама, да направим нещо много бързо, за да няма последствия“ – категорична е Мастер шеф Елица Котева.
Според нея, освен хуморът и любовта, отношението към храната е тайната съставка за вкусното ястие.
„Магията е в усещането, докато пипаш един продукт. Има я и любовта към професията, разбира се, но магията, с която пипаш продукта. Целият процес, от предварителното приготвяне на храната, технологичното време за готвенето и презентирането на храната, там е магията. Да усещаш храната и да имаш отношение към нея. Защото, както са казали старите хора – „няма нищо по-голямо от хляба“ – допълни Шеф Елица Котева.
Учениците, които присъстваха на открития урок по готварство са убедени, че подобни срещи са много полезни. Някой от тях вече са решили да се посветят на тази професия, защото от нея научават различни неща, които са им полезни в живота. 
Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Неотъпкана пътека“ за първи път и в Добринище

Това лято за първи път фестивалът за камерна класическа музика „Неотъпкана пътека“ ще се проведе в Добринище. От 30 юли до 9 август Гоце Делчев, Ковачевица, Добринище и Кърпачево ще бъдат домакини на Седмото издание на фестивала за камерна музика. „Организаторите харесаха Добринище и нашето читалище, кандидатстваха по проект и се надявам..

публикувано на 30.07.25 в 11:27

Институциите на терен: Гасене, превенция и международна подкрепа

Министър-председателят Росен Желязков, заедно с екипа от Оперативния щаб, беше на терен в района с най-сериозния пожари в страната - този над село Илинденци, община Струмяни. Той подчерта значението на координацията между институциите и обяви, че човешкият фактор остава основната причина за възникване на огнената стихия.„Над 95% от пожарите се..

публикувано на 29.07.25 в 10:46

Ще направим оглед, за да се кандидатства за обезщетения на пострадалите домакинства при пожара

По-голямата част от пожара, разгорял се в събота вечерта в община Трън, вече е локализиран. Все още има активни огнища в горската част. Рано сутринта доброволци, пожарникари, горски служители и земеделци са били разпределени по местата, в които все още гори огън, но те са трудно достъпни за техниката. Затова и днес основно ще се разчита на..

публикувано на 28.07.25 в 12:59

Три дни Благоевград ще бъде сцена на вдъхновението и младежкия порив

От днес до неделя Благоевград ще бъде сцена на вдъхновението, младежкия порив и надеждата. За втора поредна година тук се провежда инициативата „Ела си в Благоевград“, която събира местни жители, гости на града и българи, живеещи в чужбина. Напук на юлската жега, събитието раздвижи градската сцена в типичен стил – големи дози от онези вибрации, които..

публикувано на 25.07.25 в 19:08

В пиковите горещини не пийте алкохол, заложете на лека храна и повече течности!

Екстремно високите юлски температури поставиха на изпитание и болни, и здрави. Какви са основните рискове за сърдечносъдовата система при пиковите горещини, какво трябва да бъде поведението ни? В предаването „Сюжети от деня“ на БНР-Радио Благоевград отговорите  потърсихме от доц. д-р Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна..

публикувано на 25.07.25 в 09:20

Единна методика за изчисляване на такса смет ще улесни общините

Общините все още чакат от държавата изработена ясна и единна методика за въвеждане на новите модели за изчисляване на такса смет, които трябва да заработят у нас от 1 януари 2026 година. Миналата година този процес беше отложен тъкмо поради липса на прецизна стратегия как навсякъде да бъде изчислявана такса смет. Сега отново няма яснота по кой път ще..

публикувано на 24.07.25 в 12:20

Експертно за имотите: Оферта „Само за частни клиенти“, защо това е нелоялна практика

Изразът „Оферта само за частни клиенти“ в обявите за недвижими имоти е синоним на нелоялна практика и крие опасности за клиента. Това е първата „сигнална лампа“, че не сте се доверили на правилния човек в имотния пазар. „Ако вие сте продавач и обявите своя имот в дадена брокерска агенция с подобен модел на работа, вие рискувате вашият имот да не..

публикувано на 24.07.25 в 11:58