Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С хумор, любов и отношение към храната

14
Снимка: Биляна Славчева

Тънкости в кулинарното изкуство усвоиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Откритият урок се проведе в учебния ресторант към гимназията, който е един от най-професионално оборудваните не само в област Благоевград, но и в цялата страна. Това констатира Мастер шеф Елица Котева, която бе специално поканена за събитието. 
„Тя е страхотен готвач и кулинар, работила е в редица столични ресторанти, водила е и своя кулинарна рубрика в една от националните телевизии. Както тя се представи, не е учила в такова училище, но после животът я е сблъскал с тази професия и е останала в нея. Има огромна любов към професията и нашата идея беше точно такава, след откриването миналата година на нашия Учебен ресторант, който е професионално направен, в него да се провеждат учебните практики и учениците да прилагат това, което учат в реална работна среда“ – съобщи Димитрина Иванов,  директор на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Тя допълни, че подобни срещи, с известни майстори – готвачи, ще продължат и в бъдеще. 
Яйца по Бенедиктински и торта „Шарлота“ бяха ястията, които приготви заедно с част учениците Мастер шеф Елица Котева. Според нея, отношението към храната е едно от най-важните условия, за да се получи вкусно ястие. Но преди всичко, трябва да има баланс между теоретичните знания и практическите умения.
„Те в момента изобщо не осъзнават колко е важна теорията и това се опитвам да им кажа през цялото време. Идеята е, когато се направят грешки в кухнята, а всеки прави такива, да не се скриеш от шефа, а да направиш така, че да не стават грешки. Защото, тази грешка след това коства на мен и на други двама, да направим нещо много бързо, за да няма последствия“ – категорична е Мастер шеф Елица Котева.
Според нея, освен хуморът и любовта, отношението към храната е тайната съставка за вкусното ястие.
„Магията е в усещането, докато пипаш един продукт. Има я и любовта към професията, разбира се, но магията, с която пипаш продукта. Целият процес, от предварителното приготвяне на храната, технологичното време за готвенето и презентирането на храната, там е магията. Да усещаш храната и да имаш отношение към нея. Защото, както са казали старите хора – „няма нищо по-голямо от хляба“ – допълни Шеф Елица Котева.
Учениците, които присъстваха на открития урок по готварство са убедени, че подобни срещи са много полезни. Някой от тях вече са решили да се посветят на тази професия, защото от нея научават различни неща, които са им полезни в живота. 
Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Единна методика за изчисляване на такса смет ще улесни общините

Общините все още чакат от държавата изработена ясна и единна методика за въвеждане на новите модели за изчисляване на такса смет, които трябва да заработят у нас от 1 януари 2026 година. Миналата година този процес беше отложен тъкмо поради липса на прецизна стратегия как навсякъде да бъде изчислявана такса смет. Сега отново няма яснота по кой път ще..

публикувано на 24.07.25 в 12:20

Експертно за имотите: Оферта „Само за частни клиенти“, защо това е нелоялна практика

Изразът „Оферта само за частни клиенти“ в обявите за недвижими имоти е синоним на нелоялна практика и крие опасности за клиента. Това е първата „сигнална лампа“, че не сте се доверили на правилния човек в имотния пазар. „Ако вие сте продавач и обявите своя имот в дадена брокерска агенция с подобен модел на работа, вие рискувате вашият имот да не..

публикувано на 24.07.25 в 11:58

Райският газ – забавление с фатални последици

Преди дни служители на ГДБОП задържаха близо 1 тон флакони с райски газ на обща стойност 250 000 лв  в благоевградското село Падеш. Според  антимафиоти те веществото е било предназначено за разпространение в питейни заведения и търговия на дребно.  Цялото количество е иззето, с цел да бъде предотвратено то да стигне до пазара и до крайния..

публикувано на 24.07.25 в 11:13

По-високи наказания за престъпления срещу животни

Промените в наказанията за престъпления срещу животни бяха приети в НС окончателно, при почти единодушно гласуване. Против промените в Наказателния кодекс имаше само 1 глас от ИТН. На фона на настоящата политическа ситуация това показва, че животните са наистина обединяващ фактор. Припомняме, че без разследването на КАЖИ, които разкриха жестоките..

публикувано на 24.07.25 в 10:28

Боряна Шалявска за "Ела (си) в Благоевград": Имаме новорегистрирани жители

Под мотото „Срещаме се у дома“ този петък, събота и неделя за втора поредна година ще се проведат редица събития, част от инициативата „Ела (си) в Благоевград“.  Началото ще бъде на 25 юли, когато жителите и гостите на Благоевград ще имат възможност да чуят лични истории на хора, избрали Благоевград за свой дом, както и да разберат повече за..

публикувано на 22.07.25 в 15:03

Фестивал „Тракийски мистерии“ разкрива магията на Хераклея Синтика

Вълнуващо  културно събитие ще привлече интереса на туристите към античния град Хераклея Синтика. Фестивалът "Тракийски мистерии" ще  се проведе на  26 юли във форума на древното селище. Интерактивният спектакъл ще пренесе публиката в мистичния свят на предците и свещените им реликви. Божественият култ ще оживее пред посетителите през наследниците..

публикувано на 22.07.25 в 11:34

В Петрич изграждат двуетажен паркинг

Община Петрич внесе инвестиционно предложение за изграждане на паркинг в РИОСВ – Благоевград. Идеята е да се подобри градската среда, да се намали трафикът и задръстванията в южния град. „Предвижда се изграждането на закрит паркинг на два етажа със135 паркоместа, от тях 15 ще са за автомобили на хора с увреждания. Предвижда се и обособяването..

публикувано на 22.07.25 в 09:00